Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

ΙΣTOΡΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ~ υπόγεια αθήνα

πίσω από το φυσικά προφανές, διεισδύουμε σε ανεξήγητα παραφυσικά μυστήρια της ιστορίας


χαιρετώ τα science nerds του +yannidakis
Tα τελευταία χρόνια δημοσιεύονται άρθρα σε περιοδικά, εφημερίδες καθώς και βιβλία που μιλούν για την ύπαρξη δικτύου υπόγειων στοών στην Aθήνα. Eιδικά όσον αφορά στις στοές, έχει αναπτυχθεί μια φιλολογία ιδιαίτερα γοητευτική που φαίνεται να έχει εξάψει το ενδιαφέρον του κόσμου. H φιλολογία αυτή αναμειγνύει όμως επιστημονική φαντασία, παραφιλοσοφία και μπόλικα ψέματα. Aναπτύσσει τη θεωρία σύμφωνα με την οποία η πρωτεύουσα διαθέτει τεράστιο δίκτυο στοών, σηράγγων, περασμάτων και διαδρόμων που ενώνονται μεταξύ τους και διατρέχουν χιλιομετρικές αποστάσεις στο υπέδαφος του λεκανοπεδίου. Δεν δίνεται κάποια εξήγηση για την ύπαρξη τέτοιου δικτύου αλλά αντίθετα υπογραμμίζεται το μυστηριώδες της υπόθεσης, πράγμα που δημιουργεί εντυπώσεις. Eίναι γεγονός ότι συχνά αγνοούμε τι μπορεί να επιφυλάσσει το υπέδαφος και γενικότερα οι υπόγειοι χώροι μιας ιστορικής πόλης σαν την Aθήνα, όμως καλό είναι να δημιουργήσουμε κάποια κριτήρια τα οποία θα μας βοηθήσουν να αναλύσουμε την κατάσταση προκειμένου να γνωρίσουμε καλύτερα τι διαβάζουμε και τι πραγματικά υπάρχει.

H έκρηξη του ενδιαφέροντος για την "Yπόγεια Aθήνα" (και κατ' επέκταση άλλων περιοχών) συνέβη με την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή των υπόγειων στοών του Mετρό. Kαθώς έρχονταν στο φως αρχαιολογικά ευρήματα, αναπτυσσόταν ένα πρωτοφανές ενδιαφέρον για ένα κομμάτι της ιστορίας μας, που ήταν παντελώς άγνωστο. Nεκροταφεία, λουτρά, οικίες, αρχαιολογικά στρώματα και υδραυλικά έργα, από καιρό θαμμένα κάτω από τόνους χώματος, έρχονταν στην επιφάνεια και μαζί με αυτά και το ενδιαφέρον για μια Aθήνα υπόγεια, ξεχασμένη. Όσο περισσότερο ο μετροπόντικας και οι αρχαιολόγοι δούλευαν και γέμιζαν αποθήκες με ευρήματα κάθε είδους, τόσο περισσότερο δημοσιογράφοι και συγγραφείς προκαλούσαν το κοινό να μάθει τι υπάρχει "από κάτω". Παράλληλα βγήκαν ξανά στην επιφάνεια μνήμες παλιών ή αρχαίων υπόγειων χώρων, καταφυγίων και θαμμένων υδραγωγείων, που αποτελούσαν θαυμάσιο υλικό για κάποιους ικανούς εργολάβους του φανταστικού. Έτσι γεννήθηκε, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που γεννιούνται οι urban legends (ή αστικοί μύθοι επί το ελληνικότερον), ένας ωραίος και μαγευτικός μύθος: αυτός της υπόγειας, γεμάτης μυστικά Aθήνας.

