Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

YANNIDAKIS ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ ~ οι τελευταίες εξελίξεις

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα στη Νέα Υόρκη υιοθέτησε ομόφωνη δήλωση που καλεί σε "άμεση και άνευ όρων ανθρωπιστική εκεχειρία" στη Γάζα.
Το Συμβούλιο καλεί το Ισραήλ και τη Χαμάς να παρατείνουν την εκεχειρία καθ' όλη τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής Αϊντ του τέλους του Ραμαζανιού "και πέραν αυτής".
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε αργά χθες από τον ισραηλινό σύμμαχό του να δεχτεί την "άμεση και άνευ όρων" κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η ένταση των εχθροπραξιών έχει μειωθεί ενόψει του τέλους του Ραμαζανιού σήμερα.
Αφού έστειλε στην περιοχή τον υπουργό του των Εξωτερικών Τζον Κέρι σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί τερματισμός της σύγκρουσης αυτής που άρχισε στις 8 Ιουλίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε σαφώς στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου τη "στρατηγική σημασίας επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί άμεση και άνευ όρων ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός η οποία να τερματίσει από τώρα τις συγκρούσεις και να οδηγήσει σε οριστική παύση των εχθροπραξιών", σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν επανέλαβε "με τον πλέον αυστηρό τρόπο" την ανάγκη για παράταση της εκεχειρίας που τηρήθηκε για 12 ώρες το Σάββατο.
Από την αρχή του πολέμου, περί τους 1.030 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Τρεις στους τέσσερις νεκρούς είναι άμαχοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο ισραηλινός στρατός, που άρχισε στις 17 Ιουλίου τη χερσαία φάση της επιχείρησής του για να καταστρέψει τη στρατιωτική απειλή της Χαμάς και του συμμάχου της, του Ισλαμικού Τζιχάντ, έχει χάσει 43 στρατιώτες ενώ τρεις πολίτες σκοτώθηκαν από ρουκέτες.
Ο ισραηλινός στρατός που επικρίνεται έντονα από τη διεθνή κοινότητα για το βαρύ φόρο αίματος που πληρώνουν οι παλαιστίνιοι άμαχοι, διαβεβαίωσε ότι δεν ευθύνεται για τους θανάτους στο σχολείο στη Μπέιτ Χανούν (βόρεια) την Πέμπτη, ένα από τα πλέον αιματηρά δράματα του πολέμου.
Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, δεκαπέντε πρόσφυγες σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά σε αυτό το σχολείο του ΟΗΕ όπου είχαν βρει καταφύγιο. Ωστόσο, αν και παραδέχεται πως μία από οβίδες του έπεσε στο προαύλιο του σχολείου, ο στρατός δηλώνει ότι αυτή ήταν κενή και ότι η ρίψη της δεν προκάλεσε θανάτους.
Η εκεχειρία του Σαββάτου προσέφερε λίγη ανακούφιση στους κατοίκους της Γάζας, όπου πολλοί εκτοπισμένοι επιστρέψαν στα σπίτια τους για να διαπιστώσουν την έκταση των ζημιών στις κατεστραμμένες γειτονιές τους.
Την Κυριακή, ο γολγοθάς τους ξανάρχισε. Μετά την αποδοχή μιας εκεχειρίας, το Ισραήλ επανέλαβε την επιχείρησή του αντιδρώντας στις συνεχείς ρίψεις ρουκετών από τη Χαμάς.
Οι ρίψεις δεν σταμάτησαν παρά την ανακοίνωση του παλαιστινιακού κινήματος ότι τελικά δέχεται μια παύση των εχθροπραξιών. Ωστόσο οι μάχες έχουν μειωθεί σε ένταση. Ο απολογισμός των έντεκα Παλαιστινίων νεκρών χθες που ανακοίνωσαν οι τοπικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών είναι πολύ μικρότερος από τον αντίστοιχο πριν από την εκεχειρία του Σαββάτου.
Και τη χθεσινή νύχτα, δεν υπήρξε καμιά αναφορά για επίθεση λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη μουσουλμανική γιορτή του Αϊντ αλ-Φιτρ του τέλους του μήνα της νηστείας του Ραμαζανιού.
Το Ισραήλ, που δηλώνει ότι σκότωσε 320 μαχητές της Χαμάς σε 20 ημέρες σύγκρουσης, προτίθεται να ολοκληρώσει την καταστροφή των "επιχειρησιακών σηράγγων" της Χαμάς. Οι υπόγειες αυτές σήραγγες χρησιμοποιούνται για επιθέσεις κατά του Ισραήλ και για την αποθήκευση όπλων.

Στο μεταξύ...
Ο Γερμανός αστροναύτης, Alexander Gerst, σε ρόλο φωτογράφου κατέγραψε τους βομβαρδισμούς στην Παλαιστίνη από τη διαστημική του θέση.

πόλεμος Ισραήλ στην Γάζα
το yannidakis αναγκάζεται να αναστείλει την κανονική ροή του καθώς και όλες τις προγραμματισμένες δημοσιεύσεις του, κατά την πάγια τακτική του σε περιόδους πολέμου.
Ακολουθείστε μας και συμμετέχετε κι εσείς με τα σχόλια σας στις έκτακτες αναρτήσεις μας με θέμα τον πόλεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το