Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Με αφορμή την τελευταία ημέρα του μήνα θα ήθελα απλά να καταθέσω ορισμένες σκέψεις σχετικές με τις Άγιες ημέρες του Πάσχα και να σας γνωρίσω το πρόγραμμα του ιστολογίου όπως αυτό θα διαμορφωθεί.

Πάει καιρός που το yannidakis ήταν προσωπικό. Δηλαδή, ο Γιάννης να γράψει για τον Γιάννη και την ζωή του. Τις εμπειρίες του, τις αντιδράσεις του στα δρώμενα και πάει λέγοντας. Μην με ρωτάτε γιατί. Δεν είναι τις παρούσης.

Σήμερα, όμως -τελευταία μέρα του μήνα- θέλω να σας εξομολογηθώ κάτι λίγο πριν το εξομολογηθώ στον ίδιο μου τον πνευματικό.
Πριν καμπόσα χρόνια σε αυτό εδώ το ιστολόγιο (περι)έγραφα το τι είναι νηστεία (για μένα). Ξεκαθάριζα πως μπορεί να νηστεύω το κρέας, όμως δεν είναι αυτό η πρόκληση της Σαρακοστής. Νηστεία είναι η εγκράτεια από οτιδήποτε μας αρέσει, καλό ή κακό κι έτσι εγώ κάθε χρόνο δοκιμάζω τα όρια μου. Άλλοτε στην μουσική, άλλοτε στις λέξεις (...), άλλοτε στο ποτό και πάει λέγοντας. Η λίστα μπορεί να διαμορφωθεί από τον καθένα με τα δικά του καθαρά προσωπικά κριτήρια, πάθη και πάει λέγοντας.
Εδώ και χρόνια που εφαρμόζω αυτήν την πολιτική, τα κατάφερνα και μάλιστα εξαίρετα! Τελείωνε η Σαρακοστή και ένιωθα πολύ δυνατός για τις αντοχές και την εγκράτεια μου. Φέτος όμως... Δεν τα κατάφερα. Απέτυχα. Δεν έχει σημασία σε τι... 

Σημασία έχει ότι έθεσα έναν στόχο, έναν λόγο να τιθασεύσω τον εαυτό και τις συνήθειες μου και στάθηκα αδύνατος σε αυτό. Μπορώ να σας αραδιάσω πολλές δικαιολογίες γιατί συνέβη αυτό. Έχει όμως σημασία; Έχει άραγε σημασία όταν αποτυγχάνουμε σε έναν στόχο να βρίσκουμε δικαιολογίες ίσα για να νιώσουμε όμορφα με τον εαυτό μας;

Όχι!
Προσωπικά, δεν δέχομαι αυτήν την... προσωπική μου ήττα. Υπόσχομαι πως ακόμα και μετά το Πάσχα θα συνεχίσω την προσπάθεια μου -τι σημασία έχει αν η "νηστεία" θα έχει παρέλθει- το υπόσχομαι σήμερα σε εσάς και μεθαύριο θα το υποσχεθώ στον πνευματικό μου.

Λογικά, ποσώς σας ενδιαφέρουν τα παραπάνω.
Αυτό που θέλω εξ αρχής να σας πω, είναι πως καλό είναι να πετυχαίνετε τους στόχους σας στο χρονικό όριο που εσείς ή άλλοι θέτουν, όμως ακόμα και αν για κάποιον/ους λόγους δεν τα καταφέρνετε, μην το βάζετε κάτω. Συνεχίστε. Πιο επίμονα. Με πείσμα και ζήλο. Συνεχίστε όπως η Μαρία πέτυχε, όπως τόσοι και τόσοι πέτυχαν και δώστε κουράγιο σε όλους τους άλλους που ακόμη δεν τα κατάφεραν...

Ευχαριστώ. Καλό Πάσχα να έχουμε. +Yanni Spiridakis 

Σχετικά με το πρόγραμμα των ημερών:
Μεγάλη Δευτέρα, 6 Απριλίου ~ κανονικά το Ερώτημα Απριλίου.
Μεγάλη Τρίτη, 7 Απριλίου ~ ο Μουσικός Κωδικός Απριλίου με έναν σεμνό, συνοπτικό και ιδιαίτερο τρόπο...
Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη, 8-9 Απριλίου ~ σύντομοι και συνοπτικοί προβληματισμοι.
Μεγάλη Παρασκευή, 10 Απριλίου ~ Εκ-Παιδεύοντας το Αύριο προσαρμοσμένο στην ημέρα.
Μεγάλο Σάββατο, 11 Απριλίου ~ Εικονικοί Προβληματισμοί Απριλίου προσαρμοσμένο στην ημέρα (αντί του Μύθου Απριλίου που θα δημοσιευτεί εκτάκτως το ερχόμενο Σάββατο, 4/4 στις 12:00) .
Κυριακή του Πάσχα, 12 Απριλίου ~ Σχόλιο του Πάσχα με σχετικό σχόλιο.

