Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

τεxνολογία στην κοινωνία ~ προσεδαφίστηκε το curiosity στον άρη

πως οι εφαρμογές της επιστήμης & της τεχνολογίας επιδρούν στην κοινωνία του σήμερα

από in Προσεδαφίστηκε το Curiosity στον Άρη

Προσεδαφίστηκε με επιτυχία στις 08:32 (ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα στον κρατήρα Γκέιλ του Αρη το πυρηνοκίνητο ρομπότ της NASA, Curiosity, για να ξεκινήσει μια νέα αποστολή εξερεύνησης του κόκκινου πλανήτη. Λίγα λεπτά αργότερα, η NASA ανακοίνωσε ότι έλαβε και τις δύο πρώτες εικόνες από τον Αρη.

Η επιτυχημένη προσεδάφιση έγινε δεκτή με επευφημίες,  χειροκροτήματα και αγκαλιές από το προσωπικό της NASA, ενώ ένας από τους αξιωματούχους μοίρασε σοκολάτες... Η ίδια ατμόσφαιρα χαράς επικράτησε και όταν το ρομπότ έστειλε την πρώτη φωτογραφία, εξαιρετικής καθαρότητας, της σκιάς του στο έδαφος του Άρη, αμέσως μετά την προσεδάφισή του.  

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «ένα άνευ προηγουμένου τεχνολογικό επίτευγμα».

To Curiosity, που μεταφέρει το κόστους 2 δισ. ευρώ ρομπότ, έφτασε στον Αρη μετά από ένα ταξίδι 565 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Το ρομποτικό όχημα, λίγο πριν την προσεδάφισή του, έστειλε το πρώτο του σήμα, την ώρα που εισερχόταν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Αρη. «Λάβαμε σήματα, τα πράγματα φαίνονται καλά», δήλωσε μέλος της αποστολής που ελέγχει το διαστημικό όχημα.

Το σκάφος εισήλθε στην ατμόσφαιρα του Αρη με ταχύτητα περίπου 20 χιλιάδων χλμ/ώρα. Ένας συνδυασμός συστημάτων (αλεξίπτωτα, ειδικά σχεδιασμένοι προωθητήρες κ.α.), που είναι ενσωματωμένα στο σκάφος, βοήθησαν το Curiosity ώστε να προσεδαφιστεί όσο πιο «μαλακά» γίνεται για να μην υποστεί ζημιά κανένα από τα προηγμένα και υπερευαίσθητα όργανα που διαθέτει.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, καθώς το ρομπότ έστειλε τις πρώτες εικόνες από το σημείο προσεδάφισης. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν με μια από τις κάμερες, η οποία όμως δεν ήταν ακόμη σε πλήρη λειτουργία και για αυτό οι εικόνες είναι λίγο θολές και χαμηλής ανάλυσης. 

To πυρηνοκίνητο ρομπότ θα εξερευνήσει τον Αρη για δύο χρόνια και βασικός του στόχος είναι η αναζήτηση κάποιου ίχνους ζωής στον κόκκινο πλανήτη.

Ένα από τα βασικά κοινωνικά ερωτήματα που συνόδεψαν την αποστολή του Curiosity ήταν το αν γίνεται να ξοδεύουμε 2δις. για μια υποθετική έρευνα, όταν εδώ στη Γη ο κόσμος πεινάει. Το θέμα κλείνει εδώ καθώς το μηχανάκι ήδη οργώνει την επιφάνεια του Άρη, οπότε πρέπει τώρα να ευχηθούμε καλή επιτυχία.

Τι εστί επιτυχία όμως; Να βρεθεί κάποιο ίχνος ζωής; Μιλάμε για κανένα βακτηρίδιο, όχι πράσινα ανθρωπάκια! Κι αν βρεθεί, τι έγινε; Τι κερδίζουμε; Να βρεθεί καμιά σπάνια πηγή ενέργειας; Αυτό μάλιστα! Χρειαζόμαστε μια ανακάλυψη που να βοηθήσει την εδώ σημερινή μας ζωή, ώστε να υποστηρίξουμε αυτό το εγχείρημα χωρίς τύψεις για την ταλαίπωρη κοινωνία μας :[

μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας 
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το