Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

ΠΡΟBΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ~ η παιδεία καίει μέσα στο καλοκαίρι

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Το τελευταίο διάστημα η παιδεία επέστρεψε στο προσκήνιο παρότι η εποχή δεν ενδείκνυται. Λίγο η ανάληψη του Υπουργείο από τον Ανδρέα Λοβέρδο στον πρόσφατο ανασχηματισμό, λίγο τα αποτελέσματα των πανελλήνιων εξετάσεων, έφεραν διάφορα θέματα στην επιφάνεια με τα οποία είναι η κατάλληλη στιγμή να ασχοληθούμε. Τώρα, πριν έρθει το φθινόπωρο και κάθε κίνηση γίνεται με την πίεση του χρόνου.

Φυσικά δεν αναφέρομαι στις μετατάξεις εκπαιδευτικών και θέματα που αφορούν τους εργαζομένους. Από καιρό, αδιαφορώ για τους καθηγητές διότι την πρώτη φορά που θα δεχτώ αιτήματα περί δικαιωμάτων τους, θα είναι όταν έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι, οι αξιολογήσεις και γιατί όχι, οι απολύσεις εκείνων που δεν κρίνονται ικανοί και επαρκείς για το ιερό και σπουδαίο επάγγελμά τους. Μην ξεχνάτε ότι την ίδια ώρα που κάποιοι κάνουν αγγαρεία μέσα στην τάξη, αμέτρητοι αδιόριστοι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, τεράστια όρεξη για δουλειά και ενδεχομένως υψηλές ικανότητες παιδαγωγού και διδασκάλου, περιμένουν άνεργοι και εξαθλιωμένοι για χρόνια…

Αυτό που είδαμε βασικά αφορούσε το τέλος –λέει- της απεργίας των διοικητικών στο Πολυτεχνείο, το οποίο άνοιξε και πάλι; Τι; Κάποιοι περαστικοί που τώρα διοικούν το πανεπιστήμιο αποφάσισαν να κλείσουν το ίδρυμα που πληρώνω εγώ κι εσύ απ’ το μηδαμινό μας υστέρημα; Όχι μόνο άργησε να παρέμβει (αλλά τελικά το έκανε) η εισαγγελία αλλά έπρεπε οι κυρώσεις να είναι αυστηρές, παραδειγματικές και σοκαριστικές. Τέτοιες που να μην αποφασίζει ο καθένας –είτε μιλάμε για εκπαιδευτικούς είτε για μαθητές- να κλείνει μια μέρα ένα σχολείο. Ένα σχολείο γαμώτο μου!

Και στο τέλος, τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Όπως μαθαίνουμε οι βάσεις ανέβηκαν κι αυτό τι σημαίνει δηλαδή; Α, μην προτρέχετε. Μπορεί να σημαίνει πως
  • τα παιδιά μας είναι στουρνάρια,
  • πως το μουντιάλ ήταν πιο σημαντικό απ’ το διάβασμα,
  • πως οι καθηγητές ξαφνικά αποφάσισαν να το ‘παίξουν’ Harvard,
  • πως η δουλειά που γίνεται στις τάξεις είναι άθλια (εγώ αυτό πιστεύω),
  • πως ήρθε η ώρα να ανεβάσουμε το επίπεδο και αυτή η χρονιά μαθητών την πλήρωσε,
  • πως η οποία προσπάθεια αλλαγών έγινε χωρίς οργάνωση και πάλι οι μαθητές την πληρώσανε (και αυτό πιστεύω).

Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές πως το εκπαιδευτικό σύστημα εξακολουθεί να πονάει. Η προσπάθεια της imageΔιαμαντοπούλου στην κυβέρνηση Παπανδρέου, έπεσε στο κενό λόγω μνημονίων και (ας μην γυρνάμε στα τότε) πάει λέγοντας. Έτσι, το χάσμα είναι τεράστιο και φαίνεται όταν οι γονείς εξακολουθούν να χρυσοπληρώνουν τα φροντιστήρια και οι μαθητές να αποτυγχάνουν! Πάντως για να τα λέμε και όλα. Δεν είναι κακό που δε θα γίνουν όλοι πανεπιστημιούχοι. Στην εποχή του σήμερα, πληρώνει η κατάρτιση και η εξειδίκευση και όχι η λαμπρότητα του πτυχίου.


Κλείνω θερμοπαρακαλώντας τον Λοβέρδο, να αφήσει την γκρίνια των καθηγητών και να ασχοληθεί με το εκπαιδευτικό σύστημα. Μπορεί να μην έχει πολύ χρόνο αφού η κυβέρνηση δεν έχει ούτε δύο χρόνια ζωής, αρκεί όμως να έχει πολύ μεγάλη βούληση. Αν την έχεις Αντρέα φτιάξε το εκπαιδευτικό σύστημα. Κάνε μας ένα δώρο που θα φανεί σε δέκα, είκοσι χρόνια! +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

3 σχόλια:

  1. 1) Από πού κι ως που «αυτό το καλοκαίρι»; ΠΑΝΤΟΤΕ η παιδεία βρίσκεται στο στόχαστρο. Την διάλυση της Παιδείας, η οποία απλώς συνεχίζεται και σήμερα, την ξεκίνησε ο Ανδρέας Παπανδρέου με την κατάργηση του πολυτονικού.
    2) ΕΥΤΥΧΩΣ που η «προσπάθεια» της Διαμαντοπούλου έπεσε στο κενό. Έχω αρχίσει να συμπαθώ το μνημόνιο.
    3) Μην περιμένεις τσάμπα να κάνει κάτι ο Λοβέρδος. Δεν τον έβαλαν για να κάνει. Τον έβαλαν να πει και να μην κάνει.
    4) Η ΕΕ θέλει να καταστρέψει ΕΝΤΕΛΩΣ την γεωργία και την κτηνοτροφία μας. Επιπλέον πρέπει ΟΛΟΙ οι Έλληνες να καταντήσουν «εξειδικευμένα ανειδίκευτοι», βορά στις τεχνικές εταιρείες και στο σκλαβο-μισθολόγιο.
    Για αυτόν τον λόγο σε λίγο θα καταργηθούν και τελείως οι εξετάσεις, έτσι ώστε «ο κάθε πικραμένος» να έχει και από ένα πτυχίο, και να κάθεται άνεργος στο καφενείο να το δείχνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η τάση δεν είναι αυτή Μιχάλη.
      κοίτα το ανέβασμα των βάσεων και τα τούβλα παιδιά-μαθητές δεν σε επιβεβαιώνουν.
      εξάλλου το εκπαιδευτικό μας σύστημα θέλει ανατίναξη και ξανά από την αρχή

      Διαγραφή
    2. Έ; ???
      Δεν κατάλαβα το "κοίτα το ανέβασμα των βάσεων και τα τούβλα παιδιά-μαθητές δεν σε επιβεβαιώνουν".

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το