Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ~ αναζητώντας την... πραγματικότητα

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Δεν θα μου άρεσε να ξέρω πως ζω σε μία εικονική φαντασίωση, κάτι σαν το Matrix ας πούμε. Λίγο-πολύ όλοι επιζητούμε να ζούμε στην πραγματικότητα. Για την ακρίβεια οι περισσότεροι δε θα βολευόμασταν με την αλήθεια στην ζωή μας, όμως αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θεωρητικά δεν την ζητάμε.

Όμως, σκεφτήκατε ποτέ τι είναι η αλήθεια; Τι είναι ο ρεαλισμός; Η πραγματικότητα; Σίγουρα όλα ξεκινούν απ’ την ύλη. Από όλα αυτά που αποτελούν το καθετί που βλέπουμε και αγγίζουμε. Δεν αναφέρομαι σε πλαστικό, ξύλο και δέρμα, αλλά σε μόρια, άτομα, ηλεκτρόνια και πάει λέγοντας. Αυτά και οι... μεταλλάξεις τους φτιάχνουν την “πραγματικότητα”, σωστά; Όχι. Όχι μόνο. Γιατί ο κόσμος μας δεν είναι δύο διαστάσεων, εξαρτάται εν πολλοίς από ένα τρισδιάστατο καρτεσιανό σύστημα στο οποίο υπάρχει η αγαπημένη μου συνιστώσα: ο χρόνος! Τα πάντα αλλάζουν μέσα στον χρόνο. Έτσι το πως μεταφράζονται σε πραγματικότητα κάθε φορά, εξαρτάται από την στιγμή στην οποία αναφερόμαστε σε αυτά.
imageΚαι η ουσία είναι ακριβώς αυτή. Όλα τα υπόλοιπα είναι αποτέλεσμα του πως προσπαθούμε να τα εξηγήσουμε. Όπως οι επιστήμες για παράδειγμα, που μπορεί να μας εξηγούν την... πραγματικότητα αλλά ας πούμε τα μαθηματικά δεν είναι ένα σύνολο από ιδέες που φτιάξαμε για να κινούμαστε σε αυτά; Κι αν είναι ιδέες μήπως σε τελική ανάλυση είναι ένα αποκύημα της φαντασίας του ανθρώπου που απλά αποτελεί εργαλείο μετάφρασης της πραγματικότητας όπως εμείς αποφασίσαμε να την ορίζουμε;

Αν ναι, τότε πολύ φοβάμαι ότι καταλήγουμε στο σημείο που ξεκινήσαμε: Η πραγματικότητα είναι ένας όρος που φτιάχτηκε από την φαντασία μας. Δείχνει ρεαλιστική γιατί δεν είναι πάντα προς όφελός μας, αλλά μάλλον είναι αντικειμενική και όχι ρεαλιστική. Τι είναι ρεαλιστικό; Τι είναι πραγματικότητα; Δε θα μάθουμε ποτέ σε αυτήν την φάση της ζωής μας. Νομίζω. +Yanni Spiridakis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

5 σχόλια:

  1. Κατ’ αρχήν η πραγματικότητα και ο ρεαλισμός είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Το να είσαι ρεαλιστής σημαίνει να βλέπεις την πραγματικότητα.
    Από πρακτικής άποψης ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ πραγματικότητα. Αυτό που ονομάζουμε πραγματικότητα, είναι μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση φαντασίας και εξαρτάται από την διανοητική και ψυχολογική μας κατάσταση.
    Υπάρχουν 7 δις άνθρωποι και 7 δις πραγματικότητες.
    Ας υποθέσουμε ότι τρία άτομα βλέπουν ένα ωραίο ηλιοβασίλεμα.
    Ο Α μόλις έμαθε ότι πέθανε ένα αγαπητό του πρόσωπο.
    Ο Β μόλις έμαθε ότι κέρδισε ένα μεγάλο ποσό στο λαχείο.
    Ο Γ μόλις γλύτωσε την ζωή του εμπλεκόμενος σε ένα φρικτό ατύχημα.
    Άραγε και οι τρεις αντιλαμβάνονται το ίδιο πράγμα, την ίδια πραγματικότητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θεωρώ πως το ίδιο πράγμα το προσεγγίζουμε από μία διαφορετική οπτική. Είναι κι αυτό μία έκφανση της πραγματικότητας...

      Διαγραφή
  2. Τι είναι πραγματικότητα? Ο μικρόκοσμος μας? Αυτά που βλέπουμε είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά που δε βλέπουμε. Πόσο μεγάλο είναι το σύμπαν? Υπάρχει Θεός? Μήπως υπάρχουν και άλλα επίπεδα ύπαρξης που δεν μπορούμε να αντιλιληφθουμε? Ζωή σε άλλους πλανήτες? Και πολλά άλλα....

    Βακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θα μείνω σε αυτό που γράφεις στην αρχή και απλά θα το επιβεβαιώσω. Νομίζω πως ναι, πραγματικότητα είναι η ρεαλιστική διάσταση του μικρόκοσμου μας. Ακριβώς!

      Διαγραφή
    2. Λυπαμαι αλλα διαφωνω. Στο προσφατο παρελθον οι προγονοι μας δεν πιστευαν οτι η γη γυριζει. Ο μικροκοσμος τους αυτος δεν ειχε καμια σχεση με την πραγματικοτητα. Δεν μπορουμε να ειμαστε οπως η στρουθοκαμηλος που βαζει το κεφαλι κατω και πιστευει οτι δεν τη βλεπει κανεις. Νομιζω οτι πραγματικοτητα ειναι πολλα απο αυτα που βλεπουμε αλλα ακομα περισσοτερα που δε βλεπουμε, δε γνωριζουμε και δεν πιστευουμε. Το οτι τα αγνοουμε δε σημαινει οτι δεν ειναι πραγματικοτητα που πιθανον να επηρεαζει και αμεσα τη ζωη μας.

      Βακης

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το