Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

KYΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ~ σώστε τη γλώσσα μου

ακροβατώντας σε κύματα ρεαλισμού & ρομαντισμού, σκέψεις & συναισθήματα αποτυπώνονται σε λέξεις

Καλώς ορίσατε στις σκέψεις του +yannidakis
Αγαπητοί αναγνώστες του yannidakis σας καλωσορίζω και πάλι σ’ αυτήν την ενότητα μετά από έλλειψη σχεδόν δύο χρόνων. Η αλήθεια είναι πως μου έλειψε αυτή η επικοινωνία των σκέψεών μου και κατάλαβα καλά πως το γράψιμο είναι κι αυτό μια διέξοδος, μια θεραπεία του νου και της ψυχής.  Ένας παραπάνω λόγος για ‘μένα σαν Έλληνας του εξωτερικού, είναι η εξάσκηση της γλώσσας μας, αυτής της ταλαιπωρημένης, αδικημένης και ρεζιλεμένης Ελληνικής που τόσο πολύ αγαπάω.


Έχουν γραφτεί κατά καιρούς πολλά άρθρα στο διαδίκτυο περί της διαφθοράς  της Ελληνικής γλώσσας, μα παρά την προσπάθεια πολλών διανοουμένων και άλλων να διασώσουν και να παραφυλάξουν αυτό τον πολύτιμο θησαυρό  που μας παρέδωσαν οι φωτοδότες του πολιτισμού, αρχαίοι πρόγονοι μας, οι σημερινοί Έλληνες συνεχίζουν να την λεηλατούν και να την καταστρέφουν. Είναι γνωστό πως οι Λατινικοί χαρακτήρες έχουν μπει στη ζωή μας με το διαδίκτυο, τους υπολογιστές και όλους τους μοντέρνους φορείς επικοινωνίας. Είναι εύκολο, ειδικά για τις νέες γενεές, να αφομοιωθούν και να υιοθετήσουν αυτόν το νέο τρόπο συναναστροφής ειδικά μεταξύ των συνομηλίκων τους.  Το πρόβλημα όμως είναι πως στην πορεία της ανάμειξης Ελληνικών με Αγγλικών χάνεται η καθαρή ελληνική έκφραση και κατ’ επέκταση μολύνεται και η καθημερινή ομιλία.

Το καλοκαίρι που βρέθηκα στην Ελλάδα διάβαζα ένα άρθρο σε μια ελληνική υποτίθεται εφημερίδα. Έμεινα έκπληκτος καθώς βρήκα περισσότερες από εκατό ξενικές λέξεις, είτε γραμμένες στα αγγλικά, είτε γραμμένες στα ελληνικά. Αυτό που με ενόχλησε περισσότερο ήταν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών τον λέξεων (για να μην πω όλων) είχαν αντίστοιχες ελληνικές. Άραγε ο συντάκτης του άρθρου προσπαθούσε να διατυπώσει τη γλώσσα που έχει την μεγαλύτερη απήχηση στους νεοέλληνες ή απλά ήταν συνένοχος στη διάβρωση της γλώσσας του;

Ίσως είμαι ρομαντικός, ίσως είμαι παλιομοδίτικος, ανατριχιάζω όμως στη σκέψη πως καθημερινά δολοφονούμε τη γλώσσα το Ελύτη, του Καζαντζάκη, του Παπαδιαμάντη και του Σολομού. Η μιζέρια και η κατάντια της γλώσσας μας οφείλεται εν μέρει στον τεμπέλικο τρόπο με τον οποίο διαλέγουμε να συνομιλούμε και πιθανόν κατ’ επέκταση στην στείρα διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας. Η μαγεία της ελληνικής είναι μπροστά μας, ρέει σαν το γάργαρο νερό μέσα στα γραπτά των μεγάλων συγγραφέων και  ποιητών μας. Ας μην ξεχνάμε πως είναι το μοναδικό στοιχείο που μας ξεχωρίζει και μας δίνει ταυτότητα στον κόσμο που ζούμε. +Niko Spiridakis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

10 σχόλια:

  1. Γιατί νομίζεις ότι έκανα πριν λίγο καιρό την «τελευταία ανάρτηση για την γλώσσα;
    Το θέμα για εμένα θεωρείται λήξαν. Το πτώμα το οποίο νομίζουμε σήμερα σαν «νέα ελληνικά» σε μία δύο δεκαετίες (για να μην πω γρηγορότερα) θα θεωρείται αρχαία ελληνικά.
    Προφανώς έφτασε η ώρα της εξαφάνισης των νέων ελληνικών από τον γλωσσικό χάρτη, γιατί τα αρχαία θα συνεχίσουν να τα διαβάζουν οι ξένοι. Πχ οι αξιωματικοί των ΗΠΑ διδάσκονται αρχαίους συγγραφείς από το πρωτότυπο κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιχάλη δεν έτυχε να διαβάσω την ανάρτησή σου αλλά όντως συμφωνώ πως τα πράγματα είναι επικίνδυνα. Δεν θέλω όμως να είμαι τελείως απαισιόδοξος. Πολλές γλώσσες αυτή τη στιγμή έχουν διάβρωση. Ακόμα και τα Αγγλικά και άλλες Ευρωπαϊκές γλώσσες. Συμφωνώ μαζί σου για την άποψή σου περί των Αρχαίων τα οποία θα συνεχίσουν να διδάσκονται ανά την υφήλιο, αλλά θέλω να πιστεύω πως και η νεοελληνική έχει ελπίδες ειδικά επειδή υπάρχουν ιστιολόγια όπως και αυτό.

      Διαγραφή
    2. Ελπίζω να διαψευστώ, αλλά ΧΛΩΜΟ το βλέπω.
      Συνήθως ΔΥΣΤΥΧΩΣ τα γεγονότα με δικαιώνουν.

      Διαγραφή
  2. Niko kalws orises
    Perimenw 3ana tis oneirikes perigrafes sou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το πρόβλημα είναι καθαρά από ευθύνη των εκπαιδευτικών και αργότερα των γονιών.
    Χρειάζεται κάποιος να κάνει μια αυστηρή συγκράτηση στην γλώσσα ή να την επαναφέρει ως τάση
    Σίγουρα όχι τα ιστολόγια πάντως που την κακοποιούν καθημερινά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, είναι θέμα διαπαιδαγώγησης στο σχολείο και στο σπίτι και σίγουρα τα ιστολόγια δεν είναι τα μόνα που θα σώσουν τη γλώσσα, αλοίμονο! Απλά τα ανέφερα ως μία ακόμα καλή προσπάθεια.

      Διαγραφή
    2. Οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι δάσκαλοι. Αυτοί ΘΕΛΟΥΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου διαφορετικά ΠΑΝΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ.
      Εκείνοι που φταίνε είναι οι ψηφοφόροι που δεν ενδιαφέρονται.

      Διαγραφή
  4. Καλώς όρισες και πάλι!
    Δεν έχω να συμπληρώσω τίποτα, συμφωνώ απόλυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το