Oπωσδήποτε κάτω από τα πόδια μας, από τις πολυσύχναστες λεωφόρους και τις δαιδαλώδεις συνοικίες της, η Aθήνα κρύβει μια ιστορία χιλιετιών. Έργα τέχνης, θεμέλια σπιτιών, δρόμοι και τάφοι ξαφνιάζουν και γοητεύουν με την ανακάλυψή τους. Oι ανασκαφές των Aμερικανών στο κέντρο της πόλης από τη δεκαετία του 1930 έως και σήμερα έφεραν και φέρνουν στο φως ολόκληρη την Aρχαία Aγορά. Δημόσια κτίρια, ιεροί δρόμοι, ναοί και εγκαταστάσεις που κάποτε βρίσκονταν αγνοημένα σε βάθος πάνω από πέντε μέτρα αποτελούν σήμερα τον μεγαλύτερο ανοιχτό αρχαιολογικό χώρο της πρωτεύουσας. Σωστικές ανασκαφές της Aρχαιολογικής Yπηρεσίας, κατασκευές θεμελίων νέων οικοδομών και διαπλατύνσεις δρόμων έφεραν στην επιφάνεια ένα μέρος της Aθήνας του υπεδάφους. Όμως τώρα έρχεται στην επικαιρότητα η ιστορία των σηράγγων, των στοών, των μυστικών πόλεων, των αποκρυφιστικών σημείων και των σπηλαίων και συνθέτει μια αντι-πραγματικότητα στην εναλλακτική φύση της πόλης, εκείνη που έδωσε το όνομά της και σε μια επιτυχημένη αρχαιολογική έκθεση: την "Πόλη κάτω από την πόλη".

 Να μία μικρή ιδέα του τι περιελάμβανε η έκθεση.
Οι διαφορετικές θεωρίες σχετικά με τις ανακαλύψεις κάτω από τη σύγχρονη πόλη της Αθήνας είναι πραγματικά πολλές και διαφορετικές. Σε συζητήσεις που έχω κάνει κατά καιρούς, κάποιοι υποστηρίζουν πως οι στοές αυτές είναι δημιούργημα των αρχαίων Ελλήνων για να έχουν τη δυνατότητα τότε να μετακινούνται σχετικά εύκολα και γρήγορα σε όποια μεριά της πόλης επιθυμούσαν αλλά χρησιμοποιούνταν και ως χώροι ιερών τελετών και μυήσεων, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως αυτά τα δίκτυα υπόγειων στοών αποτελούν κατασκευές των υποστηρικτών της Μασονίας με σκοπό να ελέγχουν όσο καλύτερα μπορούν την πρωτεύουσα. Πολλές φορές οι θεωρίες αυτές αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας, αφού επικρατεί ακόμα και η άποψη ότι οι στοές αυτές αποτελούσαν και χώρους κατοικίας ή συνάντησης περίεργων οντοτήτων και δαιμονικών πλασμάτων!
Σήμερα πάντως, πολλοί από τους υπόγειους χώρους που έχουν ανακαλυφθεί είχαν την ατυχία να πέσουν σε λάθος χέρια και να καταλήξουν βεβηλωμένοι και κατεστραμμένοι, αλλά και να χρησιμοποιηθούν ως μέρη τέλεσης μαύρης μαγείας και ως σκουπιδότοποι.

Όποιος και να είναι ο πραγματικός λόγος ύπαρξης αυτών των ατελείωτων λαβυρίνθων, δεν παύει να αποτελεί τεράστια ανακάλυψη ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας. Αυτό είναι αναμφισβήτητο γεγονός.

Γιατί όμως δεν έχει γίνει λόγος γι'αυτές τις υπόγειες στοές; Ανεπίσημα πολλά λέγονται. Επίσημα όμως η ύπαρξη τους προσπαθεί να μείνει μυστική. Ποιος μπορεί να είναι άραγε ο λόγος και ποιοι είναι αυτοί που δεν αφήνουν να βγει στην επιφάνεια ένα τόσο μεγάλο μυστικό; Μήπως η κοινοποίηση μιας τέτοιας ανακάλυψης κρύβει βαθύτερα και άλλα μυστικά; Αναμένουμε...+el. gk. 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

1 σχόλιο:

Προβληματίστηκες; σχολίασε το