Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

ΣΠΙΘΕΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ~ στην αναζήτηση της απλότητας

σε μία κοινωνία κατήφειας & παρακμής, βρίσκουμε τα εφόδια να αισιοδοξούμε

Καλησπέρα Positive People του +yannidakis!

Αναρωτιέμαι αν κάποια από τα δεινά που συμβαίνουν στον πλανήτη μας προέρχονται από την απουσία αναζήτησης της απλότητας. Ενώ ακούγεται υπερβολικό και ακραίο, αν το μελετήσεις λίγο παραπάνω θα βρεις μια βάση. Όταν διαρκώς επιθυμούμε περισσότερα και δεν ικανοποιούμαστε με τίποτα, όταν τρέχουμε αδιάκοπα για μια καλύτερη ζωή και τελικά χάνουμε πολύτιμες στιγμές, όταν γινόμαστε υπερκαταναλωτικοί και δεν αντιλαμβανόμαστε πως μας αρκούν λιγότερα, όταν αναζητούμε τα σπουδαία.. χάνουμε τα απλά και ουσιαστικά.

Η υπερβολική ανάλυση, το να τρώγεσαι συνεχώς με τα πάντα, δεν θα σε οδηγήσουν κατά την γνώμη μου σε μια καλύτερη ζωή. Απλοποίησε και θα εκπλαγείς από τα αποτελέσματα. Χωρίς φυσικά να ρίχνεις τον πήχη του επιπέδου σου, μπορείς να απλουστεύσεις τους τρόπους και τις διαδικασίες, διευκολύνοντας την καθημερινότητά σου.

Δες ποια είναι αυτά που σε κάνουν πραγματικά ευτυχισμένο, παρατήρησε καλά ποια είναι αυτά που σε βασανίζουν, που σου φέρνουν εμπόδια. Δοκίμασε όλο και πιο απλές λύσεις και διεξόδους.

"Όλα πρέπει να γίνονται όσο πιο απλά είναι δυνατόν, αλλά όχι απλούστερα. Η ζωή μας αναλώνεται σε λεπτομέρειες, απλοποιήστε απλοποιήστε.Henry David Thoreau.

"Η αλήθεια είναι απλή κι ο λόγος της ακόμα πιο απλός.Ευριπίδης.

"Απλότητα είναι να έχεις όλο τον ουρανό, και να αγαπάς ένα αστέρι...Να έχεις όλο τον ωκεανό... και να αγαπάς μια σταγόνα.. Να έχεις όλο τον κόσμο και ν' αγαπάς Μονάχα έναν άνθρωπο.."  (άγνωστη προέλευση)

Η ομορφιά της ζωής βρίσκεται σε απλά πράγματα. Σε ένα χάδι, μια αγκαλιά, στην ηρεμία της θάλασσας, στο αγαπημένο σου τραγούδι, στα γλυκά μάτια του σκύλου σου, ακόμα και σε ένα μικρό καυγαδάκι αγάπης, στην ατόφια ειλικρίνεια ενός παιδιού και σε αμέτρητα ακόμα πράγματα.

Η απλότητα περιλαμβάνει αισιοδοξία, έχει βάθος και διάρκεια.. Και είναι αυτή που πάντα βγαίνει νικήτρια. +Katerina Verigka

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

7 σχόλια:

