Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

ΙΣTOΡΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΜΑΙΟΥ ~ αυτόματη ανθρώπινη ανάφλεξη

πίσω από το φυσικά προφανές, διεισδύουμε σε ανεξήγητα παραφυσικά μυστήρια της ιστορίας


χαιρετώ τα science nerds του +yannidakis 
Δεν ήξερα αν έπρεπε να συμπεριλάβω το σημερινό θέμα στα Ιστορικά Μυστήρια, μιας και είναι ένα καθαρά επιστημονικό θέμα. Από τη στιγμή όμως που επιστημονικά δεν έχει αποδειχθεί τίποτα σχετικά με αυτό, νομίζω πως άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μυστήριο.

Η Αυτόματη Ανθρώπινη Ανάφλεξη (Spontaneous Human Combustion, SHC) παραμένει ένα από τα διαπρεπέστερα μυστήρια της σύγχρονης επιστήμης. Η μη προκαλούμενη από εξωτερικούς παράγοντες καύση του ανθρώπινου σώματος μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, η πραγματικότητα ωστόσο μόνο έτσι δεν είναι. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι η ιατροδικαστική έχει καταλήξει σε μια σειρά από πιθανές εξηγητικές θεωρίες για το πώς συμβαίνουν οι αιφνίδιοι αυτοί θάνατοι, οι ανεξήγητες απώλειες συνεχίζουν να αψηφούν τη λογική και τα όσα ξέρουμε για τον κόσμο μας.

Τα περισσότερα περιστατικά αυτόματης ανθρώπινης ανάφλεξης έχουν πολλά κοινά, καθώς πολλά από θύματα ήταν προχωρημένης ηλικίας και παχύσαρκα, την ίδια στιγμή που και ο αλκοολισμός ήταν μεταξύ των κοινών χαρακτηριστικών.

Το φοβερό είναι ότι παρά τις 200 ανεξήγητες υποθέσεις που έχουν καταχωριστεί στην κατηγορία θανάτων από αυτόματη ανάφλεξη, δεν ξέρουμε τι πραγματικά την προκαλεί, ενώ ακόμα και η ύπαρξη της αμφισβητείται από πολλούς επιστήμονες, οι οποίοι όμως δεν έχουν κάτι να αντιπροτείνουν στη θέση της.

Οι σύγχρονες τεχνικές σήμανσης έχουν αποδείξει κατά τις αυτοψίες του χώρου ότι τα σώματα έχουν καεί επιτόπου, ενώ η ανάφλεξη και η καύση, που αποτελούν σαφώς δύο διαφορετικά φαινόμενα, ακολουθούν παρόμοιο μοτίβο στις περισσότερες των περιπτώσεων: οι σοροί εντοπίζονται ολοσχερώς καμένες με ανέπαφα τα κάτω άκρα ή ακόμα και τα ρούχα τους.

Υπάρχουν πολλές γνωστές περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι βρήκαν φρικτό θάνατο από το συγκεκριμένο φαινόμενο.


Τα αποτεφρωμένα απομεινάρια του 73χρονου Henry Thomas βρέθηκαν στο σπίτι του στην Ουαλία. Όλο του το σώμα είχε μετατραπεί σε στάχτη, εκτός από το κρανίο του και τα κάτω τμήματα των ποδιών του. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς που κατέφτασαν πρώτοι στη μακάβρια σκηνή, το δωμάτιο κατακλυζόταν από ένα νέφος ανθρώπινου λίπους, που είχε καλύψει όλες τις επιφάνειες του χώρου. Ο ιατροδικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος πρέπει να είναι αποτέλεσμα εκδήλωσης ανθρώπινης ανάφλεξης, καθώς και οι έρευνες της σήμανσης δεν έδειξαν άλλη αιτία.

Η ιστορία του μυστηριώδους θανάτου της 67χρονης Mary Hardy Reeser ξεκινά όπως και κάθε άλλη: το σώμα της Mary τυλίχθηκε αναπάντεχα στις φλόγες την ώρα που καθόταν στην πολυθρόνα της. Το μόνο που απέμεινε από την άτυχη γυναίκα ήταν το κάτω τμήμα του δεξιού ποδιού της και το κρανίο της, το οποίο ωστόσο είχε συρρικνωθεί στο μισό σχεδόν του αρχικού μεγέθους του, σύμφωνα πάντα με την ιατροδικαστική έκθεση. Κάτι που αποτέλεσε άλυτο γρίφο στο συγκεκριμένο μυστήριο.

Τα απανθρακωμένα απομεινάρια της Helen Conway εντοπίστηκαν στο διαμέρισμά της σε πόλη της Πενσιλβάνια, κάνοντας την ανθρώπινη ανάφλεξη ακόμα πιο περίεργη απ’ όσο ήδη είναι. Κι αυτό γιατί σε όλες τις υπόλοιπες υποθέσεις το θύμα φέρεται να καίγεται για ώρα, ενώ η Conway εκτιμάται ότι κάηκε και μετατράπηκε σε στάχτη σε λιγότερο από 20 λεπτά, μπορεί και μόλις σε 6 λεπτά της ώρας. Στα απομεινάρια της εντοπίστηκαν ίχνη ανθρώπινου λίπους, κάτι που έκανε τον ιατροδικαστή να καταλήξει ότι το σώμα της κάηκε γρηγορότερα μέσα στο λίπος, αφού έτσι δυνάμωσαν οι φλόγες αλλά και η τελική θερμοκρασία. Χωρίς εμφανή αιτία για την πρόκληση της πυρκαγιάς, η υπόθεσή της θεωρήθηκε άλλο ένα τρανό παράδειγμα αυτόματης ανθρώπινης ανάφλεξης.

Το γεγονός ότι τα περισσότερα θύματα της αυτόματης ανάφλεξης έπασχαν από αλκοολισμό ή έστω κατανάλωσαν κάποια ποσότητα αλκοόλ πριν το θάνατό τους, φαίνεται ότι είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό σε αυτούς τους βίαιους θανάτους. Οι σωματικοί χυμοί των ανθρώπων αυτών, φορτωμένοι με εύφλεκτο υλικό, πρέπει να συνέβαλαν κατά μεγάλο βαθμό στην απανθράκωση τους. Η παχυσαρκία είναι και αυτή υπεύθυνη, μιας και το λίπος του ανθρώπινου σώματος σίγουρα θα βοήθησε στη γρηγορότερη καύση.
Παρόλα αυτά, πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί σχετικά με το φαινόμενο αλλά καμία δεν μπορεί να αποδειχθεί πλήρως. Ας γίνει ξεκάθαρο το γεγονός ότι ένα φαινόμενο σαν αυτό δεν μπορεί να μελετηθεί σε βάθος λόγω της φύσης του και της ιδιότροπης μορφής εκδήλωσης του. Η επιστήμη θεωρεί πως μπορεί να ερμηνεύσει τα πάντα αρκεί να της παρέχονται τα απαραίτητα στοιχεία και δεδομένα. Η ανεξήγητη καύση όμως είναι ένα ακόμα μυστήριο του ανθρώπινου θαύματος, που θα συνεχίσει για καιρό να αποτελεί αγκάθι της επιστήμης. +el. gk. 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το