Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ~ «διασπαστικές τεχνολογίες» του μέλλοντος

παρουσίαση νέων τεχνολογιών & η χρηστικότητα & συμβολή τους στην καθημερινότητα

Αυτό το μήνα θα ασχοληθούμε με τον όρο «Διασπαστική Τεχνολογία», ένας όρος που ακούγεται όλο και πιο συχνά τελευταία στους τεχνολογικούς και όχι μόνο, κύκλους. Ισως τον αναγνωρίζετε καλύτερα με την Αγγλική του μορφή που είναι, “Disruptive Technologies.
Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια τεχνολογία η οποία μπορεί να φέρει τα «πάνω –κάτω» στην καθημερινότητά μας, στην ζωή μας και να ανοίξει νέους ορίζοντες για όλους μας. Συνήθως, μια τέτοια τεχνολογία επιφέρει τόσο μεγάλες και συγκλονιστικές αλλαγές που μαζί της δημιουργούνται νέες αγορές, κλείνουν αγορές που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε δεδομένες, κ.ο.κ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων τεχνολογιών είναι το Διαδίκτυο (Internet), τα «έξυπνα» κινητά (smart phones) και οι ταμπλέτες όπως και η επικείμενη νέα μόδα της τεχνολογίας-αξεσουάρ (wearable computer). Και αν πάμε λίγο πίσω στο χρόνο, άξια αναφοράς είναι η Βιομηχανική Επαναστάση, φυσικά, όπως και η ανάπτυξη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Ποιές είναι όμως οι τεχνολογικές καινοτομίες που αναμένεται να διαταράξουν τα νερά στα επόμενα χρόνια; Για να δούμε μερικούς «υποψήφιους»:
  • «Καθηλωτικές / Εικονικές» Τεχνολογίες: Η εικονική πραγματικότητα επιχειρήθηκε και παλιότερα χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι πλέον ωρίμασε η τεχνολογία και τα αποτελέσματα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Η βιομηχανία των παιχνιδιών οδηγεί την κούρσα εδώ (ως συνήθως) αλλά οι εφαρμογές εκτείνονται στην ιατρική, την βιομηχανία, τις τηλεπικοινωνίες, κλπ. Η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι το να μειωθεί ο όγκος και το βάρος του «κράνους» που φοράνε οι χρήστες των διαφόρων εφαρμογών αλλά, φανταστείτε τις εφαρμογές και τις πόρτες που ανοίγει η τεχνολογία αυτή όχι μόνο στον τομέα της διασκέδασης αλλά και σε κάθε επιστήμη.

  • Αυτόματα οχήματα: Το 90%+ των τροχαίων ατυχημάτων στις μέρες μας οφείλετε σε ανθρώπινο παράγοντα. Φανταστείτε λοιπόν πόσο θα επωφεληθούμε από τα αυτόματα αυτοκίνητα που θα κατευθύνονται από έξυπνα τσιπς και εφαρμογές. Ραγδαία πτώση στα θανατηφόρα ατυχήματα, λιγότερες εκπομπές καυσαερίων, καλύτερη ποιότητα ζωής στις πόλεις και μεγαλύτερη αυτονομία για εμάς. Η Google έχει θέσει ώς στόχο πρώτης υλοποίησης του σχετικού της προγράμματος το 2017 και, όσο και αν αυτό θεωρείτε υπερβολικό, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το μέλλον της αυτοκίνησης είναι αυτό ακριβώς.

  • Κρυπρο-νομισματικές μονάδες: Αναφερθήκαμε στο Bitcoin σε προηγούμενο άρθρο αλλά αυτό είναι μόλις μια από τις διαθέσιμες «εικονικές» κρυπτο-νομισματικές μονάδες που σκοπός τους είναι να διαταράξουν το χρηματο-οικονομικό και τραπεζικό σύστημα του πλανήτη. Φανταστείτε ένα κόσμο όπου δεν υπάρχουν τυπωμένα νομίσματα, κεντρικές τράπεζες ανά χώρα, συνάλλαγμα, κλπ. Η αναρχία αυτής της τεχνολογίας μπορεί να είναι ένα από τα μειονεκτήματά της αλλά, ταυτόχρονα, είναι και το μεγαλύτερό της προσόν.