  1. Με άλλα λόγια, η σημερινή κατάντια μας οφείλεται στον διαστρεβλωμένο ψυχισμό μας.
    ΟΛΟΙ μας εμφανίζουμε υπερηφάνεια, αδιαλλαξία και κυρίως ΛΑΙΜΑΡΓΙΑ.
    Αυτο-θεωρούμαστε καλύτεροι, δικαιότεροι, εξυπνότεροι κλπ από τους άλλους, ενώ ταυτόχρονα στηριζόμαστε ψυχολογικά σε «αυτό που είναι δικό μας» και επιθυμούμε κάθε φορά όλο και περισσότερα.
    Αναζητούμε ΜΕ ΛΑΙΜΑΡΓΙΑ χρήματα, δόξα, αρετές απολαύσεις κλπ, και έτσι ο μισός πλανήτης πεινάει, ο άλλος μισός σκοτώνεται και μία μικρή μειοψηφία πεθαίνει από την ανία και το πάχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τα απλα ειναι ωραια και ολους μας αρεσουν αλλα αν μεινουμε σε αυτα δε θα εχουμε λογους να γινομαστε καλυτεροι και να ψαχνουμε το κατι παραπανω. καπως ετσι εγιναν ολες οι ανακαλυψεισ.
    νικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το να ζεις απλά δεν έχει σχέση με το να γίνεσαι καλύτερος ή με το να αναπτύσσεις τεχνολογία.
      Μπορείς να ζεις απλά είτε μέσα σε μία σπηλιά είτε σε έναν πολυτελή ουρανοξύστη.
      Η διαφορά έγκειται στο να μην αποκτάς πράγματα μόνο και μόνο για να έχεις περισσότερα πράγματα συγχέοντας τον πλούτο με την ευτυχία..

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα και στους δύο.
    Νίκο, αν πρόσεξες καλά στο άρθρο γράφω ξεκάθαρα " Χωρίς φυσικά να ρίχνεις τον πήχη του επιπέδου σου, μπορείς να απλουστεύσεις τους τρόπους και τις διαδικασίες, διευκολύνοντας την καθημερινότητά σου. "
    Οπότε τι σχέση έχει αυτό που λες; Απλότητα δε σημαίνει ότι δεν εξελίσσεσαι, ότι δεν γίνεσαι καλύτερος, αντιθέτως σημαίνει όλα αυτά γιατί έτσι μαθαίνεις να έχεις ποιότητα, ευγνωμοσύνη και να εκτιμάς.
    Δεν είναι όλα ή άσπρο ή μαύρο, υπάρχουν και ενδιάμεσες αποχρώσεις.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είμαι θύμα του καταναλωτισμού και της εξέλιξης. Το θύμα χαριτολογώντας αφού ότι κάνω είναι κατόπιν επιλογής μου.
    Δεν ησυχάζω στην δουλειά μου ή στον ελεύθερο μου χρόνο, προσπαθώντας διαρκώς για το κάτι παραπάνω. Πολλές φορές μάλιστα το πετυχαίνω και τότε βάζω τον πήχη ακόμα πιο ψηλά, ίσως ο αναγνώστης νικος να με καταλαβαίνει απόλυτα.

    Όμως είναι αυτές οι λίγες σε διάρκεια και συχνότητα, στιγμές που κάθομαι στο μπαλκόνι απολαμβάνοντας τα αγαπημένα μου πρόσωπα, το πέταγμα ενός περιστεριού ή αγναντεύω την θάλασσα απολαμβάνοντας το, ήχο από το κύμα της και τότε σκέφτομαι πως σε αυτήν την μικρή παύση βρίσκω την ευτυχία. Και είναι τόσο πολύτιμη για μένα που λειτουργεί και ως εφόδιο, ώστε όταν η παύση ολοκληρωθεί να συνεχίσω ακόμα πιο ορεξάτος και δυνατός.

    Η ύλη μου φέρνει ικανοποίηση. Η απλότητα, ευτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη η απλότητα δεν εμποδίζει κανέναν να εξελιχθεί και να προοδεύσει.. αντιθέτως!
      Μάλλον δεν έγινα καθόλου κατανοητή με το άρθρο μου.. Δεν μιλάω μόνο για την ύλη αλλά για την νοοτροπία και την στάση ζωής. Και όσον αφορά το σχόλιο του Νίκου που ανέφερε τις ανακαλύψεις.. οι ανακαλύψεις δεν έγιναν για να κάνουν τις ζωές μας πιο απλές; Άλλο θέμα το πως εμείς τις διαχειριζόμαστε.

      Διαγραφή
    2. ίσα-ίσα θα έλεγα πως έγινε πολύ κατανοητό.

      Μάλιστα προσπάθησα μέσα από προσωπικά μου παραδείγματα να επιβεβαιώσω την ορθότητά του.

      Συμφωνώ πως δεν αναφερόμαστε μόνο στην ύλη. Ίσως μάλιστα αυτή παιζεί ένα πολύ μικρό ρόλο.

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το