Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

ιστopικές ειδήσεις ~ ραδιενέργεια ρεκόρ στα ψάρια σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της φουκουσίμα

η είδηση της εβδομάδας παρουσιάζεται με σκοπό να διερευνηθεί η επίδραση της στην κοινωνία

από in Ραδιενέργεια ρεκόρ στα ψάρια σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Φουκουσίμα

Επίπεδα ρεκόρ ραδιενεργού καισίου εντοπίστηκαν σε ψάρια που αλιεύθηκαν σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό Νταϊτσί της Φουκουσίμα, γεγονός που σηματοδοτεί ότι η ραδιενεργός μόλυνση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή πάνω από ενάμισι χρόνο αφότου ξέσπασε η πυρηνική κρίση. Την ίδια στιγμή, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει η Ιαπωνία «μεσοπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα» την πυρηνική ενέργεια.

Η εταιρεία Tokyo Electric Power Co ανακοίνωσε ότι μέτρησε 25.800 μπεκερέλ ραδιενεργού καισίου ανά κιλό σε ψάρια, επίπεδο 258 φορές υψηλότερο από τις κυβερνητικές προδιαγραφές ασφαλείας.

Ο Ουακάο Χαναόκα, αξιωματούχος της Greenpeace Ιαπωνίας, δήλωσε πως η κυβέρνηση πρέπει τώρα να κάνει μια πλήρη έρευνα για τη ραδιενεργό μόλυνση σε μεγάλες θαλάσσιες περιοχές ανοικτά της Φουκουσίμα, η οποία δεν έχει διενεργηθεί ακόμη.

Έρευνες της οργάνωσης έδειξαν υψηλότερα επίπεδα ραδιενεργού μόλυνσης σε δείγματα ψαριών και φυκιών από περιοχές μακρύτερα από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Εν τω μεταξύ, ο κεντροαριστερός Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα επανέλαβε την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του ετοιμάζει ένα νέο ενεργειακό σχέδιο με ορίζοντα το 2030 έχοντας κατά νου τη βούληση να εγκαταλείψει η Ιαπωνία «μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα» την πυρηνική ενέργεια.

Ο κεντροαριστερός Νόντα έκανε τη δήλωση αυτή υποδεχόμενος επικριτές της πυρηνικής ενέργειας που εδώ και μήνες οργανώνουν μια διαδήλωση κάθε εβδομάδα μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού. Στα μέσα Ιουλίου είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σ' ένα μεγάλο πάρκο του Τόκιο.

Οι αρχές σχεδιάζουν τρία σενάρια με ορίζοντα το 2030: η πυρηνική ενέργεια να αντιπροσωπεύει το 20-25% της κατανάλωσης ηλεκτρικού, να έχει μερίδιο μόλις 15% ή, τελευταία επιλογή, να εγκαταλειφθεί πλήρως.

Πριν από την πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα, που άρχισε στις 11 Μαρτίου 2011, η πυρηνική ενέργεια κάλυπτε σχεδόν το 30% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στην Ιαπωνία και οι Αρχές προέβλεπαν να αυξήσουν το μερίδιο αυτό στο 53% ως το 2030.είδηση

Οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Πρέπει να αναρωτηθούμε αν επειδή έγινε σεισμός τότε στην Ιαπωνία, έκρηξη στο Τσέρνομπιλ ή κάτι άλλο στο μέλλον κάπου αλλού, πρέπει να δώσουμε τέλος σε μία μορφή παραγωγής ενέργειας με τεράστια χρησιμότητα. Δεν ξέρω αν αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε είναι να επενδύσουμε στην οχύρωση αυτών των εργοστασίων από πιθανά (ή απίθανα) ατυχήματα, καλύτερα από το να αποφασίσουμε απλά να τα κλείσουμε, γυρνώντας την πλάτη σε τεράστιες επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει, αλλά και σε θέσεις εργασίας κλπ.

Έγινε ο σεισμός, είχαμε μία καταστροφή και τι μάθαμε; Τι κενά ασφαλείας παρουσιάστηκαν; Τι θα μπορούσε να γίνει και δεν έγινε, τι θα μπορούσε να αποφευχθεί; Τέτοιες απαντήσεις πρέπει να δώσουν οι ιάπωνες και όλοι όσοι έχουν τέτοια εργοστάσια.

Η είδηση αυτή θα έλεγα πως θα μπει στην παγκόσμια ιστορία γιατί για πολλά, πάρα πολλά χρόνια, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στην παγκόσμια αγορά τροφίμων στα ψάρια ξανά :[

μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας 
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το