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

8 σχόλια:

  1. Η τέλεια νηστεία δεν είναι να απέχεις για λίγο από κάτι, ξέροντας ότι μπορείς μετά να το απολαύσεις όσο θέλεις.
    Η τέλεια νηστεία είναι να πάψεις να σκέφτεσαι όπως σκέφτεσαι (μηχανικά και αναγκαστικά) και να εξαφανίσεις την επιθυμία για οτιδήποτε, από το να φας ένα γλυκό μέχρι την επιθυμία να πας στον παράδεισο!
    Όσο κάποιος έχει επιθυμίες, έχει ελαττώματα, και όσο έχει ελαττώματα και λέει «εγώ θέλω» η πόρτα της ευτυχίας θα παραμένει κλειστή όσο και να παιδεύεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Νηστεία είναι η άσκηση της εγκράτειας.
      Η επιθυμία είναι μεγάλο κεφάλαιο, όμως δεν είναι σε όλες τις εκφάνσεις της, κακή. Υπάρχει η επιθυμία για το κοινό καλό ή η επιθυμία της επίτευξης ενός εύλογου στόχου, κάτι που συνδέεται άρρηκτα και με την πρόοδο!

      Διαγραφή
    2. Πράγματι η νηστεία είναι η άσκηση της εγκράτειας. Αλλά σε τι προσπαθείς να είσαι εγκρατής; Η εγκράτεια είναι ΜΟΝΟ το φαγητό; Δεν περιλαμβάνει αποχή από θυμό, ζήλεια, υπερηφάνεια, κακία κλπ;
      Εξάλλου όπως είπε και ο Χριστός: δεν είναι αυτό που μπαίνει (προφανώς στο στόμα) που μολύνει τον άνθρωπο, αλλά αυτό που βγαίνει *προφανώς από την ψυχή).

      Όσο για την επιθυμία δεν είναι απλά μεγάλο, είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ κεφάλαιο και είναι ΑΠΟΛΥΤΑ κακή.
      Η επιθυμία για το κοινό καλό, δεν είναι παρά η επιθυμία να ωφεληθείς και εσύ. Κανένας δεν κάνει θυσίες αν δεν έχει προσωπικό όφελος.
      Η επιθυμία επίτευξης ενός εύλογου στόχου, δεν είναι παρά η επιθυμία να αποκτήσεις περισσότερα ή καλύτερα πράγματα. Και αυτό βέβαια έχει σχέση με την προσωπική εξωτερική υλική πρόοδο, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τον υποτιθέμενο στόχο μας της εσωτερικής προόδου, ένα μέσον για την οποία είναι και η εγκράτεια.

      Διαγραφή
    3. διαβάζοντας το κείμενο φαντάζομαι δεν συμπεραίνεις πως αναφέρομαι στο φαγητό, σωστά;
      όσο για τα περί επιθυμίας, υπάρχει μεταξύ μας αρκετά μεγάλη διάσταση απόψεων

      Διαγραφή
    4. Φυσικά αναφέρομαι πρώτα στο φαγητό, γιατί οι άνθρωποι αποφεύγουν ακόμα και να σκεφτούν τα υπόλοιπα.
      Όσο για την επιθυμία, έτσι κι αλλιώς είναι επιθυμία και η βασική ιδιότητά της είναι ότι ΔΕΝ ΧΟΡΤΑΙΝΕΙ ΠΟΤΕ.
      Είτε επιθυμείς υλικά αγαθά είτε επιθυμείς πνευματικά αγαθά είναι το ίδιο και το αυτό πράγμα. Υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν ΑΠΛΗΣΤΑ να μην είναι άπληστοι. Προφανώς δεν θα επιτύχουν ποτέ να ξεφορτωθούν την απληστία τους.

      Διαγραφή
  2. Να πεις του πνευματικού σου πως φέτος δεν είσαι ο μόνος που απέτυχε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν με παρηγορεί. Με στεναχωρεί

      Διαγραφή
    2. Γένεσις κεφάλαιο 8, παράγραφος 21: ου προσθήτω έτι καταράσασθαι τήν γήν διά τά έργα τών ανθρώπων, ότι έγκειται η διάνοια τού ανθρώπου επιμελώς επί τά πονηρά εκ νεότητος αυτού
      Υπάρχει ένα κατασκευαστικό «σφάλμα» που κάνει αυτήν την δουλειά επίπονη και πρακτικά αδύνατη.
      Έτσι, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή στενοχώριας. Εκείνος που ανησυχεί και στεναχωριέται είναι ακριβώς εκείνος που σε κάνει να αποτυγχάνεις, γιατί την κατάλληλη στιγμή «ξεχνάει» την στεναχώρια και την ανησυχία του, δημιουργώντας μία αίσθηση ευφορίας και «δεν βαριέσαι, δεν είναι σπουδαίο».

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το