Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΙΟΥΛΙΟΥ ~ βελτιώστε το οικιακό δίκτυο

παρουσίαση νέων τεχνολογιών & η χρηστικότητα & συμβολή τους στην καθημερινότητα

Το Διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και πλέον, τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν σύνδεση στο Ίντερνετ. Πολλές φορές όμως, είτε λόγω έλλειψης χρόνου, είτε λόγω έλλειψης γνώσης, το μόνο που κάνουμε είναι να βάζουμε το modem/router που μας στέλνει ο πάροχος στην πρίζα και να συνδέουμε όλα τα καλώδια πάνω του. Μετά, ανοίγουμε τον διακόπτη, συνδεόμαστε και αρχίζουμε τα παράπονα για την ταχύτητα του δικτύου. Σήμερα, θα δούμε μερικές τεχνικές που θα μας επιτρέψουν να διαμορφώσουμε καλύτερες συνθήκες για το οικιακό μας δίκτυο – κάτι το οποίο μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην ταχύτητά του και στην δική μας καθημερινή εμπειρία. 
1. Καταρχάς, φροντίζουμε να τοποθετήσουμε το modem/router του παρόχου στην καλύτερη δυνατή θέση μέσα στο σπίτι μας ώστε όλες οι συσκευές που συνδέονται ασύρματα να έχουν την καλύτερη δυνατή επικοινωνία μαζί του. Η ιδανική θέση είναι στο κέντρο του σπιτιού και με οπτική επαφή με όλες τις συσκευές, αλλά επειδή αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, τότε κατά κανόνα, φροντίζουμε ώστε:
  • ·      Να μην είναι στην πιο απόμερη γωνία του σπιτιού μας
  • ·      Να μην είναι περιτριγυρισμένο από τοίχους (όχι σε γωνίες για παράδειγμα)
  • ·      Να μην είναι κοντά σε συσκευές που μπορεί να προκαλέσουν παρεμβολές (τηλεόρασεις, ασύρματα τηλέφωνα, φούρνους μικροκυμμάτων, κλπ.)
  • ·      Να μην είναι κλεισμένο σε ντουλάπες, συρτάρια, κλπ.
  • ·      Να είναι σε σχετικά ψηλό σημείο (πάνω σε ένα τραπέζι, για παράδειγμα)
2. Αφού τοποθετήσουμε στο καλύτερο δυνατό σημείο τον εξοπλισμό μας, πρέπει να φροντίσουμε ώστε η συχνότητα λειτουργίας αλλά και το «κανάλι» λειτουργίας του ασύρματου δικτύου μας είναι ιδανικά ρυθμισμένο. Πολλά από τα καινούρια μοντέλα ρυθμίζουν αυτόματα αυτό το κομμάτι αλλά αν θέλουμε την καλύτερη δυνατή λύση τότε καλό είναι να βάλουμε «χέρι» στις ρυθμίσεις αυτές. Το πρώτο που κοιτάμε είναι σε ποιά συχνότητα δουλεύει το ασύρματο δίκτυο και, αν είναι στα 2.4GHz, τότε την αλλάζουμε γιατί η συγκεκριμένη συχνότητα χρησιμοποιείται από πολλές οικιακές συσκευές και η πιθανότητα παρεμβολής αυξάνει αρκετά. Επίσης, καλό είναι να δοκιμάσουμε τα διάφορα διαθέσιμα κανάλια λειτουργίας ώστε να αποφύγουμε τυχόν παρεμβολές από τα modem/router των γειτόνων μας. Υπάρχουν αρκετά προγράμματα που μπορούν να κάνουν την δουλειά αυτή για λογαριασμό μας, αλλά επειδή απαιτούν αρκετές γνώσεις δικτύων δεν θα προτείνουμε κάποιο από αυτά. Οι περισσοτέροι από εμάς μπορούμε να «παίξουμε» με τις ρυθμίσες αυτές και να αφήσουμε αυτές στις οποίες το ασύρματό μας δουλεύει καλύτερα.


3. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι συσκευές που δίνουν οι πάροχοι δεν είναι και οι καλύτερες στην αγορά, οπότε αν πραγματικά θέλουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητες της σύνδεσης μας, τότε αξίζει να επενδύσουμε σε ένα επώνυμο προϊόν που πληρεί τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές και προσφέρει περισσότερες ρυθμίσεις και ευελιξία.


4. Για όσους χρησιμοποιούν καλώδιο δικτύου και όχι ασύρματο δίκτυο, τότε καλό είναι να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περιορισμοί σε αυτό το κομμάτι. Το σήμα εξασθενεί όσο πιο μακρύ είναι το καλώδιο και από τα 100 μέτρα και μετά η εξασθένηση καθιστά την σύνδεση στο δίκτυο από προβληματική ως και αδύνατη.

5. Επιπρόσθετα, καλό είναι, όπου είναι εφικτό, να χρησιμοποιούμε καλώδιο για την σύνδεση της συσκευής μας στο δίκτυο. Αυτό όχι μόνο αυξάνει την ταχύτητα σύνδεσης (μιας και το ενσύρματο είναι πάντα πιο γρήγορο από το ασύρματο), αλλά «ελαφραίνει» το ασύρματο δίκτυο μιας και ο αριθμός των συνδεδεμένων συσκευών έχει άμεσο αντίκτυπο στην απόδοσή του.

6. Αν θέλουμε να συνδέσουμε ενσύρματα μια συσκευή στο δίκτυό μας αλλά το modem/router είναι αρκετά μακρυά, τότε μπορούμε να αγοράσουμε συσκευές οι οποίες «επεκτείνουν» το ενσύρματο δίκτυό μας χρησιμοποιώντας το ηλεκτρικό δίκτυο του σπιτιού μας. Οι συσκευές αυτές έχουν γίνει πολύ πιο αξιόπιστες και εύκολες στην χρήση και οι τιμές τους έχουν πέσει αισθητά οπότε είναι αρκετά προσιτές στον μέσο χρήστη (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι τιμές τους ξεκινάνε από τα 30 ευρώ).



7. Τέλος, μια μικρή αναφορά για τους πιο μυημένους στον κόσμο των δικτύων. Τα καινούρια modem/router προσφέρουν μια λειτουργία που λέγεται «Ποιότητα Υπηρεσίας» ή Quality ofService (QoS). Αυτή η λειτουργία επιτρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε συγκεκριμένες συσκευές και εφαρμογές στο δίκτυό μας και να επιτρέψουμε σε αυτές να έχουν «εγγυημένη» πρόσβαση στο δίκτυο ανεξαρτήτως του πόσο απασχολημένο είναι. Σε συνδυασμό με εφαρμογές όπως το Wireshark, NetBalancer και το NetStumbler, η λειτουργία αυτή μπορεί να αποτελέσει πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια του έμπειρου χρήστη ο οποίος θέλει να είναι σε απόλυτο έλεγχο του οικιακού του δικτύου.

Οι παραπάνω συμβουλές είναι ένα μικρό κομμάτι μόνο των παρεμβάσεων που μπορεί να κάνει κάποιος στο οικιακό του δίκτυο με σκοπό την βελτίωσή του. Συνήθως, επιλύουν το 80% των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο μέσος χρήστης. Σαν επίλογο, η καλύτερη συμβουλή που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι δεν υπάρχει λογισμικό το οποίο να βελτιώνει την ταχύτητα του δικτύου μας οπότε οποιαδήποτε διαφήμιση δούμε στο Ίντερνετ για κάτι τέτοιο θα πρέπει να την αποφύγουμε μιας και το μόνο που μπορεί να δημιουργήσει είναι περισσότερα προβλήματα! Καλές ρυθμίσεις σε όλους ..! +Vassilis Anastasiadis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το