Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

KIΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ~ θύματα της κρίσης

αποκωδικοποιώντας τα κοινωνικά μηνύματα στις δημιουργίες της 7ης τέχνης

Παραγωγή: 2010
Σκηνοθεσία: John Wells
Βασικοί Χαρακτήρες  Ben AffleckChris Cooper and Tommy Lee Jones 
Περιγραφή: H έλευση της οικονομικής κρίσης επιδρά πολύ σκληρά για ολόκληρη την αμερικανική κοινωνία που παρουσιάζεται μέσα από τη ζωή τριών ανθρώπων με διαφορετική καθημερινότητα που θα αλλάξει άρδην όταν θα χάσουν την δουλειά τους.

Ο ένας είναι νέος, επιτυχημένος πωλητής με καινούρια οικογένεια, καινούριο σπίτι και αυτοκίνητο με δάνειο και όλα δείχνουν να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο παρά τις πολλές ώρες δουλειάς. Οι άλλοι δύο είναι ήδη καταξιωμένοι, πλούσιοι και με ισχυρή επιχειρηματική δύναμη απολαμβάνοντας πολλές απολαύσεις και απολαβές.

Ποιο είναι το νέο τους κοινό; Η οικονομική κρίση και οι συνέπειες της, αφού κάποια στιγμή θα βρεθούν απολυμένοι και οι τρεις. O νεότερος είναι ο Bobby ο οποίος ενώ παρείχε όλες τις ανέσεις στην οικογένεια του, ξαφνικά μετά την απόλυση βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να πουλήσει ότι ακριβότερο είχε για να ξεχρεώσει τις υποχρεώσεις του. Επίσης επειδή δεν μπορούσε να βρει δουλειά στον τομέα του αναγκάστηκε να παρακαλέσει τον αδερφό της γυναίκα του να το πάρει μαζί του να δουλέψει ως οικοδόμος. Οι δυο άλλοι, ηλικιωμένοι επιχειρηματίες δούλευαν για χρόνια σε μια εταιρία κολοσσό η οποία όμως έπρεπε να απολύσει προσωπικό για να ελαττώσει τα έξοδα της και τους έδιωξε παρότι είχαν προσφέρει πάνω από δέκα πέντε χρόνια εργασίας σε αυτή. Μοιραίο αποτέλεσμα της απόλυσης για τον ένα από τους ηλικιωμένους, μετα απο συνεχείς απορρίψεις σε αναζητήσεις εργασίας λόγω ηλικίας, ήταν να καταρρακωθεί ψυχολογικά και να οδηγηθεί στην αυτοκτονία.

Είμαι σίγουρος ότι όλοι συμφωνούμε ότι η αυτοκτονία δεν είναι λύση για οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή μπορεί να βρεθεί ο άνθρωπος και ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης ήταν αυτός του Bobby ο οποίος έκανε τα πάντα για να βγάλει έστω ένα χαρτζιλίκι για να ζήσει με την οικογένεια του. Όμως πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι για  το πως θα εισπράξει ο κάθε άνθρωπος τον αποκλεισμό της προσφοράς του στην κοινωνία και ουσιαστικά τον κοινωνικό αποκλεισμό του;

Σαφώς οι παραπάνω πρωταγωνιστές μπορεί να υπηρετούν τους ρόλους μίας ταινίας αλλά δεν απέχουν καθόλου από τους δικούς μας ρόλους που μπορεί κάποια στιγμή να ¨παίξουμε¨ στην μακρά περίοδο της κρίσης που αντιμετωπίζουμε. Δυστυχώς η κρίση δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ μεγάλων και μικρών ¨ καραβιών¨ τα οποία αντιμετωπίζουν τις φουρτούνες που τους αναλογούν, αυτό όμως που πρέπει να κάνουμε όλοι μας σε τέτοιες περιόδους είναι περισυλλογή, αναθεώρηση τρόπου ζωής αλλά και εύρεση νέων δημιουργικών τρόπων απασχόλησης. Είμαι υποστηρικτής της ιδέας ότι η κρίση φέρνει αναδιοργάνωση αλλά και νέες ευκαιρίες τις οποίες πρέπει να δούμε και να εκμεταλλευτούμε.

Περιμένω τα σχόλια σας για τα νοήματα της ταινίας τα οποία σήμερα μας απασχολούν πιο έντονα από ποτέ {Μ)(Δ}

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

2 σχόλια:

  1. προσωπικά ταυτίστηκα με τους ήρωες της ταινίας εξαιτίας των κοινών βιωμάτων. Η ιστορία αυτή είναι ότι πιο ρεαλιστικό υπάρχει στην αναπαράσταση των συνεπειών της κρίσης μέσα από πραγματικά παραδείγματα της ζωής απλών ανθρώπων σαν εμάς. Για μένα, από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Γιαννη δεν πρέπει να κρύψω οτι η ταινία αυτή ήταν μια δική σου πρόταση να τη σχολιασουμε και όντως συμφωνώ οτι εχει σπουδαια μηνυματα που σημερα πλέον ολοι μας εχουμε βιωματα απο δικους μας ανθρωπους που βρεθηκαν στην ίδια θέση με τους ήρωες της ταινίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το