Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

EK-ΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ~ ένα παραμύθι για σένα

μία μητέρα περι-γράφει πως είναι να μεγαλώνεις την αυριανή γενιά, σήμερα

Δωσ' του κλώτσο να γυρίσει παραμύθι να αρχινίσει στο +yannidakis 
Ωραία που είναι τα παραμύθια, Διασκέδαση για μικρούς και για μεγάλους. Ένας όμορφος τρόπος για να έρθουμε κοντά με τα παιδιά μας, ένας ήπιος τρόπος για να περάσουμε στα παιδιά μας σωστές απόψεις, ιδέες αλλά και να τα διαπαιδαγωγήσουμε αβίαστα.

Η μέρα έχει πολλές ώρες και για να είμαι ειλικρινής πολλές φορές κουράζομαι κάνοντας παιδικές φωνές σε ζωάκια, παίζοντας στο χαλί, φτιάχνοντας πaζλ. Είναι κάποιες φορές που τα παραμύθια είναι ο ιδανικός τρόπος για να απασχολήσω την κόρη μου, να χαλαρώσω, να ονειρευτώ, να συγκινηθώ μαζί της και γιατί όχι και να αποκοιμηθούμε. Δεν είναι λίγες οι φορές που εγώ κοιμάμαι πρώτη και ακούω μια φωνούλα να λέει "έλα μαμά, συνέχισε". Μας αρέσει τόσο να διαβάζουμε όσο και να ακούμε παραμύθια. Μας αρέσουν τόσο πολύ που ενθουσιαζόμαστε, που η πλοκή του παραμυθιού μας συνεπαίρνει, που τα συναισθήματα ξεχειλίζουν. Μα της αρέσουν και οι εξηγήσεις τα "γιατί" πάνε και έρχονται, θέλει τόσο πολύ να δικαιολογεί τις καταστάσεις και να βρίσκουμε λύσεις στο τέλος του κάθε παραμυθιού. 
Δεν είναι τυχαίο που τα παραμύθια είναι στην ζωή του ανθρώπου από πάρα πολύ παλιά. Μέσα από τα παραμύθια παρουσιάζεται η ζωή του ανθρώπου. Εισάγουμε τα παιδιά μας μέσα σε έναν μαγικό τρόπο που εκεί όλα μπορεί να συμβούν. Τα δέντρα ζωντανεύουν, τα ζώα μιλάνε κ.ο.κ. Με τα παραμύθια μαθαίνουμε στα παιδιά μας να αγωνίζονται, να γίνονται δυνατά, να μην απογοητεύονται, να προφυλλάσονται, να γνωρίζουν ότι στην ζωή υπάρχει και το καλό και το κακό, να ελπίζουν. Άλλωστε σε όλη τους την ζωή αυτό πρέπει να κάνουν. Από την πρώτη μέρα που θα φύγουν από τα δικά μας χέρια, σιγά σιγά εντάσσονται στην κοινωνία με τον παιδικό σταθμό, με το νηπιαγωγείο αλλά και με όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Μέσα από τα παραμύθια τα προετοιμάζουμε όχι άμεσα αλλά έμμεσα. Ας διαβάζουμε παραμύθια, ας τα μαθαίνουμε όσα περισσότερα μπορούμε μέσα από αυτά, ας τα καθησυχάζουμε, ας τα αφήνουμε να μας λένε τι εκείνα κατάλαβαν ή και πως εκείνα θα ήθελαν να τελειώσει το κάθε παραμύθι, είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει. Άλλωστε... σας αρέσουν τα παραμύθια, έτσι δεν είναι; Καλή Σαρακοστή.  +Ioanna Mpourdouvali 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το