Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ~ σε ποιον ανήκει ο βόρειος πόλος; διεκδίκησέ τον κι εσύ!

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Οι Τετάρτες επικαιρότητας ήταν πολύ “βαριές” το τελευταίο δίμηνο, οπότε βρήκα την ευκαιρία να ρίξω λίγο τους τόνους. Πάμε μια βόλτα ως τον... Βόρειο Πόλο. Εντάξει, κάνει κρύο, όμως όσο κι αν αυτή η νεκρή γη δεν φαίνεται να μας απασχολεί, υπάρχουν κάποιοι που έχουν αντίθετη άποψη.

Αυτοί οι κάποιοι όμως δεν είναι μερικά πιόνια του παγκοσμίου στερεώματος, αλλά οι ηγέτες αυτού. Βλέπετε... τον imageΒόρειο Πόλο διεκδικούν επίσημα αυτή τη στιγμή η Ρωσία, η Νορβηγία, η Δανία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες! Έκανα μια περικοπή στον χάρτη και παρακάτω θα δείτε πως δεν λες ότι έχουν κι άδικο αφού όλες αυτές οι χώρες συνορεύουν με τον πάγο αυτή της γης! Φυσικά οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να περηφανεύονται πως έχουν πατήσει και κατοικούν (κάπου) εκεί, αφού η Αλάσκα είναι κομμάτι της γης τους κανονικά και με το νόμο!

Με τους άλλους όμως; Τι γίνεται; Ποιος μπορεί να αποφασίσει για το σε ποιον ανήκει αυτή η γη; Προφανώς το όλο θέμα δεν μπορεί να πάει ούτε με το λόγο τιμής ούτε να λυθεί με τη βία, αφού μιλάμε και για συμμαχικές και για εχθρικές μεταξύ τους δυνάμεις με έναν πόλεμο να είναι αυτόματα και παγκόσμιος! Οπότε “σβήνω” λίγο. Υπάρχει και ο διαιτητής, στον οποίο μόλις πριν λίγες μέρες κατέφυγε και ο Καναδάς ύστερα από την Ρωσία για να κατοχυρωθεί. Πρόκειται φυσικά για τον ΟΗΕ ο οποίος πρέπει να πάρει την απόφαση ή μάλλον ένα μαχαίρι ή άντε μια κορδέλα και να χωρίσει αυτόν τον Βόρειο Πόλο σε πέντε κομμάτια να ξεμπερδεύουμε.

Μα, άμα ήταν τόσο απλό νομίζετε ακόμα θ’ ασχολούμαστε; Λοιπόν δεν είμαι και ειδήμονας να το αναλύσω -άλλωστε εγώ έναν προβληματισμό ήθελα να θέσω σήμερα- αλλά αν το ψάξετε, θα βρείτε κάτι υπόγεια ποτάμια που ξεκινούν από άλλη χώρα, περνούν από άλλη και καταλήγουν εκεί πάνω. Αυτό, περιπλέκει λίγο τα πράγματα, δε νομίζετε; Από την άλλη, μην ξεχνάτε ποτέ τον παράγοντα πετρέλαιο. Κάποιοι λένε πως ξέρουν που είναι, άλλοι υποθέτουν κι άλλοι θέλουν να ερευνήσουν πριν δηλώσουν επίσημο ενδιαφέρον. Τρέχα γύρευε τώρα.

Όχι. Ούτε ο Βόρειος Πόλος δεν μπορεί να μείνει αμόλυντος από τις διεκδικήσεις, τις ορέξεις και την απληστία του ανθρώπου. Πιστεύω μάλιστα πως αν υπήρχε μια νεκρή ζώνη εκεί πάνω για να είναι όντως ο Άγιος Βασίλης και να ετοιμάζει με τα ξωτικά του τα δώρα, σίγουρα θα τον διώχνανε ή θα του ζητούσανε ενοίκιο κάτι... +Yanni Spiridakis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

4 σχόλια:

Προβληματίστηκες; σχολίασε το