Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

ΓΕΩΓPAΦΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ~ η κοιλάδα των καλάς

Γιατί τα ταξίδια δεν οδηγούν πάντοτε σε σμαραγδένιες παραλίες, ας ψάξουμε πιο βαθιά τον πλανήτη μας

καλώς ορίσατε στα ταξίδια του +yannidakis 
Ο ήλιος έβαζε τα δυνατά του να τρυπήσει την πυκνή ομίχλη που κατέκλεινε ασφυχτικά τις χιονοστεφανωμένες κορφές των πανύψηλων βουνών. Άγρια βουνά, κακοτράχαλα, αλλά κανένα να μη μοιάζει με το άλλο. Ξεροί απόκρημνοι βράχοι από τη μια και πυκνά δάση από κωνοφόρα στην απέναντι πλαγιά. Στη μέση μια απίστευτη κοιλάδα, χαραγμένη από τα θολά, γαλανά, κρυστάλλινα νερά ενός ποταμού και πλαισιωμένη από φανταχτερή πρασινάδα. Ελβετία; Μήπως οι Αυστριακές Άλπεις; Καθόλου. Μιλάμε για τα Δυτικά Ιμαλάια και συγκεκριμένα το Βόρειο Πακιστάν. Αυτή η περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στο Αφγανιστάν και την Ινδία και ονομάζεται Hindu Pashtun. Μια περιοχή χαραγμένη από εκατοντάδες κοιλάδες και θεόρατα βουνά και με την ατυχία να βρίσκεται ανά καιρούς υπό την κυριαρχία των Πακιστανών Ταλιμπάν. Μέσα σ’ αυτά άγρια βουνά ζει μια φυλή ανθρώπων τελείως αλλιώτικη από τους κατοίκους γύρω τους και ονομάζεται Καλάς. (Kalash).

Οι Καλάς είναι μία από τις λίγες φυλές που εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια έχουν μείνει ουσιαστικά απαράλλαχτοι μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Θαρρείς πως τα βουνά απέκλεισαν τον έξω κόσμο και διατήρησαν τα αρχαία ήθη και έθιμα και τον εγκλωβισμένο πρωτόγονο πολιτισμό. Οι Καλάς είναι άνθρωποι με Ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, χρυσά ξανθιά μαλλιά, ανοιχτόχρωμο δέρμα και πράσινα και γαλάζια μάτια. Η ενδυμασία των ανδρών αποτελείται από ένα μακρύ μάλλινο ή λινό χιτώνα πάνω από φαρδιά παντελόνια και ένα καπέλο που μοιάζει πολύ με Μακεδονικό καυσία.  Οι δε γυναίκες που έχουν πραγματικά μια εξωτική ομορφιά και μαγευτικά μάτια, ντύνονται με πολύχρωμες φαντασμαγορικές ενδυμασίες. Σε μια περιοχή που ο φερετζές και οι μονόχρωμες γκρι και μαύρες κελεμπίες χαρακτηρίζουν το γυναικείο ντύσιμο, οι γυναίκες των Καλάς μοιάζουν δροσεροί ανοιξιάτικοι κήποι και μάλιστα σε αντίθεση με τα μουσουλμανικά έθιμα κυκλοφορούν και συναναστρέφονται ελεύθερα με τους άντρες της κοινότητας.



Τα χαρακτηριστικά τους και η παράξενη γλώσσα τους που είναι μια μικτή παραλλαγή αρχαίας ελληνικής, Περσικής και Σανσκριτικής, έχουν αναπτύξει θεωρίες πως οι άνθρωποι αυτοί είναι απόγονοι των ελληνικών στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μάλιστα, οι ίδιοι οι Καλάς δηλώνουν απόγονοι το μεγάλου στρατηλάτη αν και τεστ DNA δεν επιβεβαιώνουν αυτή τη θεωρία. Το μόνο σίγουρο είναι πως είναι διαφορετικοί και πως υπάρχει ευρωπαϊκό αίμα στις φλέβες τους. Οι Καλάς κατοικούν τρεις διαφορετικές κοιλάδες, την Μπουμπορέτ, τη Ρουμπούρ και Μπιρίρ. Ο πληθυσμός τους δεν είναι πάνω από δυο με τρεις χιλιάδες αν και μερικές έρευνες τον βάζουν και σε έξι χιλιάδες. Άνθρωποι ειρηνικοί, έχουν κατά καιρούς δεχτεί τις επιθέσεις φανατικών μουσουλμάνων που τους έχουν βίαια προσηλυτίσει κι έχουν καταστρέψει τα είδωλα και τέμπλα της θρησκείας τους, η οποία είναι πολυθεϊστική με θυσίες ζώων πάνω σε βωμούς, άλλο ένα στοιχείο που θυμίζει αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Μέσα στην άγρια μα ταυτόχρονα όμορφη φύση οι Καλάς ζουν καλλιεργώντας τη γη και βόσκοντας τα κοπάδια από γιδοπρόβατα. Τα πέτρινα σπίτια τους είναι χτισμένα αμφιθεατρικά στις πλαγιές των βουνών και η απομονωμένη ζωή τους είναι γεμάτη από τις γιορτές και τα έθιμά τους. Είναι απερίγραπτα φιλόξενοι μα αγαπούν ιδιαίτερα τους Έλληνες. Κατά καιρούς Έλληνες ευεργέτες έχουν κτίσει σχολεία σε χωριά των Καλάς καθώς κι έχουν αναλάβει τα έξοδα εκπαίδευσης μερικών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Υπάρχει και μια μικρή ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή, αν και ακόμα η πρόσβαση είναι δύσκολη και γενικά ο μουσουλμανικός πληθυσμός είναι εχθρικός προς τους Δυτικούς επισκέπτες.
Ας ελπίσουμε πως αυτή η μικρή γωνιά της γης με τους πολύχρωμους και όμορφους κατοίκους της, θα συνεχίσει να αντιστέκεται στο βάρβαρο πέρασμα του χρόνου σαν όαση μέσα στην έρημο του βαρβαρισμού που δέρνει την περιοχή. +Niko Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ

1 σχόλιο:

Προβληματίστηκες; σχολίασε το