Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

PEΤΡΟΣΠΕΚΤΙΒΑ ΙΟΥΛΙΟΥ ~ γιάννης καλαμίτσης ο μεγάλος απών της πρωινής ραδιοφωνικής ζώνης

κάθε πρόσωπο ή γεγονός του παρελθόντος, κρύβει ένα μήνυμα προβληματισμού για το μέλλον

Γιάννη Καλαμίτσης
31/10/1939 - 03/11/2013
Ο Γ. Καλαμίτσης ήταν ραδιοφωνικός παραγωγός, στιχουργός και συγγραφέας επιθεωρήσεων.

Καλώς σας βρήκα στο +yannidakis 
 Γεννήθηκε στον Πειραιά 31/10/1939. Διατηρούσε από το 1990 πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή με
τίτλο ''Πρωινές χειρηλασίες'' με μεγάλη ακροαματικότητα. Αρχικά ασχολήθηκε το επάγγελμα του πατέρα του που ήταν έμπορος υφασμάτων και γυναικείων ενδυμάτων. Ξεκίνησε να σπουδάζει αρχιτεκτονική στον Καναδά αλλά εγκατέλειψε τον κλάδο. Συνεργάστηκε με πολύ γνωστούς καλλιτέχνες και έγραψε επιθεωρήσεις και στίχους που είχαν μεγάλη επιτυχία. Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με το ποδόσφαιρο (δήλωνε φίλος της Προοδευτικής), τη ζωγραφική, την οινοποιία και την ξυλουργική και ήταν αναρχικός στις ιδέες του.

Ήταν ραδιοφωνικός παραγωγός στο πέρασμα του στα ''ερτζιανά''. Γεννήθηκε 31/10/1939 και πέθανε 03/11/2013 (74 ετών). Γεννήθηκε σε μια γειτονιά του Πειραιά και προτού καθιερωθεί στο μυαλό όλων ως ραδιοφωνικός παραγωγός, όντας ανήσυχο πνεύμα, έψαχνε για αρκετά χρόνια την επαγγελματική του σταδιοδρομία μη έχοντας ένα σταθερό επάγγελμα με το οποίο να ταυτίζεται.

Από το 1990 διατηρούσε στη συχνότητα του Αντ1 την εκπομπή ''Πρωινές Χειρηλασίες''. Με την εκπομπή αυτή ταυτίστηκε βρίσκοντας τον ίδιο του τον εαυτό. Κατά τη διάρκεια των χρόνων άλλαξε αρκετές ραδιοφωνικές στέγες. Δε δήλωνε δημοσιογράφος. Του άρεσε να συντροφεύει τους ανθρώπους που τον άκουγαν πιστά 20 περίπου χρόνια.

Η σχέση με τους ακροατές του ήταν ιδιαίτερη. Είχε σχέση λατρείας μαζί τους. Ήταν συνεπής σε αυτά που έλεγε και έκανε. Δεχόταν πολλά τηλεφωνήματα. Δε δίσταζε να έρθει σε επαφή με αυτούς είτε μέσα από την εκπομπή, είτε τηλεφωνώντας τους προσωπικά μετά το κλείσιμο της εκπομπής, είτε με το να τους συναντά. Και δεν το επιχειρούσε μόνο για να λάβει τα θετικά και κολακευτικά τους σχόλια αλλά για να τους βοηθήσει ψυχολογικά και ευρύτερα να τους δώσει οποιαδήποτε πληροφορία εκείνοι χρειάζονταν. Είχε όλη την καλή θέληση, εξαιτίας του αγαθού του χαρακτήρα, να ασχοληθεί με κάθε ένα ακροατή ξεχωριστά παρά τον φόρτο εργασίας του, μιας και δεν ήταν μονάχα ραδιοφωνικός παραγωγός.

 Ήταν επίσης θεατρικός συγγραφέας και έγραφε επιθεωρήσεις οι οποίες είχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό. Ωστόσο έγραφε και στίχους για τραγούδια καθώς η μουσική ήταν ένα έμφυτό του πάθος. Πιο γνωστό το ''Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μονάχοι''. Συγχρόνως, κάθε μέρα στην εκπομπή έβγαζε ''επί τόπου'' σατιρικούς στίχους με τη μελωδία τους τραγουδιού Ζουμ ζουμ σχολιάζοντας με τον τρόπο αυτό πάντα την πολιτική επικαιρότητα.
Εξαιτίας της δυναμικής και ''νεαρής'' του προσωπικότητας είχε πολλούς σταθερούς φίλους αλλά και πολλούς εχθρούς γιατί δε δίσταζε να πει την άποψη του χωρίς φανφαρολογίες και πυροτεχνήματα διότι ήταν πάντα ευθύς και ορισμένες φορές εριστικός, χωρίς να προσβάλλει ποτέ κάποιον, γιατί σεβόταν οποιουδήποτε την προσωπικότητα.

Ο Καλαμίτσης υπήρξε παντρεμένος. Συνειδητά επέλεξε να μην κάνει παιδιά εξαιτίας ενός εκ γενετής προβλήματος υγείας. Τα τελευταία χρόνια ζούσε κοντά στον Μαραθώνα γιατί η Αθήνα δεν του άρεσε, ήταν σαν αξιοπαθούσα κόρη. Τον γέμιζε να βρίσκεται πιο κοντά στη φύση με τη σύζυγό του και τα κατοικίδια τους. Η Αθήνα του προκαλούσε ένα αίσθημα θλίψης και μιζέριας.

Υπήρξε υπόδειγμα ανθρώπου και γνώρισε αυτή την επιτυχία γιατί ήταν εύστοχος και ο κόσμος ταυτιζόταν με τα όσα ξεστόμιζε. Έδινε σπάνια συνεντεύξεις κι έτσι κρατούσε ακμαίο το ενδιαφέρον των ακροατών του. Η καλοσύνη του τον έκανε να έχει καθαρή τη συνείδησή του και τον καθιστούσε έναν ευτυχή άνθρωπο. Ο θάνατός του ''στοίχισε'' τόσο στο περιβάλλον των φανατικών ακροατών του όσο και στο εργασιακό του περιβάλλον μιας και είχε κερδίσει το σεβασμό όλων. +Nastazia A 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΓΥΡΝΩΝΤΑΣ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΠΙΣΩ

2 σχόλια:

  1. ena poly gnwsto onoma poy pada sindeotan me tomeis politismoy sthn a8hna.
    den ton eixa akoysei sto radiofwno omws ligo poli akouga gia tis simmetoxes toy sta politistika drwmena.
    kalh arxh sthn nea sou simmetoxh Nastazia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ακουγοταν λιγοτερο απ' οσο θα επρεπε... σε ευχαριστω πολυ Μαριλιζα!!

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το