Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ~ πόσο σημαντική είναι η γειτονιά και γιατί;

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Ξέρετε, λέμε καμιά φορά για μία πόλη, χαρακτηρίζοντάς την καλή ή κακή, όμως ουσιαστικά κάνουμε λάθος γνωρίζοντας πως μια πόλη απαρτίζεται από διάφορες γειτονιές. Γειτονιές που επίσης πρέπει να χαρακτηριστούν για να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα.

Εσύ μένεις σε μία καλή ή κακή γειτονιά;
Βασικά, πως θα απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα αν πρώτα δεν συμφωνήσουμε σε ορισμένα ποσοτικά κριτήρια. Παίρνοντας μια ιδέα από δω κι από κει κατέληξα στο ότι ναι μεν πρόκειται για κάτι υποκειμενικό, αλλά πάντα θα υπάρχουν κάποια κοινά αποδεκτά κριτήρια, όπως η εγκληματικότητα. Σκέφτομαι τα Εξάρχεια στην Αθήνα, αντιπαραθέτοντάς τα με γειτονιές των βορείων προαστίων. Ένα βασικό κριτήριο στις μέρες μας είναι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που εν πολλοίς καθορίζουν μία γειτονιά. Θυμάμαι όταν εγώ έψαχνα για να αγοράσω σπίτι, πως δεν μπορούσα να πλησιάσω (οικονομικά) την ιδανική μου γειτονιά. Μεταξύ μας, την γειτονιά την κάνει και η δραστηριότητα σε αυτή. Αν υπάρχει πάρκο κοντά, αν υπάρχει κάποιο κατάστημα και το κατά πόσο γνωστό ή ποιοτικό είναι το κατάστημα αυτό.

imageΤα κριτήρια είναι πράγματι πολλά και εγώ θα έλεγα και υποκειμενικά. Άλλοι θέλουν γειτονιά κοντά στο κέντρο κι άλλοι στα προάστια. Άλλοι θέλουν οπωσδήποτε να βρίσκονται κοντά σε στάση λεωφορείου κι άλλοι απλά να υπάρχουν πυλωτές για τα αυτοκίνητα. Κάποιοι προτιμούν τις πολυκατοικίες ενώ πολλοί επιθυμούν μονοκατοικίες. Αυτή η λίστα θα μπορούσε να είναι ατελείωτη.

Όμως στο τέλος, υπάρχει η φήμη. Η φήμη είναι τεράστιο ζήτημα στον χαρακτηρισμό μιας γειτονιάς. Βλέπεις, ακόμα κι αν υπάρχει αστυνομικός σε κάθε γωνιά των Εξαρχείων, αυτά συνεχίσουν να έχουν την φήμη που τους ακολουθεί, τουλάχιστον για τα επόμενα μερικά χρόνια. Η φήμη αποκτάται με τα χρόνια. Γιατί, σπίτι δεν αλλάζεις όπως στέκι καφετέριας ή αγαπημένο μαγαζί ρούχων. Το σπίτι μπορεί να είναι για πάντα (σε περίπτωση ιδιοκατοίκησης). Κι έτσι αν λέγεσαι γιατρός, δικηγόρος ή καταξιωμένος ηθοποιός κι αν ακόμα είσαι ένας μεροκαματιάρης που το απόγευμα συνοδεύεις τα παιδιά σου στην παιδική χαρά και την Κυριακή στην Εκκλησία, τότε αποτελείς συστατικό μίας καλής γειτονιάς.

Δεν ξέρω για σας, όμως αν και δεν είμαι ο τυπικός γείτονας, που πιάνει παρέες με τους γύρω του και βοηθάει στο βάψιμο του φράχτη του άλλου, με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η φήμη της γειτονιάς μου και το λέω χωρίς ίχνος υποκρισίας. Με ενδιαφέρει ότι οι άνθρωποι μου δεν θα κινδυνέψουν βγαίνοντας έξω από την πόρτα το βράδυ, με ενδιαφέρει ότι ο απέναντι είναι άνθρωπος με τον οποίο μοιραζόμαστε τις ίδιες ακριβώς ανησυχίες. Εσάς; +Yanni Spiridakis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το