Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ~ η παρέλαση που αξίζουμε

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Τις στιγμές που δημοσιεύεται το κείμενο αυτό (και το οποίο γράφτηκε λίγες μέρες νωρίτερα) ξεκινάει η παρέλαση για την τιμή της επετείου της 25ης Μαρτίου. Μια μέρα που σημαίνει πολλά και αναφορικά με το εθνικό μας φρόνημα και την διασύνδεση της πατρίδας μας με τη θρησκεία αλλά και συμβολικά παραδίδοντας μαθήματα στους νεοέλληνες υπέρ της μάχης υπό αντίξοες συνθήκες.

imageΣήμερα -χωρίς ξαναλέω να έχω ζήσει την παρέλαση ακόμα από κοντά- αισθάνομαι λίγο αισιόδοξος. Θεωρώ πως σήμερα θα δούμε το πρώτο πραγματικό προσόν της νέας κυβέρνησης που είναι η συμμαχία με τον λαό. Μια παρέλαση που όχι μόνο δεν καταργήθηκε -όπως κάποιοι Αριστεροί υποστήριζαν πέρσι (που δεν ήταν ακόμα κυβέρνηση)- αλλά εμπλουτίστηκε! Αφαιρέθηκαν τα κάγκελα, τα ΜΑΤ, οι έδρες των επισήμων (τουλάχιστον εδώ στο Ηράκλειο) και στην θέση του φόβου και της γκρίνιας προστέθηκαν δημοτικά -όπως ακούμε- τραγούδια για να χορέψει ο κόσμος μετά το πέρας της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης.

Είναι αυτό το φρεσκάρισμα που θα έδινε νέο νόημα στην παρέλαση; Ίσως ναι, ίσως και όχι. Όμως μέσα από αυτήν την μορφή η αναβίωση της ημέρας αυτής και στο τέλος, η τιμή στην επέτειό της, διασώθηκαν. Υποθέτω πως πολλοί θα βρεθούν να κατακρίνουν ότι δουν σήμερα στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων, όμως αυτό σε εμένα ακούγεται εκ των προτέρων υποκριτικό. Η σημερινή ανοιξιάτικη μέρα θα είναι όμορφη και θα μας γεμίσει με περηφάνια. Θα είναι μια ευκαιρία να ξεχυθούμε στους δρόμους περήφανα και αυθόρμητα. Και μακάρι να μπορέσουμε να θυμηθούμε και τον λόγο που το κάνουμε. Πως δηλαδή κάπου εκεί απέναντι υπήρξαν οι τούρκοι που έχασαν από την πίστη και την επιμονή της μικρής Ελλάδας. Αν το θυμηθούμε ίσως καταφέρουμε να το κάνουμε και οδηγό για το... σήμερα! +Yanni Spiridakis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. όλα κύλησαν ομαλά εν τέλει.
      η φωτογραφία είναι δανεική από την ενότητά μας, ΕΙΚΟΝΙΚΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το