Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ~ γιατί η καταστροφή του τόπου μας ονομάζεται διαμαρτυρία; (σπάσε κι εσύ την πόλη σου)

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Την περασμένη εβδομάδα είχαμε επεισόδια σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Αυτό δεν είναι είδηση, αφού μια φορά τον χρόνο (τουλάχιστον) οι αναρχικοί πρέπει να ξεσπάνε. Για πολλά χρόνια αυτό γινόταν στην επέτειο του Πολυτεχνείου τώρα το γυρίσαμε στις έξι Δεκέμβρη. Ο λόγος αφορά την δολοφονία του νεαρού αναρχικού από έναν αστυνομικό, αλλά και γενικά την αντίδραση στην καταπίεση στην λιτότητα, στην τρόικα, τον ζεστό χειμώνα, την κακή πορεία της Εθνικής στα προκριματικά και πάει λέγοντας.

Όλοι έχουμε το δικαίωμα να διαμαρτυρόμαστε. Είναι στο αίμα μας. Όλοι έχουμε την ανάγκη να ξεσπάμε. Είναι στη imageφύση μας! Το θέμα είναι πως το κάνουμε αυτό. Εκεί στην Αθήνα δεν ξέρω αν το έχει συνηθίσει πια ο κόσμος, αν οι ζημιές αποκαθιστώνται άμεσα, όμως εδώ στο Ηράκλειο τις εικόνες των βανδαλισμών δεν τις έχουμε συνηθίσει. Δεν διανοούμαστε να κατεβαίνουν ορισμένα κακομαθημένα πιτσιρίκια και στο όνομα κάποιων ιδεών που δεν γνωρίζουν πως να υπηρετήσουν, να αρχίζουν να σπάζουν την πόλη. Παγκάκια, τοίχους και μετά τζαμαρίες από τοπικά καταστήματα. Γιατί; Γιατί αυτός ο δύσμοιρος καταστηματάρχης που πληρώνει ενοίκιο στους κεντρικούς δρόμους, θα πρέπει να πληρώνει τώρα και καινούρια τζαμαρία; Και ύστερα, λίγο πιο κάτω, το νεόδμητο κτίριο της Βικελαίας Βιβλιοθήκης (που ακόμα δεν πρόλαβε να ανοίξει). Ένα από τα πιο όμορφα (και καινούρια) κτίρια στην πόλη μας. Ένα νέο και σύγχρονο αξιοθέατο που συγκινούμαι κάθε φορά που περνάω και το βλέπω. Από προχθές, σπασμένα μάρμαρα, διαλυμένη πρόσοψη και μπογιές γύρω-γύρω;

Γιατί;

Αυτές τις ζημιές θα τις πληρώσω εγώ κι εσύ και δεν έχω ιδέα -τουλάχιστον εδώ στο Ηράκλειο- πότε θα αξιωθούμε να τις αποκαταστήσουμε. Επίσης ξέρω ότι στην πλειοψηφία τους τις ζημιές τις κάνουν οι φοιτητές, τα παιδιά που είναι από άλλα μέρη και δεν πονάνε τον τόπο στον οποίο βρίσκονται. Προσπαθώ να βρω μια δικαιολογία ρε παιδιά. Κάτι να σκεφτώ για να αιτιολογήσω πως μπορείς να καταστρέφεις το ίδιο σου το σπίτι, τον ίδιο σου τον τόπο. Πως αυτό μπορεί να είναι μια μορφή διαμαρτυρίας. Αναρωτιέμαι αν όταν ένα παιδί θέλει να διαμαρτυρηθεί στον μπαμπά του, σπάει το σπίτι του. Θα ήθελα όσο τίποτα να λάβω μία απάντηση από έναν αναρχικό. Γιατί ρε παιδιά; Γιατί; +Yanni Spiridakis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

5 σχόλια:

  1. Κατ' αρχήν σιγά μη σου απαντήσει κανένας αναρχικός! Μήπως νομίζεις πως έχουν καν μια στάλα νοημοσύνης γι ν' ανοίξουν ένα μπλογκ και να διαβάσουν ιδέες;

    Κι αυτό αν καν και ξέρουν να διαβάζουν...

    Θα σου πω εγώ γιατί. Γιατί όσο μυαλό έχουν οι μαύροι που διαμαρτύρονται εδώ στην Αμερική και σπάνε τις βιτρίνες των φτωχών μαύρων καταστηματαρχών, άλλο τόσο μυαλό έχουν κι αυτά τα ρεμάλια που καταστρέφουν τον τόπο τους.

    Και θα σου πω κι ένα άλλο γιατί. Γιατί αν ήθελες να διαμαρτυρηθείς στο μπαμπά σου κι έσπαγες το σπίτι αυτός απλά θα σ' έσπαγε στο ξύλο.

    Αλλά φαίνεται πως δεν έτυχε αυτοί οι αλήτες να έρθουν από σπίτι που ο πατέρας τους ή μάνα τους μάθανε σεβασμό κι ένα μπερντάκι ξύλο για να το εμπεδώσουν.

    Άσε να μην συνεχίσω γιατί θα γίνω ακόμα πιο πολύ κακός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οι αναρχικοί έχουν blog και να είναι πολύ υψηλά σε επισκεψιμότητα. Και όχι μόνο αυτό αλλά ξέρουν και διαβάζουν το yannidakis. Μην ξεχνάμε πως έχουν καταφέρει να το "κλείσουν" -προσωρινά- δύο φορές, ενώ ήδη έχω λάβει 16 προσωπικά μηνύματα χωρίς κανένα από αυτά να γίνεται δημοσίως μέσω των σχολίων.

      Σε ότι αφορά τα όσα αναφέρεις στο σχόλιο σου, σε παραπέμπω στο ίδιο το κείμενο.

      Διαγραφή
  2. Συμφωνώ και επαυξάνω.
    Έχουν γίνει όλα ένας αχταρμάς. Άλλο ιδεολογία, άλλο διαμαρτυρία, άλλο βανδαλισμοί.
    Και η ερώτησή σου στη δεύτερη παράγραφο μου θύμισε το γνωστό " αν έχεις συνηθίσει το τέρας αρχίζεις να του μοιάζεις" Και όσο βλέπω στην Αθήνα ατάραχους τους περισσότερους τόσο "φοβάμαι" και προβληματίζομαι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kata tin apopsi mou i apantisi stin erotisi sou einai apli. To kanoun giati menoun atimoritoi. Vale kameres. Vale astinomia pou tha kanei sosta ti douleia tis pou einai na piasei aftous tous alites kai vale ena sistima dikaiosinis pou tha tous timorisei afstira kai paradeigmatika kai tha sou po an aftoi oi deiloi alites tha to xanaskeftoun na kanoun vandalismous. I atimorisia trefei tin anarhia.

    Vakis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η άποψη σου έχει σωστό σκεπτικό. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ελευθερία της έκφρασης και τα δικαιώματα του κάθε πολίτη. Προφανώς όμως όχι όσο αυτός καταστρέφει και βανδαλίζει

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το