Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

ΓΕΩΓPAΦΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ~ το νησί κάμπελ (campbell)

Γιατί τα ταξίδια δεν οδηγούν πάντοτε σε σμαραγδένιες παραλίες, ας ψάξουμε πιο βαθιά τον πλανήτη μας

καλώς ορίσατε στα ταξίδια του +yannidakis 
Αυτό το μήνα ανοίγουμε πανιά για μια από τις ποιο μακρινές γωνιές του πλανήτη μας, τα μικρά νησιά Κάμπελ της Νέας Ζηλανδίας. Το μεγάλο νησί και οι βραχονησίδες στα παράλιά του αποτελούν το νοτιότερο σημείο αυτής της φιλειρηνικής χώρας του Νότιου Ειρηνικού ωκεανού. Τα 113 τετραγωνικά χιλιόμετρα του Κάμπελ αποτελούν ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλο τον κόσμο και η ΟΥΝΕΣΚΟ το έχει ανακηρύξει έκταση Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Μόλις μερικά χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού κύκλου, το νησί χαρακτηρίζεται από σχετικά ήπιες θερμοκρασίες αλλά άστατες καιρικές συνθήκες και ασταμάτητους ανέμους. Αποτελεί έδαφος αρχαίου και μη ενεργού πια ηφαιστείου που οι παγετώνες και οι ανελέητοι άνεμοι των αιώνων σκάλισαν τη γη του με ψηλά βουνά έως στα 500 μέτρα ύψος, κάθετους γκρεμούς μα και καταπράσινες κοιλάδες. Το ζιγκ ζαγκ σχεδόν σχήμα του και τα κακοτράχαλα βράχια του θυμίζουν Σκανδιναβικά φιόρδ.


Το νησί ανακαλύφθηκε το 1810 από τον καπετάνιο Φρέντερικ Χάσελμπορο του στόλου κυνηγών φώκιας που ανήκε στην εταιρία Κάμπελ του Σίδνεϋ. Εκ τότε το νησί χρησιμοποιήθηκε είτε σαν καταφύγιο των πληρωμάτων φαλαινοθηρικών και άλλων αλιευτικών πλοίων αλλά και κατοικήθηκε από βοσκούς που έφεραν τα κοπάδια των προβάτων τους να βοσκήσουν τα πράσινα λαγκάδια και της φιλικές κοιλάδες του νησιού. Όπως συνήθως αυτή η παρενόχληση του ανθρώπινου στοιχείου παραλίγο να φέρει και την καταστροφή της χλωρίδας και πανίδας του νησιού. Η μεγαλύτερη καταστροφή ήρθε από την εισβολή αρουραίων από τα καράβια και από τις γάτες που ακολούθησαν. Το νησί είχε πάρα πολλά ενδημικά είδη πουλιών αλλά και σπάνιων φυτών που σχεδόν εξαφανίστηκαν. Το 1931 η παγκόσμια οικονομική κρίση ανάγκασε τους βοσκούς των προβάτων να εγκαταλείψουν τις αγέλες τους και ουσιαστικά το νησί. Σ’ αυτό το σημείο έχουμε μια περίοδο παρακμής του νησιού από τη συμβολή των παρατημένων ζώων και φυσικά των καταστροφικών αρουραίων.

Το 1975 με πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας όλα τα πρόβατα αποσύρθηκαν από το νησί σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσουν τη φυσική ομορφιά του νησιού. Το 2001 πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη εξόντωση αρουραίων που έχει ποτέ γίνει σε όλο τον κόσμο και μάλιστα με απόλυτη επιτυχία. Κατόπιν αυτής της Ηράκλειας προσπάθειας να επαναφέρουν το νησί στη φυσική ομορφιά και αγριάδα του, επιστήμονες και βιολόγοι από όλο τον κόσμο άρχισαν να παρατηρούν τη σταδιακή επαναφορά του νησιού. Η μοναδική πάπια Τιλ(Teal) που είναι αποκλειστικά ενδημική του νησιού επανήλθε με μεγάλες προσπάθειες διατήρησης και προστασίας. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πάπια είναι το τελευταίο ήδος πάπιας που δεν πετάει!  

Σήμερα το νησί Κάμπελ είναι περήφανα ένα από τα λίγα μέρη του πλανήτη μας που επανήλθαν μετά από σχεδόν ολοκληρωτική ανθρώπινη καταστροφή. Τα Βασιλικά Άλμπατρος, τα πουλιά με τις φτερούγες των τριών μέτρων φωλιάζουν κατά εκατοντάδες στις κοιλάδες του. Θαλάσσιοι Ελέφαντες και Θαλάσσια λιοντάρια κυκλοφορούν ανέμελα στις πράσινες πλαγιές του. Χιλιάδες βότανα και εξωτικά λουλούδια ανθίζουν σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του αλλόκοτου νησιού. Ανάλογα την εποχή τα εδάφη βάφονται με κίτρινες και μενεξεδένιες αποχρώσεις που αποκαλύπτονται σαν πάνω σε μια τεράστια σκηνή καθώς η πυκνή ομίχλη ανασηκώνεται για λίγο να δείξει το απόλυτο μεγαλείο της φύσης. Οι σπάνιοι κιτρινομάτιδες πιγκουίνοι πηδούν μέσα στα νερά του περίφημου ανάποδου καταρράκτη με τις κωμικές τους κινήσεις.

Πρέπει να σημειώσω πως ειλικρινά συγκινήθηκα καθώς έκανα την έρευνα γι’ αυτό το άρθρο και θέλω να συγχαρώ τη Νέα Ζηλανδία για τις αξιοθαύμαστες προσπάθειες να επαναφέρει τη φύση στο νησί που πλέον αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά. Ο φυσικός πλούτος του νησιού είναι επίσης εικονογραφημένος στο χαρτονόμισμα των 5 δολαρίων της χώρας! Μπορείτε να δείτε και να μάθετε περισσότερα για το Κάμπελ εδώ. Μακάρι όλες οι χώρες να μπορέσουν να μιμηθούν το παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας και του νησιού Κάμπελ! +Niko Spiridakis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ

6 σχόλια:

  1. ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΙΧΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΟΤΕ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΦΑΝΑΣΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΟΜΩΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΑΘΑΜΕ ΤΙ ΚΕΡΔΗ ΑΠΕΦΕΡΡΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ. ΕΝΝΟΩ ΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΑΠΟΣΒΕΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟΥΣ Π.Χ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουσιαστικά δεν βρήκα κάτι που να λέει για κέρδος.και νομίζω πως αυτός δεν ήταν ο σκοπός. Ο οικοτουρισμός ελέγχεται σε μικρές ομάδες που επισκέπτονται το νησί. Άλλωστε το ταξίδι για το νησί δεν είναι και τόσο εύκολο. Δεν υπάρχει λιμάνι ούτε καν εληκοδρόμιο.

      Διαγραφή
  2. Ο μόνος λόγος που πέτυχαν οι Νεοζηλανδοί ήταν επειδή δεν υπήρχαν εκεί Έλληνες!
    Με κάποιον περίεργο τρόπο η φυλή μας αρέσκεται να ζει σε κατεστραμμένα μέρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι όμως και πάλι βρίσκουμε τρόπο να βρεθούμε ακόμα κι εκεί...

    https://www.youtube.com/watch?v=5W7p5Qkz3nI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Ναι φίλη μου υπάρχει οικοτουρισμός αλλά με μικρά γκρουπ.
      Δες: http://cruisenewzealand.org.nz/port/campbell-island/

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το