Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

ΣΠΙΘΕΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ~ μέσα από τα μάτια των παιδιών

σε μία κοινωνία κατήφειας & παρακμής, βρίσκουμε τα εφόδια να αισιοδοξούμε

Καλησπέρα Positive People του +yannidakis!
Κατά καιρούς παρακολουθώ στο διαδίκτυο διάφορες ταινίες μικρού μήκους και σήμερα θα ήθελα να εστιάσουμε σε εκείνες που δημιουργήθηκαν από παιδιά και εφήβους. Οι πιο πρόσφατες που ανακάλυψα, διαπραγματεύονται κατά κύριο λόγο θέματα που αφορούν την οικονομική κρίση και τις επιδράσεις της στην οικογένεια, τον ρατσισμό, την σχολική βία, το περιβάλλον, την μετανάστευση αλλά και την ενδοοικογενειακή βία. Λόγω του ότι είναι πάρα πολλά, μπορείτε να τα δείτε σε αυτή την διεύθυνση στο youtube και σήμερα επιλεκτικά θα αναφερθώ σε ορισμένα από αυτά.

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά βάζουν τα γυαλιά στους "μεγάλους", ούτε είναι λίγες οι φορές που οι ρόλοι τους αντιστρέφονται. Είτε με αυτές τις ταινίες μικρού μήκους, είτε με άλλες δράσεις μας δίνουν το πιο φωτεινό παράδειγμα.. Κι όμως κάποιοι ακόμα να παραδειγματιστούν. Τα παιδιά δεν μας δείχνουν μόνο ότι εκείνα είναι η ελπίδα, μας δείχνουν ξεκάθαρα πως είμαστε κι εμείς. Πως είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση όλων για ένα καλύτερο αύριο.

Στην πρώτη ταινία που σας παραπέμπω, δεν θέλω να σταθούμε στο τεχνικό κομμάτι που φυσικά είναι ερασιτεχνικό και τα παιδιά δεν είναι ηθοποιοί. Πέρασαν όμως με σεβασμό το θέμα της επίδρασης της οικονομικής κρίσης σε μια οικογένεια που οι γονείς έχασαν και οι δύο την δουλειά τους. Δίνοντας το πιο απλό παράδειγμα, αυτό της αλληλεγγύης. Γνωρίζω πως σε αρκετά σχολεία κινητοποιούνται, δεν είναι ντροπή να οργανωθούμε και να βοηθάμε τα παιδιά που υποσιτίζονται και κινδυνεύει η υγεία τους. Δεν θα τα μειώσουμε, αν γίνει με σωστό τρόπο και με σεβασμό σε ό,τι περνούν στην καθημερινότητά τους. Η μητέρα μου, που είναι νηπιαγωγός, πριν από δύο χρόνια που οι συνθήκες ήταν ακόμα χειρότερες, ετοίμαζε καθημερινά για ένα παιδί τοστ από το σπίτι μας. Σκεφτείτε αν το έκαναν αυτό όλοι οι εκπαιδευτικοί πόση σημαντική βοήθεια θα παρεχόταν στα παιδιά που στερούνται τα απαραίτητα.

Στην ταινία αυτή, τα παιδιά έδειξαν το αυτονόητο που κάποιες φορές απουσιάζει από την κοινωνία μας, την αλληλεγγύη. Δώσε το χέρι σου στον συμμαθητή σου που βλέπεις ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, μην τον απομονώνεις και μην τον φέρνεις σε δύσκολη θέση. Άκου τι έχει να σου πει και προσπάθησε να βρεις λύσεις. 


"Ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με διάφορες μορφές ελέγχου στη ζωή του... Το πώς θα ζήσει είναι επιλογή του".

Αν ψάξετε θα βρείτε πολύ ενδιαφέροντα θέματα για το πόσα παραδείγματα δίνουν τα παιδιά. Και όχι μόνο στο διαδίκτυο, κοιτάξτε δίπλα σας, γύρω σας. Ακούστε το παιδί σας τι έχει να σας πει και προβληματιστείτε.  +Katerina Verigka

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

4 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Νίκο να είσαι καλά.. Και λίγα έγραψα.. Οι πράξεις τους όμως τα λένε όλα, σωστά;
      Καλή εβδομάδα να έχεις και σ'ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  2. Πολύ καλή προσπάθεια έχουν κάνει τα παιδιά!!! Ευχαριστούμε για την ανάρτηση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τα παιδιά είναι ότι πιο σημαντικό έχουμε σαν κληρονομιά - οι φωτογραφίες έχουν κάπως σβηστεί αλλα η ουσία είναι κοινή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το