Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

ΠPΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ~ το τεστ της τριπλής διύλισης

Καλώς ήρθατε στο +yannidakis
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσες φορές έχουμε βρεθεί ηθελημένα ή μη στα μέσα μιας συζήτησης με βασικό θέμα τη ζωή κάποιου τρίτου;; Ποια είναι η πραγματική αιτία που οι άνθρωποι αναλώνονται σε τέτοιες κουτσομπολίστικες συζητήσεις, αντί να κάτσουν να μιλήσουν για τα δικά τους προβλήματα.

Αντιλαμβάνομαι ότι το να ασχολείσαι με τα προβλήματα κάποιου άλλου μπορεί να λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά, καθώς ξεχνάς τα δικά σου ή ακόμα περισσότερο αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχουν και μεγαλύτερα και σημαντικότερα προβλήματα από το δικό σου. Μέχρι σε αυτό το σημείο το καταλαβαίνω και ενστερνίζομαι αυτή την αλλόκοτη ανάγκη του ανθρώπου.

 Όμως δυστυχώς το λεγόμενο ‘’κουτσομπολιό’’  έχει πολύ άσχημα αποτελέσματα και για τον θύτη αλλά και για το θύμα.
Άντρες, γυναίκες, νέοι , ηλικιωμένοι, παιδιά μιλούν και ασχολούνται με τον περίγυρο τους,
Τι φόρεσε, τι είπε , με ποιον βγήκε, και πολλά άλλα επιφανειακά θέματα.
Ε-Λ-Ε-Ο-Σ πια έως εδώ.

Προσπαθήστε να μείνετε έξω από αυτόν τον κυκεώνα της κακοήθειας. Σταθείτε αμέτοχοι. Αν κοιτούσε ο καθένας μας τι κάνει ο ίδιος και όχι τι κάνει ο διπλανός του, η ζωή μας θα ήταν διαφορετική.
Και τέλος,  νομίζω ήρθε η ώρα να κλείσουμε τις αγαπημένες μας τηλεοράσεις , γιατί εάν θέλετε τη γνώμη μου το κακό ξεκινάει από εκεί. Οι περισσότερες εκπομπές κοινωνικού περιεχομένου λανσάρουν λανθασμένα πρότυπα που δυστυχώς πολύ από μας τα υιοθετούν εντελώς ασυναίσθητα, από το ντύσιμο μέχρι τον τρόπο σκέψης και ομιλίας.

Βέβαια αυτή η τάση του ανθρώπου υπάρχει από την αρχαιότητα, δε φταίει για όλα ούτε η τηλεόραση, ούτε η ραγδαία εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Φταίει ο ίδιος ο άνθρωπος, ίσως τελικά να υπάρχει στο DNA και να μην μπορούμε να απαλλαχτούμε, ας το μετριάσουμε όμως σε όποιο βαθμό μπορούμε.        
Και για του λόγου το αληθές θα ήθελα να μπείτε στον κόπο να διαβάσετε το παρακάτω απόσπασμα το οποίο ήταν η αφορμή για να γράψω αυτό το κείμενο:   