  • Γενετική μηχανική: Όσο μεγαλώνει ο πληθυσμός στον πλανήτη, ειδικά σε λιγότερο οικονομικά δυνατές χώρες, τόσο αυξάνονται τα προβλήματα σίτησης του κόσμου αυτού. Η γενετική μηχανική φαίνεται ότι αποτελεί την λύση στο πρόβλημα αυτό και ήδη έχουν σημειωθεί αρκετές καινοτομίες. Το «χρυσό ρύζι» είναι ένα από τα προϊόντα αυτά, μια ειδικά τροποποιημένη ποικιλία ρυζιού που είναι ευκολότερο να καλλιεργηθεί αλλά και περιέχει αυξημένες ποσότητες βιταμίνης Α για να στοχεύσει ειδικές ομάδες πληθυσμού σε συγκεκριμένες χώρες με αυξημένα περιστατικά τύφλωσης (μπορεί να προκληθεί από σοβαρή έλλειψη βιταμίνης Α). Επίσης, προϊόντα όπως το καλαμπόκι που αντέχει στην αυξημένη ξηρασία και η πατάτα του αλμυρού νερού πού μπορεί να καλλιεργηθεί σε αλμυρό νερό (επιτρέπωντας την καλλιέργεια της σε χώρες που δεν μπορούν να αθαλατώσουν νερό) είναι μερικές ακόμα λύσεις που έχει δώσει η γενετική μηχανική.


Οι τεχνολογίες που αναφέρθηκαν παραπάνω (πολύ συνοπτικά) είναι μερικές μόνο από αυτές που αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά μας στα επόμενα χρόνια. Το μέλλον είναι εδώ και αναμένεται να είναι ελπιδοφόρο, καθηλωτικό και καινοτόμο! Ανυπομονείτε; +Vassilis Anastasiadis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

5 σχόλια:

  1. 1) Προφανώς θέλεις να πεις Κρυπτο-νομισματικές μονάδες(Κρυπρο) και αφαλατώσουν (αθαλατώσουν)
    2) Η ιστορία διδάσκει: το μόνο καινούριο που θα φέρει η νέα τεχνολογία θα είναι περισσότερα κέρδη στις πολυεθνικές, περισσότερη ανεργία, και περισσότερη δουλειά για τους «τυχερούς» που δουλεύουν.
    3) Δεν υπάρχει πρόβλημα τροφίμων. Υπάρχει πρόβλημα απληστίας. Ο «πολιτισμένος» κόσμος πετάει στα σκουπίδια δισεκατομμύρια τόνους τρόφιμα αρκετά για να ταΐσουν τους πεινασμένους. Να πω ενδεικτικά ότι φούρνος στην Γαλλία (από ντοκιμαντέρ στην κρατική τηλεόραση) ψήνει τα νέα ψωμιά του με το καθημερινό ψωμί που επιστρέφεται ως μπαγιάτικο, κάνοντας 30% οικονομία στα καύσιμα!
    4) Η ιστορία διδάσκει: Πριν μερικές δεκαετίες οι πολυεθνικές έκαναν την «πράσινη επανάσταση» με τα φυτοφάρμακα. Έλεγαν ακριβώς το ίδιο, ότι δηλαδή θα υπάρχουν αρκετά τρόφιμα για όλους. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό, αφού η πείνα είναι συνεχίστηκε.
    Το «χρυσό» ρύζι και τα άλλα «χρυσά» και δήθεν θαυματουργά φυτά, θα αποδεδειχθούν χρυσά ΜΟΝΟ για τις πολυεθνικές τροφίμων. Θα αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε σπόρο ΜΟΝΟ από το «χρυσό» ρύζι, πληρώνοντάς το πανάκριβα, αφού θα είναι πατέντα της Μονσάντο και αφού έχει ήδη αρχίσει να απαγορεύεται η καλλιέργεια φυσιολογικών σπόρων. Οι φουκαράδες του Τρίτου Κόσμου θα συνεχίσουν να πεθαίνουν σαν τις μύγες και τα ταμεία της βιομηχανίας τροφίμων να γεμίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. exceptional article!
    Where can i find more about Disruptive Technologies?
    Nico

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αυτά που καποε ηταν η εποστημονικη φαντασια τωρα ειναι κάτι πραγματικό, αλλά απο την άλλη υπάρχουν άλλα που θα έρθουν να τα αντικαταστησουν. Αυτή είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας και του αθρωπου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η γενετική μηχανική θα εξαφανίσει τις μέλισσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όπως θα λέγαμε με μια φράση "κλισέ": το μέλλον είναι εδώ!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το