Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΡΕΤΡΟΣΠΕΚΤΙΒΑ ΙΟΥΝΙΟΥ~ ντιέγκο μαραντόνα (diego maradona)

κάθε πρόσωπο ή γεγονός του παρελθόντος, κρύβει ένα μήνυμα προβληματισμού για το μέλλον

Ντιέγκο Μαραντόνα
30-10-1960
Ο κορυφαίος των κορυφαίων

 Tι ξέρετε για τον Ντιέγκο Μαραντόνα; Πέρα από το γεγονός ότι ήταν ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της γενιάς του...

Η Ρετροσπεκτίβα σήμερα φιλοξενεί έναν άνθρωπο μύθο. Έναν άνθρωπο που αν δεν είχε τόσα λεφτά θα μπορούσε να ήταν ο πατέρας μου ή ο δικός σου πατέρας.

Γεννήθηκε στην Αργετινή, σε πολύτεκνη οικογένεια. Όπως ο ίδιος είχε δηλώσει το 2005 σε μια εξομολογητική συνέντευξη, ζούσε για να παίζει ποδόσφαιρο, ακόμα και όταν νύχτωνε και με τα υπόλοιπα παιδιά δεν έβλεπαν τίποτα.

Τα αδέλφια του από μικρά τον είχαν είδωλο. Είχαν διακρίνει το τεράστιο ταλέντο του που αργότερα τον βοήθησε να σκαρφαλώσει στους κορυφαίους παγκοσμίως.

Όνειρο του ήταν να πάει την Αργετινή στο Μουντιάλ και τα κατάφερε. Η καριέρα του ξεκίνησε το 1976 σε ηλικία 15 ετών.

Στο Μουντιάλ του 1982 στην Ισπανία, ο Ντιέγκο, αγωνιζόμενος με την Εθνική ομάδα της Αργεντινής - που το 1978 είχε αναδειχτεί Παγκόσμια Πρωταθλήτρια - έφτασε μέχρι την προημιτελική φάση της διοργάνωσης, όπου αποκλείστηκε από τη Βραζιλία. Έπαιξε και στους πέντε αγώνες της ομάδας του, σκόραρε 2 φορές αλλά δέχτηκε οξύτατη κριτική για την αποβολή του στο τελευταίο ματς με την αντίπαλο Βραζιλία.

Στην Ευρώπη η Μπαρτσελόνα είχε δείξει έντονο ενδιαφέρον για την απόκτησή του και του έκλεισε συμβόλαιο πολύ μεγάλου ύψους. Ο Μαραντόνα έγινε παίκτης της ομάδας της Καταλωνίας από το 1982 μέχρι το 1985, ωστόσο την περίοδο αυτή η υγεία του κλονίστηκε, και έχοντας αρνητικές εντυπώσεις από την Ισπανία αποφάσισε να φύγει από τη χώρα. Κατέληξε στην Ιταλία και την ΣΣΚ Νάπολι, την ομάδα της οποίας με τη συνεισφορά του συνέβαλε να μετατραπεί από μια μικρή ομάδα σε μια από τις πιο αγαπητές τότε στον κόσμο. Στη Νάπολη λατρεύτηκε σα θεός, αν και οι φήμες για την εξωγηπεδική ζωή του οργίαζαν. Μαζί της κατέκτησε 2 πρωταθλήματα, το Κύπελλο Ιταλίας καθώς και το Κύπελλο UEFA το 1989. Όσο έπαιζε για τη Νάπολι κατάφερε να διχάσει το βορρά και το νότο, καθώς ο φτωχός νότος αναδείχτηκε και ξεπέρασε στο ποδόσφαιρο τους νεόπλουτους του βορρά.
Το 1986 κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μεξικό με την ομάδα της Αργεντινής. Τα γκολ του εναντίον της Αγγλίας και του Βελγίου, η ασίστ στον Μπουρουτσάγα στον τελικό, αλλά και το πασίγνωστο γκολ με "το χέρι του Θεού" εκτίναξαν τη δημοτικότητα του. Σύμφωνα με τον ίδιο η νίκη αυτή ήταν σαν αντίποινα για τα δεινά που προκάλεσε η Αγγλία στην Αργετινή. Ήταν μια δικαίωση. ΄Οσον αφορά το χέρι του Θεού, αυτό ειπώθηκε από τον ίδιο, εννοώντας πως το γκολ δεν μπήκε από το δικό του χέρι, αλλά με τη βοήθεια του Θεού για να δικαιώσει τη χώρα του στον αγώνα αυτό.

Ενώ η καριέρα του είχε φτάσει στο ζενίθ της, λίγο αργότερα έφτιαξε τη δική του οικογένεια, όμως δεν ευτύχησε. Δεν μπόρεσε να εκτιμήσει αυτό που δημιούργησε. Αργότερα, μιλώντας ανοιχτά για την εξάρτησή του από την κοκαΐνη, δήλωσε μετανιωμένος και πικραμένος που η εξάρτησή του αυτή δεν του άφησε το περιθώριο να «ζήσει» τα παιδιά του, να απολαύσει το μεγάλωμά τους.

Περίπου του 2004 είχε μπει σε πρόγραμμα απεξάρτησης και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τα κατάφερε. Σήμερα, ο Μαραντόνα έχει ξανακυλήσει στα ναρκωτικά. Η αγάπη του κόσμου δεν είναι αρκετή για έναν άνθρωπο με τόσο δυνατά βιώματα, με πολιτικά πιστεύω που ποτέ δεν έκρυψε. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν επαναστάτη, άλλοι λαϊκιστή, άλλοι εξακολουθούν να τον προσκυνούν κυριολεκτικά κι άλλοι τον έχουν ξεγράψει καθώς βλέπουν την κατάντια στην οποία έχει επέλθει.

Κλείνοντας, σας προτείνω να δείτε τα τρία βίντεο που θα σας παραθέσω από κάτω είναι από έναν σκηνοθέτη. Στα σχόλια που θα αφήσετε να μην τον κατακρίνετε. Τα πάθη είναι για τους ανθρώπους, όσο κακό κι αν προκαλούν!
Χαιρετώ σας και φιλώ σας. +Nastazia A 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΓΥΡΝΩΝΤΑΣ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΠΙΣΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το