   
 ‘’Μια μέρα εκεί που ο Σωκράτης έκανε τη βόλτα του στην Ακρόπολη, συνάντησε κάποιον γνωστό του, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι έχει να του πει κάτι πολύ σημαντικό που άκουσε για κάποιον από τους μαθητές του.
Ο Σωκράτης του είπε ότι θα ήθελε, πριν του πει τι είχε ακούσει, να κάνουν το τεστ της "τριπλής διύλισης".
"Τριπλή διύλιση;" ρώτησε με απορία.
Ναι, πριν μου πεις τι άκουσες για το μαθητή μου θα ήθελα να κάτσουμε για ένα λεπτό να φιλτράρουμε αυτό που θέλεις να μου πεις.
Το πρώτο φίλτρο είναι αυτό της αλήθειας.
Είσαι λοιπόν εντελώς σίγουρος ότι αυτό που πρόκειται να μου πεις είναι αλήθεια;
Ε... όχι ακριβώς, απλά το άκουσα όμως και...
Μάλιστα, άρα δεν έχεις ιδέα αν αυτό που θέλεις να μου πεις είναι αλήθεια ή ψέματα.
Ας δοκιμάσουμε τώρα το δεύτερο φίλτρο, αυτό της καλοσύνης.
Αυτό που πρόκειται να μου πεις για τον μαθητή μου είναι κάτι καλό;
Καλό; Όχι το αντίθετο μάλλον...
Άρα, συνέχισε ο Σωκράτης θέλεις να πεις κάτι κακό για τον μαθητή μου αν και δεν είσαι καθόλου σίγουρος ότι είναι αλήθεια.
Ο γνωστός του έσκυψε το κεφάλι από ντροπή και αμηχανία.
Παρόλα αυτά συνέχισε ο Σωκράτης μπορεί ακόμα να περάσεις το τεστ γιατί υπάρχει και το τρίτο φίλτρο.
Το τρίτο φίλτρο της χρησιμότητας.
Είναι αυτό που θέλεις να μου πεις για τον μαθητή μου κάτι που μπορεί να μου φανεί xρήσιμο σε κάτι;
Όχι δεν νομίζω...
Άρα λοιπόν αφού αυτό που θα μου πεις δεν είναι ούτε αλήθεια, ούτε καλό, ούτε χρήσιμο, γιατί θα πρέπει να το ακούσω;
Ο γνωστός του έφυγε ντροπιασμένος, έχοντας ενδεχομένως πάρει ένα καλό μάθημα...’’


Ό,τι λοιπόν δεν γνωρίζουμε εάν είναι αλήθεια, δεν θα ειπωθεί από καλοσύνη και τέλος δεν έχει κάποια χρησιμότητα, καλό θα ήταν να μην ειπωθεί ποτέ.+maria karantai 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

12 σχόλια:

  1. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι άνθρωποι κουτσομπολεύουν. Μόνο έτσι μπορούν να τονίσουν τον εγωισμό τους.
    Αν προσέξετε θα δείτε ότι πίσω από οποιοδήποτε σχόλιο κρύβονται φράσεις σύγκρισης, είναι αυτό που επαναλαμβάνω σε κάθε ευκαιρία, σαν την εγωιστική τάση του ανθρώπου να λέει «εγώ είμαι πιο».
    Παραδείγματος χάριν:
    -Είναι βλάκας (ΕΓΩ είμαι έξυπνος).
    -Τι κάνει εκεί; (ΕΓΩ ποτέ δεν θα έκανα κάτι τέτοιο).
    -Είναι κλέφτης (ΕΓΩ είμαι τίμιος)
    -Έχει τα χάλια του (ΕΓΩ είμαι όμορφος) κλπ
    Θα μπορούσα να γράφω παραδείγματα μέχρι να αλλάξει ο χρόνος, αλλά υποθέτω ότι καταλαβαίνετε τι εννοώ.
    Αυτό το είχε αντιληφθεί πολύ καλά ο Σωκράτης και πάλευε να διδάξει Καινά Δαιμόνια στους νέους, γιατί συνήθως οι μεγάλοι ΔΕΝ αλλάζουν ή αλλάζουν δύσκολα.
    Αλλά φυσικά συνάντησε μεγάλη αντίσταση, άγνοια και αδιαφορία. Και για αυτό χαριτολογώντας θα έλεγα ότι εμφανίζεται καραφλός(!), αφού με λίγα λόγια καράφλιασε με τους ξερόλες συμπατριώτες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια δυστυχώς είναι αυτή. Μας αρέσει να γυρνάει ο κόσμο γύρω μας.Ας μην συντηρουμε όμως αυτό το εγώ. Και έχεις δίκιο δύσκολα αλλάζει ο άνθρωπος... Ας γαλουχησουμε τουλάχιστον τα παδια μας( το μέλλον δηλαδή) με διαφορετικό τρόπο και όχι όπως μεγαλώσαμε εμείς..

