Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ~ το κίνητρο των πανελλήνιων 2015

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Κοντεύουν δύο δεκαετίες από τότε που ήμουν εγώ στο επίκεντρο της επικαιρότητας ως ένας διαγωνιζόμενος στις τότε πανελλήνιες εξετάσεις. Έκτοτε πολλά άλλαξαν, από τα εκπαιδευτικά συστήματα, έως και οι στόχοι και η νοοτροπία των παιδιών. Για να φτάσουμε στο σήμερα.
imageΑναρωτιέμαι τι να περιμένει ένα παιδί από αυτή τη διαδικασία σήμερα. Μετά από μια δωδεκαετία τόσο δύσκολη, νομίζω πολύ δυσκολότερη από την δική μου εποχή. Με τι ψυχολογία πάει ένας μαθητής σήμερα στο πράσινο θρανίο για να γράψει; Επειδή πιστεύω πως η αποβλάκωση σήμερα είναι πιο έντονη από τότε, εικάζω πως το κάθε παιδί εισέρχεται στην αίθουσα με το κλασικό άγχος και αγωνία, όμως τίποτα παραπάνω. Καμία παραπέρα σκέψη για το μέλλον. Ίσως να έχω κι εγώ άδικο. Ίσως να μην είναι επί της παρούσης. Ίσως η σκέψη αυτή να πρέπει να ξεκινήσει μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων το καλοκαίρι.
Νομίζω πως ίσως τώρα (όπως και τότε) το βασικότερο κίνητρο είναι το τέλος του σχολείου! Μη νομίζετε πως όσοι δίνουν στις πανελλήνιες θέλουν κατ’ ανάγκη να σπουδάσουν. Ίσως να επιθυμούν να ζήσουν την φοιτητική ζωή, όμως αυτό δε σημαίνει πως θέλουν να λάβουν και πανεπιστημιακή μόρφωση. Και σήμερα, ίσως του καταλάβω. Ίσως σήμερα να αναγνωρίζουν πως πιθανότατα ουδέποτε δε θα τους αναγνωριστεί αυτή η παραπάνω προσπάθεια των τεσσάρων χρόνων σε αμφιθέατρα.
Γι’ αυτό γράφω σήμερα. Για να τους δώσω ένα κίνητρο που δεν το σκέφτηκαν ποτέ γιατί αυτό προκύπτει επιλεκτικά πολύ μετά τις σπουδές τους! Ένα κίνητρο -λοιπόν- για να συμπληρώσουν το καλύτερο δυνατό μηχανογραφικό αργότερα. Ξέρετε... το πιθανότερο είναι να μην βρείτε ουδέποτε δουλειά στο αντικείμενο σας. Να μην βρείτε καν δουλειά ή αυτό που εσείς έχετε στο μυαλό σας σαν δουλειά, όμως το πανεπιστήμιο έχει ένα κρυφό μυστικό. Τα εκεί μαθήματα δεν είναι μόνο για τους βαθμούς και την ειδική κατάρτιση. Προσφέρουν και υποσυνείδητα διδάγματα τρόπου διαχείρισης της ζωής. Όσοι το έχουν περάσει ίσως τώρα να με καταλαβαίνουν, όσοι όχι, δεν έχει νόημα να το αναλύσω, γιατί δεν πρόκειται να το καταλάβουν αν πρώτα δεν το ζήσουν.
Δώστε το καλύτερο που μπορείτε γιατί ποτέ δεν θα πάει χαμένο! +Yanni Spiridakis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το