Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

ΙΣTOΡΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΜΑΡΤΙΟΥ ~ θεός σχωρέσ'τον... και ο θεός τελικά δεν τον συγχώρεσε

πίσω από το φυσικά προφανές, διεισδύουμε σε ανεξήγητα παραφυσικά μυστήρια της ιστορίας


χαιρετώ τα science nerds του +yannidakis 
Η σχετικά πρόσφατη αναφορά του συνεργάτη Γιάννη Σπυριδάκη στο θάνατο με το Ερώτημα Μαρτίου, με έκανε να πάω το θέμα ένα βήμα παραπέρα και να προβληματιστούμε σήμερα παρεούλα σχετικά με το τι γίνεται μετά το θάνατο.

Σίγουρα δεν είμαι το κατάλληλο άτομο να μιλήσω γι'αυτό, μιας και έχω δηλώσει τις απόψεις μου περί Θεού και τα σχετικά. Δεν παύει όμως αυτό το ερώτημα να μου κινεί την περιέργεια και να που το θέμα μου σήμερα έχει θρησκευτικό χαρακτήρα! Τι γίνεται μετά το θάνατο; Πεθαίνουμε όντως ή συνεχίζουμε να ζούμε κάτω από άλλες συνθήκες; Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας. Παράδεισος και Κόλαση, μετενσάρκωση, παγιδευμένες ψυχές μεταξύ ζωής και θανάτου...Για να δούμε τι θα δούμε!

Στον Παράδεισο ή στην Κόλαση;
Ο γνωστός κοσμολόγος Στίβεν Χώκινγκ (Stephen Hawking) έχει δηλώσει πως "ο Παράδεισος είναι το παραμύθι για τους ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι". Πολλοί είναι εκείνοι που συμφωνούν μαζί του, αλλά επίσης πολλοί είναι εκείνοι που αντιδρούν στις απόψεις του και υποστηρίζουν πως ο Παράδεισος είναι πραγματικό μέρος, στο οποίο "πάνε" οι αγαθοί άνθρωποι που κερδίζουν με τον ταπεινό τρόπο ζωής τους την άμεση επαφή με το Θεό... εκεί πάνω. Οι κακοί αυτής της ζωής, αντιθέτως, καίγονται αιωνίως στα καζάνια της Κολάσεως. Δεν μπορεί να είναι λάθος αφού το αναφέρει στις Γραφές, θα πουν κάποιοι. Και για του λόγου το αληθές: Αυτό που ο περισσότερος κόσμος αποκαλεί “παράδεισο” είναι στην πραγματικότητα μια αιώνια πόλη που η Αγία Γραφή την αποκαλεί “Νέα Ιερουσαλήμ” (Αποκάλυψη 21:2). Αυτή η αιώνια πόλη περιγράφεται ως εξής:
Η ιδέα ότι όλοι θα πάνε στον παράδεισο και θα μπορέσουν να δουν τους συγγενείς τους, δεν υπάρχει πουθενά μέσα στην Αγία Γραφή. Ο Ιησούς είπε ότι μόνο αυτοί που πιστεύουν σ’ Αυτόν θα βρουν ζωή, διότι “κανείς δεν πηγαίνει στον Πατέρα παρά μόνο αν περάσει από μένα” (κατά Ιωάννην 14:6). Στην Αποκάλυψη 7:9 είναι γραμμένο ότι, στον παράδεισο, θα υπάρχει ένα πλήθος ανθρώπων από κάθε φυλή, γλώσσα, λαό και έθνος, που θα λάβει αιώνια ζωή εξαιτίας της πίστης τους στον Ιησού. Αυτοί που απέρριψαν τον Θεό, δεν θα είναι μαζί Του.
Τρομερή αντικειμενικότητα έχω να πω εγώ!

Αναδρομή σε προηγούμενες ζωές.
Η ιδέα της μετενσάρκωσης είναι κυρίαρχη σε αρκετές θρησκείες, και κυρίως της Ινδίας, ενώ ήταν μέρος και της φιλοσοφίας του Πυθαγόρα. Με τον όρο "μετενσάρκωση" εννοείται η ιδέα ότι η ψυχή μετά τον θάνατο δεν πεθαίνει αλλά αναγεννάται σε νέο σώμα. Όσοι πιστεύουν στην μετενσάρκωση, θεωρούν ότι ένας άνθρωπος έχει ζήσει άπειρες προηγούμενες ζωές και θα ζήσει άλλες τόσες. Από πολλές θρησκείες πιστεύεται ότι όταν ένας άνθρωπος πεθαίνει, εκτός από την μετενσάρκωση του σε άνθρωπο, υπάρχει περίπτωση να αναγεννηθεί σαν ζώο, έντομο ή ακόμα και φυτό, ανάλογα με τις πράξεις που διέπραξε στην ζωή του. Οπότε, επειδή κανείς δεν μπορεί να θεωρηθεί άγιος, με βάση την παραπάνω λογική, προβλέπω πως στο μέλλον ο κόσμος θα κατοικείται από μικρά χαριτωμένα σκουληκάκια!

Μπου!
Τα φαντάσματα είναι μια άλλη (πικρή κατά τη γνώμη μου) ιστορία. Στο μυαλό μου είναι απλά ένα λευκό σεντόνι που κινείται μόνο του, όπως παρουσιάζεται στα κινούμενα σχέδια! Στην παραδοσιακή όμως πίστη και φαντασία, ένα φάντασμα είναι η ψυχή ή το πνεύμα ενός πεθαμένου ανθρώπου του οποίου η ψυχή παγιδεύτηκε στη γη, και μπορεί να εμφανιστεί, σε ορατή μορφή ή άλλη εκδήλωση, στους ζωντανούς.  Οι περιγραφές για εμφάνιση φαντασμάτων ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, από μια αόρατη παρουσία ή ένα ελάχιστα ορατό ημιδιαφανές σχήμα, σε ρεαλιστικά και ζωντανά οράματα. Το λέω και... δεν ανατριχιάζω.




Ποιος είναι τελικά αυτός που θα αποφασίσει ποιος είναι καλός και ποιος κακός άνθρωπος και ποια είναι η θέση που αξίζει στον καθένα; Σίγουρα κανένας από εμάς. Ας μην είμαστε, λοιπόν, στενόμυαλοι και ας μην βιαστούμε να κρίνουμε τους ανθρώπους με βάση τις επιλογές και τα λάθη που έκαναν στη ζωή τους. Κανείς μας δεν είναι τέλειος ή αλάνθαστος, κι αυτό ας το θυμόμαστε. Όσο για το τι γίνεται τελικά αφού πεθάνουμε, νομίζω πως δεν υπάρχει απάντηση. Και ίσως είναι καλύτερα έτσι. Πως αλλιώς θα προβληματιζόμασταν; +el. gk. 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το