Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

κυματίζοvτας σκέψεις ~ σημασία στην λεπτομέρεια

ακροβατώντας σε κύματα ρεαλισμού & ρομαντισμού, σκέψεις & συναισθήματα αποτυπώνονται σε λέξεις


σημασία στην λεπτομέρεια

Κυματίζοντας τις σκέψεις μου πρόσφατα θυμήθηκα ένα ρητό Αμερικάνικο, ή τουλάχιστον εγώ εδώ μόνο το έχω ακούσει. Λέει: “God is in the details”, δηλαδή ο Θεός βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Το σκέφτηκα λιγάκι και προσπαθώντας να το αναλύσω κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το ρητό δεν μιλάει καθόλου για το Θεό αλλά περισσότερο για το νόημα που κρύβεται σε αντικείμενα ή σε θεωρίες και που δεν είναι απόλυτα φανερό με την πρώτη ματιά. Πολλές φορές θαυμάζουμε ένα έργο τέχνης χωρίς πραγματικά να εξετάζουμε τις μικρές λεπτομέρειες που αποτελούν το σύνολο αυτού του έργου. Αν όμως εξετάσουμε προσεκτικά τα μικρά κομμάτια και τις ανεπαίσθητες παρουσίες του συνόλου, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι το νόημα είναι τελείως διαφορετικό από την απεικόνιση που αυτόματα αρχικά χτυπάει το μάτι. Αν ποτέ επισκεφτείτε μια εκκλησία και κοιτάξετε το τέμπλο του ιερού, μπορεί να θαυμάσετε το ξυλόγλυπτο ή μάρμαρο, ανάλογα με τον τρόπο που έχει κατασκευαστεί, αλλά αν προσέξετε ακόμα περισσότερο θα ανακαλύψετε πως μέσα στα ανάγλυφα θα βρείτε έννοιες και σύμβολα που κρύβουν πολλά ή που λένε πολλά. Το ίδιο μπορεί να ισχύει με τη θεωρία κάποιου φιλόσοφου, δηλαδή επιφανειακά να ακούγεται δογματικός, ή το αντίθετο, πράος και ήπιος αλλά αν εξετάσουμε τις λέξεις και τον τρόπο με τον οποίο είναι γραμμένες μπορούμε να βγάλουμε ένα εντελώς αντίθετο συμπέρασμα από το αρχικό μας.

Που τελικά θέλω να καταλήξω με την δικιά μου φλυαρία; Οι λεπτομέρειες που πολλές φορές αγνοούνται είναι τελικά το κύριο θέμα όχι μόνο ενός αντικειμένου αλλά κι ενός πνευματικού θέματος. Ο Καλός ο μάστορας θα προσέξει να φτιάξει και την τελευταία λεπτομέρεια της επισκευής του γιατί ξέρει η παράληψη αυτής θα είναι ο συντελεστής μεγαλύτερων κατοπινών προβλημάτων. Ο ξυλουργός που δημιουργεί ένα έπιπλο χωρίς μεράκι δεν θα μπορέσει να παρουσιάσει μια αξιοθαύμαστη δουλειά. Ο παρουσιαστής ενός θέματος χωρίς τον κατάλληλο χρωματισμό της φωνής ή την σωστή γλώσσα του σώματός του, ίσως τελικά να μην παραδώσει το σωστό νόημα της ομιλίας του. Μα οι λεπτομέρειες είναι σημαντικές και στις καθημερινές μας συναλλαγές κι επαφές με τους άλλους ανθρώπους. Στις συζητήσεις μας, στον τρόπο με τον οποίο δείχνουμε ενδιαφέρον, κατανόηση, φροντίδα και ακόμα και αγάπη. Πολλά παντρεμένα ζευγάρια πάσχουν από την έλλειψη της λεπτομέρειας στις καθημερινές τους σχέσεις, τα μικροπράγματα που είναι τόσο ασήμαντα μα καταλήγουν να είναι τόσο σημαντικά στο να εκφράζουν αγάπη, φροντίδα κι ενδιαφέρον.  

Όλοι μας χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε πως πρέπει να αρχίσουμε να δίνουμε μεγάλη σημασία στην λεπτομέρεια. Η λεπτομέρεια είναι αυτή που κάνει τον πίνακα ζωγραφικής αξιοθαύμαστο. Η λεπτομέρεια είναι αυτή που δίνει την απίστευτη ομορφιά στην φύση. Η λεπτομέρεια είναι τελικά το κύτταρο από το οποίο συντελείται ολόκληρο το σώμα, υλικό ή μη. Κι αν πιστεύετε, ναι ο Θεός είναι πραγματικά κρυμμένος στις λεπτομέρειες… κοιτάξτε με πόση αφοσίωση φρόντισε κάθε λεπτομέρεια του κόσμου που μέσα του ζούμε(_) 

μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας 
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

1 σχόλιο:

  1. σε έναν κόσμο που μαστίζεται από την προχειρότητα και την γενικότητα, που λίγες μόνο πρωτοτυπίες χαρακτηρίζουν τα σημερινά εγχειρήματα, οι λεπτομέρειες νομίζω πως μπορούν να αποτελέσουν το δίδαγμα της λύσης για ένα καλύτερο αύριο στα επαγγελματικά μας, αλλά και στις μεταξύ μας σχέσεις :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το