Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

τεxνολογία στην κοινωνία ~ ο ήλιος ανέτειλε σημαδεμένος από την αφροδίτη

πως οι εφαρμογές της επιστήμης & της τεχνολογίας επιδρούν στην κοινωνία του σήμερα

από in Την Τετάρτη, ο Ήλιος ανέτειλε σημαδεμένος από την Αφροδίτη
*εικόνα*εικόνα*
Οι σπάνιες ευθυγραμμίσεις ανάμεσα στη Γη, την Αφροδίτη και τον Ήλιο επέτρεψαν στους αστρονόμους του 17ου και 18ου αιώνα να υπολογίσουν για πρώτη φορά με ακρίβεια την απόστασή μας από τον Ήλιο. Το διήμερο 5 και 6 Ιουνίου αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν τη νέα διάβαση της Αφροδίτης, ένα φαινόμενο που δεν θα επαναληφθεί για τα επόμενα 105 χρόνια.


Οι επιστήμονες σύντομα κατάλαβαν ότι θα μπορούσαν θεωρητικά να υπολογίσουν τριγωνομετρικά την απόσταση Γης-Ήλιου, τη λεγόμενη Αστρονομική Μονάδα (AU), αν χρονομετρούσαν την ίδια διάβαση της Αφροδίτης από διαφορετικές περιοχές του κόσμου.


Για το λόγο αυτό, η Βρετανία και η Γαλλία, οι τότε υπερδυνάμεις του πλανήτη, έστειλαν αποστολές σε μακρινά μέρη για να καταγράψουν τις διαβάσεις του 1761 και του 1769.


Ακόμα και σήμερα, όμως, η διάβαση της Αφροδίτης παραμένει χρήσιμη για την αστρονομία: ερευνητές σε όλο τον κόσμο την παρακολούθησαν με προσοχή προκειμένου να τελειοποιήσουν τις μεθόδους τους για την ανακάλυψη πλανητών έξω από το Ηλιακό Σύστημα.


Η προηγούμενη διάβαση ήταν σχετικά πρόσφατα, το 2004. Η επόμενη όμως απέχει πολύ, αφού αναμένεται το Δεκέμβριο του 2117.


Προφανώς το συμβάν είναι εξαιρετικό και αξίζει της προσοχής μας, όμως αυτή τη φορά στην ενότητα θα ήθελα να κάνω το αντίστροφο από αυτό που συνήθως γίνεται στην ενότητα. Θα ήθελα να υποβαθμίσω το γεγονός.

Μάλιστα! Διότι αν στο παρελθόν το συμβάν βοηθούσε στην μέτρηση αποστάσεων της Γης και του Ήλιου, σήμερα η γνώση αυτή θεωρείται δεδομένη και καμία από τις σημερινές δικαιολογίες δεν επιφέρει πραγματική επιστημονική ενασχόληση με το γεγονός. Μπορεί οι επιστήμονες να ασχολούνται με το γεγονός, αλλά αυτό συμβαίνει λόγω της σπάνιας εμφάνισης του και όχι εξαιτίας της χρηστικότητας που προσφέρει.

Με άλλα λόγια θεωρώ πως το φαινόμενο προσφέρεται πλέον μόνο σε ερασιτέχνες αστρονόμους που επιθυμούν να ανακαλύψουν τις δικές τους θεωρίες συνωμοσίας, αλλά και για τους απανταχού ρομαντικούς που μπορούν να παρατηρήσουν το φαινόμενο με την ίδια έλξη που παρατηρούν κάποια φαινόμενα πτώσης "αστεριών" :[

μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας 
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το