Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

KIΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ~ οι βλαβερές συνέπειες των εξαρτήσεων

αποκωδικοποιώντας τα κοινωνικά μηνύματα στις δημιουργίες της 7ης τέχνης

Flight
Παραγωγή: 2012
ΣκηνοθεσίαRobert Zemeckis
Βασικοί ΧαρακτήρεςNadine VelazquezDenzel Washington and Carter Cabassa
ΠεριγραφήΈνας πολύ έμπειρος και ικανός πιλότος αεροσκάφους εθισμένος στο αλκοολ ύστερα απο σοβαρή βλάβη του αεροσκάφους καταφέρνει τελικά να το προσεδαφίσει έχοντας θύματα 4 απο τους 100 επιβάτες χωρίς να έχει την παραμικρή ευθύνη. Τι θα γίνει όμως όταν ανακαλυφθεί ότι κατά την ώρα της πτήσης ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ; 


Ο υποψήφιος για όσκαρ στη συγκεκριμένη ταινία Denzel Washington υποδύεται έναν πάρα πολύ  ικανό πιλότο ο οποίος όμως ήταν εθισμένος στο αλκοόλ. Η ιστορία ξεκινάει δείχνοντάς μας τον πρωταγωνιστή με την συμπρωταγωνίστρια του Nadine Velazquez να καταναλώνουν ποσότητα αλκοόλ και κοκαΐνης λίγες ώρες πριν την μοιραία  πτήση στη οποία έπρεπε να πιλοτάρει  ο πρωταγωνιστής. Κατά τη διάρκεια της πτήσης λοιπόν και ενώ ο πρωταγωνιστής κατανάλωσε επίσης αρκετή ποσότητα αλκοόλ ήρθε στην επιφάνεια μία πολύ σοβαρή βλάβη του αεροσκάφους οπότε επιβαλλόταν να χρησιμοποιήσει στο έπακρο τις εναέριες οδηγικές του ικανότητες ώστε να προσγειωθεί όσο γίνεται ποιο ομαλά το αεροσκάφος. Όπερ και εγένετο οπότε ο πιλότος κατάφερε να προσγειώσει το αεροσκάφος σε ανώμαλο έδαφος με μόνο 4 νεκρούς από τους 100 επιβάτες. Μέσα στους νεκρούς ήταν και η ερωμένη και συμπρωταγωνίστρια του Nadine Velazquez.

Στη συνέχεια κατά την έρευνα των συνθηκών που είχαν ως αποτέλεσμα τη τραγική κατάληξη του αεροσκάφους διαπιστώθηκε ότι το αεροσκάφος είχε ελαττωματικό εξάρτημα το οποίο επηρέασε καταλυτικά στην δημιουργία του συμβάντος. Μάλιστα ήταν τόσο σοβαρή η βλάβη του αεροσκάφους που ελάχιστοι πιλότοι θα είχαν την ευχέρεια να το προσγειώσουν όπως στην πραγματικότητα έκανε ο πρωταγωνιστής (αν και υπό την επήρεια αλκοόλ). Σε συμπληρωματικές αιματολογικές εξετάσεις του πιλότου όμως  ήταν εμφανή η επήρεια του από το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πτήσης, το οποίο αρνιόταν να παραδεχτεί μέχρι πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης όπου τελικά ομολόγησε.

Μια σοβαρή ¨ασθένεια¨ η οποία αναφέρεται στην ταινία είναι η εξάρτηση στο αλκοόλ και στις ναρκωτικές ουσίες. Ίσως να θεωρείται ακραίο το γεγονός ένας εν ενεργεία πιλότος να είναι αλκοολικός και να μην γίνονται πάντα προληπτικοί έλεγχοι πριν την πτήση ώστε να αποφεύγονται τραγικά γεγονότα όπως αυτό, όμως αυτό που πραγματικά ήθελε να τονίσει ο σκηνοθέτης είναι τα άσχημα αποτελέσματα των εξαρτήσεων. Όπως στις περισσότερες των βλαβερών εξαρτήσεων, έτσι και στον αλκοολισμό είναι πολύ δύσκολο εφόσον υπάρξει ανεξέλεγκτη χρήση η ύπαρξη ¨μέτρου¨ σε αυτές.

Στην ταινία ο εξαρτώμενος χρήστης αν και πιλότος κατάφερε να αποδώσει το 100% των ικανοτήτων του και να επιφέρει το σχεδόν τέλειο αποτέλεσμα κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο στο 99% των εξαρτημένων ανθρώπων ακόμα και αν οδηγούν...ποδήλατο πόσο μάλλον αεροπλάνο!

Τέλος θεωρώ ότι σε οποιαδήποτε μορφή εξάρτησης πρέπει να λαμβάνονται άμεσα κατάλληλα μέτρα υποστήριξης ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες στα άτομα που πάσχουν από αυτή. Το μεγαλύτερο έγκλημα όμως που μπορεί κατά τη γνώμη μου να συμβεί είναι να πάρουν στο λαιμό τους και να βλάψουν άτομα που δεν φταίνε σε τίποτα είτε αυτά προέρχονται από τον καπνό ενός εξαρτημένου καπνιστή σε μη καπνιστές είτε από ένα δυστύχημα που προκαλεί ένας εξαρτημένος αλκοολικός.

Περιμένω τα σχόλιά σας για μια ταινία υποψήφια για όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου η οποία επιλέγει να ασχοληθεί με ένα ευαίσθητο θέμα όπως είναι ο αλκοολισμός και οι επιπτώσεις του στα εθισμένα άτομα αλλά και στον περίγυρό τους. +daskalakis michael


σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΤΕ ΓΙΑ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ

1 σχόλιο:

  1. o εθισμός και οι εξαρτήσεις έχουν πολλές μορφές σήμερα. Αλκοόλ, τζόγος κλπ. Άλλες φορές σε καταστρέφουν άμεσα, όπως με το να καταστρέφεται η υγεία σου, να σε παρατάνε οι φίλοι και η οικογένεια σου κι άλλες φορές εντελώς έμμεσα. Να, όπως στο παράδειγμα της ταινίας που μας παρουσίασες όπου χωρίς τελικά να ευθύνεται ο εθισμός, η γενικότερη παρουσία του να στάθηκε ικανή να τον καταστρέψει.

    Δεν έχω δει την ταινία, αλλά σίγουρα θα το επιδιώξω. Επ' ευκαιρίας να υπενθυμίσω την ηλεκτρονική ψηφοφορία πάνω και δεξιά της σελίδας από το "Ερώτημα Ιανουαρίου" όπου ο καθένας επιλέγει με τι κριτήρια επιλέγει ταινία για να παρακολουθήσει :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το