Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

τεxνολογία στην κοινωνία ~ αρχέγονη σούπα στο cern καταρρίπτει κάθε ρεκόρ θερμοκρασίας

πως οι εφαρμογές της επιστήμης & της τεχνολογίας επιδρούν στην κοινωνία του σήμερα

από in «Αρχέγονη σούπα» στο CERN καταρρίπτει κάθε ρεκόρ θερμοκρασίας


Πέρασε σχετικά απαρατήρητο στον απόηχο των Ολυμπιακών Αγώνων, όμως το ρεκόρ της υψηλότερης θερμοκρασίας που έχει δημιουργήσει ποτέ ο άνθρωπος καταρρίφθηκε από ερευνητές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών.

Το επίτευγμα ανακοινώθηκε, όπως αναφέρει το «New Scientist», στις 13 Αυγούστου στο Συνέδριο «Quark Matter 2012» στην Ουάσινγκτον. Οι επιστήμονες κατόρθωσαν να δημιουργήσουν στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) πλάσμα κουάρκ-γλουονίων το οποίο ξεπέρασε τους 5 τρισεκατομμύρια βαθμούς Κελσίου κατακτώντας επάξια τον τίτλο του πιο καυτού αντικειμένου που έχει δημιουργηθεί ποτέ στη Γη.

Η δημιουργία μιας «αρχέγονης σούπας» – της κατάστασης στην οποία είχε βρεθεί το Σύμπαν στα πρώτα μικροδευτερόλεπτα της γέννησής του μετά τη Μεγάλη Έκρηξη – αποτελεί τον στόχο πειραμάτων που διεξάγονται σε διάφορους επιταχυντές, καθώς η μελέτη της θα προσφέρει πολύτιμες γνώσεις. Στη «σούπα» αυτή τα υποατομικά σωματίδια κουάρκ περιφέρονται ελεύθερα σχηματίζοντας μαζί με τα γλουόνια ένα καυτό πλάσμα το οποίο δεν παρουσιάζει σχεδόν καμία τριβή και φθάνει σε ασύλληπτα υψηλές για τα γήινα δεδομένα θερμοκρασίες.

Το προηγούμενο ρεκόρ της υψηλότερης θερμοκρασίας που έχει επιτευχθεί σε πείραμα στη Γη κατείχαν ερευνητές του Σχετικιστικού Επιταχυντή Βαρέων Ιόντων (Relativistic Heavy Ion Collider – RHIC) του αμερικανικού Εθνικού Εργαστηρίου Μπρουκχέιβεν (BNL) στη Νέα Υόρκη: είχαν δημιουργήσει πλάσμα κουάρκ-γλουονίων 4 τρισεκατομμυρίων βαθμών Κελσίου προκαλώντας συγκρούσεις ιόντων χρυσού.

Οι ερευνητές του LHC πέτυχαν το ρεκόρ τους προκαλώντας συγκρούσεις ιόντων μολύβδου. Το πλάσμα που δημιούργησαν ήταν σχεδόν κατά 40% πιο καυτό από εκείνο των Αμερικανών επιστημόνων, αφού ξεπέρασε τους 5 τρισεκατομμύρια βαθμούς Κελσίου.


Εδώ ο κόσμος "καίγεται" και κάποιοι συναγωνίζονται για το ποιος θα δημιουργήσει την πιο... καυτή θερμοκρασία. Φυσικά όπως λέμε, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και είναι αλήθεια η δημιουργία τέτοιας θερμοκρασίας αποτελούσε θεμελιώδη στόχο του όλου αρχικού πειράματος του CERN, καθώς ας μην ξεχνάμε πως ο γενικότερος σκοπός είναι να πετύχουν (οι ερευνητές) τις ακριβείς συνθήκες δημιουργίας του σύμπαντος.

Αν το καταφέρουν αυτό, θα έχουν πολλές, πολλές απαντήσεις όπως λένε, σχετικά με το χθες και το σήμερα του πλανήτη μας, του σύμπαντος, του περιβάλλοντος και της ζωής. Ακούγεται ενδιαφέρον, όταν όμως ξοδεύεις εκατομμύρια ευρώ εδώ και χρόνια σε ένα τέτοιο εγχείρημα στα έγκατα της ευρωπαϊκής γης, ε, όσο να' ναι απαιτείς κάτι παραπάνω για να πεισθείς πως όλα αυτά τα χρήματα -εν καιρώ κρίσης- δεν δαπανιούνται απλά για ένα εγωιστικό πείσμα ή... χόμπι της επιστημονικής κοινότητας :[

η ενότητα μετονομάζεται σε "Εφαρμόζοντας Επιστήμες" και θα είναι μαζί σας από την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου και κάθε πρώτη Παρασκευή του μήνα στις 12:00

2 σχόλια:

  1. Τι να πω...είμαι φίλος της επιστήμης αλλά με τόσο χρήμα θα ήθελα να ξέρω πως θα με βοηθησει εμένα ή τα παιδιά μου στο μέλλον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαίρομαι που συμφωνείς.
      Θέλουμε και έχουμε ανάγκη από νέα επιστημονικά επιτεύγματα που όμως θα είναι πρακτικά με άμεσα οφέλη για τον σύγχρονο άνθρωπο :[

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το