      Διαγραφή
  2. den to eixa diavasei pote, omws prepei na pw pws yparxoyn an8rwpoi poy prokaloyn thn enasxolhsh mazi toys.Des gia paradeigma toys diashmoys.,..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν το εφαρμόσεις στη πράξη θα δεις ότι δεν έχουμε κανένα ωφελος να ασχολούμαστε με τους άλλους όταν δεν μας προσφέρουν πραγματικές και χρήσιμες γνώσεις... Και ειδικά αυτοί οι celebrities που ας μην τους σχολιάσω δημόσια και εκτεθώ... Δεν έχουν καμία αξία όχι μόνο να μαθαίνουμε για την ζωη τους αλλά ούτε και πολλές φορές για την υποτιθέμενη καριέρα τους δεν έχει ενδιαφέρον... Ας ακούσουμε το τραγούδι που μας αρέσει η ας δούμε την αγαπημένη μας ταινία αλλά δε χρειάζεται να ξέρω τι κάνει ο τραγουδιστής η ο ηθοποιός στην ζωή του... Δεν με απασχολεί απλά γιατί έχω να ασχοληθώ με την δική μου που έχει και μεγαλύτερη αξία 😉

      Διαγραφή
  3. Εξαιρετικη προσεγγιση Μαρια μου!
    Αν σκεφτομαστε οτι δεν πρεπει να κανουμε στους άλλους αυτο που δεν θελουμε να κανουν σε μας...Αν δειχναμε καλοσυνη και κατανόηση ..αυτό θα βοηθουσε τους γύρω μας και θα γλύκαινε την ψυχη μας...Αν καναμε δεύτερες σκέψεις πριν πούμε οτιδηποτε θα πληγωνε χωρίς λογο ... αν....Φαίνεται δύσκολο αλλα δεν είναι.. το "αν" να αντιστραφεί και να γίνει "να"... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από το "αν" να γίνει "να "θέλει μια προσπάθεια και άνθρωπος κουράζετε εύκολα... Τώρα τι θα γίνει στο τέλος θα το δείξει η ιστορία... Ας κάνουμε όμως μια προσπάθεια να μάθουμε την νέα γενιά τουλάχιστον η οποία και επιδέχεται αλλαγές, μια ακόμα... Τουλάχιστον αυτή θα είναι για το συνολικό καλό.. Αν το καταλάβουμε αυτό τότε έχουμε κερδίσει την πρώτη μας μάχη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το θέμα σου σήμερα είναι εξαιρετικό. Ουσιαστικά αποτελεί μία μάστιγα της κοινωνία στην οποία όμως κανείς δεν δίνει σημασία αφενός γιατί όλοι είναι θύματά της και αφετέρου διότι δικαιολογούνται υπό την ομπρέλα των σοβαρότερων προβλημάτων.
    Όμως κανείς δεν προόδευσε χωρίς να αφήσει το δικό του σημάδι στην ζωή κι αυτό από μόνο του ίσως θα έπρεπε να είναι αρκετό να μας παρακινήσει τουλάχιστον αυτό που έγραψες σε ένα σχόλιο, δηλαδή να μάθουμε τα παιδιά να μην κάνουν το ίδιο.
    Όμως πόσο πιθανό είναι άραγε όταν ακόμα και με κλειστή την τηλεόραση, το facebook αποτελεί μία πηγή "επίβλεψης" της ζωής των άλλων;

    Πολλές οι προεκτάσεις του θέματος που έθιξες, όμως εσύ έθεσες με εξαιρετικό τρόπο τον προβληματισμό και έδωσες σε εμάς το έναυσμα να τον... συνεχίσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι οπως τα λες... Το συγκεκριμένο θέμα έχει πολλές προεκτάσεις... Όμως κατά την γνώμη μου είναι και η αρχή πολλών κακών... Πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή...

      Διαγραφή
  6. Μπράβο Μαρία! Ένα από τα καλύτερα άρθρα του μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπερβάλλεις... Έχουν γραφτεί πολυ ωραία και ενδιαφέροντα άρθρα.. Όμως αυτή η υπερβολή σου με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη αλλά και φιλόδοξη για το μέλλον.. Επιφυλασσομαι λοιπόν για το μέλλον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το