Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

EPΩΤΗΜΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ~ ξεκινάμε την αναθεώρηση του συντάγματος γιατί…


Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Το λέμε εδώ και καιρό. Το ζητάνε οι πολίτες, οι εκάστοτε αντιπολιτεύσεις, το ζητάει το πέρασμα του χρόνου και οι σύγχρονες ανάγκες και πλέον το ζητάει και η ίδια η κυβέρνηση! Ας δούμε τι μπορεί να σημαίνει μια αναθεώρηση του Συντάγματος στην Ελλάδα!

Από τους κύκλους της κυβέρνησης προκύπτει πως το άνοιγμα του βιβλίου “αναθεώρηση συντάγματος” αποτελεί μέρος της πολιτικής βούλησης που μαζί οικονομική σταθεροποίηση, θα οδηγήσουν την χώρα σε ανάπτυξη. Σαν φράση δεν μου ακούγεται παράλογο ή λανθασμένο κι έτσι το υιοθετώ και συνεχίζω.

Τι μπορεί να σημαίνει αναθεώρηση του Συντάγματος; Μπορεί να μιλάμε για μερικές μικρο-αλλαγές που δε θα έχουν ιδιαίτερη σημασία ή για ριζικές αλλαγές που θα αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργεί πρακτικά η χώρα; Αυτό είναι το πρώτο βασικό ερώτημα, πριν προχωρήσουμε στα επόμενα επιμέρους.
  • Λογοδοσία πολιτικού προσωπικού, όπου θα διασφαλίζεται η πλήρης διαφάνεια στον πολιτικό κόσμο, με παραγραφές υπουργών, άρση ασυλίας βουλευτών και αυστηρές ποινές για τυχόν παραβάσεις.
  • Νομοθετική και Εκτελεστική εξουσία. Να υπάρχει το ασυμβίβαστο υπουργών-βουλευτών, να υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό όριο θητείας για έναν πρωυπουργό, έναν βουλευτή ή έναν άρχοντα της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης και για τους συνδικαλιστές.
  • Κυβερνητική λειτουργία. Να υπάρχει όριο πενταετίας για κάποιον υπουργό τουλάχιστον στα εξωτερικά και σε θέματα οικονομίας.
  • Αριθμός βουλευτών. Οι περιβόητοι τριακόσιοι να γίνουν λιγότεροι, αφού και διακόσιοι πενήντα θα είναι αρκετοί για να παράξουν και κοινοβουλευτικό έργο και αντιπολιτευτικό έλεγχο.
  • Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Η πρόταση μπορεί να αφορά ακόμα και για να ψήφισή του από τον λαό ή την ενίσχυση του με διάφορες επιπρόσθετες αρμοδιότητες.
  • Κάτι άλλο. Προσωπικά κρίνω πως είναι τόσα πολλά που ο κόσμος ζητάει να αλλάξουν στο πολιτικό σύστημα, που θα μπορούσαν οι προτάσεις (οι σοβαρές προτάσεις) να είναι πολλές ακόμα. Στο σημείο αυτό θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να προσθέσετε τις δικές σας προτάσεις στον χώρο των σχολίων από κάτω, ώστε ακόμα κι αν δεν μπορούμε να τις ψηφίσουμε, να τις αξιολογήσουμε και να τις συζητήσουμε.

Η διαδικασία προφανώς θα είναι χρονοβόρα καθώς σκεφτείτε πως θα γίνει επί των πλείστων θυμηθείτε πως το Σύνταγμα προβλέπει πως οι αποφάσεις δεν θα εφαρμοστούν αμέσως, αλλά από την επόμενη κυβέρνηση που θα πρέπει να τις επικυρώσει!
από βουλευτές οι οποίοι δεν θα έχουν την δικαιοσύνη ως πρώτη προτεραιότητα αλλά το πολιτικό κόστος αυτών που θα προτείνουν και θα υποστηρίξουν τελικά. Προβλέπω σφοδρές λεκτικές μάχες στο κοινοβούλιο, αλλά ακόμα κι όταν καταλήξουμε σε μια απόφαση

Μέχρι τότε ας κάνουμε εμείς κάτι πιο γρήγορο. Ας αφιερώσουμε αυτό το μήνα στο να δούμε ποια ή ποιες προτάσεις είναι σημαντικότερες για μας. Μπείτε και ψηφίστε πατώντας το εικονίδιο, πάνω και δεξιά της σελίδας. Μπορείτε να ψηφίσετε όσες επιλογές θέλετε. Επίσης αν έχετε κάτι άλλο να προτείνετε, πατήστε την επιλογή “άλλο” και γράψτε το, στον χώρο των σχολίων. Θα συζητηθεί και εδώ και στο τέλος του μήνα στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας. +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ

2 σχόλια:

  1. Οι κρατούντες θα το καταπατούν έτσι κι αλλιώς, Το Σύνταγμα δεν χρειάζεται αναθεώρηση. Χρειάζεται ΕΦΑΡΜΟΓΗ. Εξάλλου μόνο χειρότερο θα το κάνουν αφαιρώντας άρθρα που προστατεύουν υποτυπωδώς τον πολίτη.
    Παράδειγμα; Στο Αμερικανιστάν μπορούν πλέον να σε κρατάνε μέρες με την ΥΠΟΨΙΑ της δήθεν τρομοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ενδιαφέρον και κρίμα που δεν το συμπεριέλαβα στις επιλογές του Ερωτήματος. Είσαι εναντίον της αναθεώρησης

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το