Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ~ αυτοί είναι οι στόχοι της ανθρωπότητας ως το 2030

Καληνωρίσματα από το +yannidakis 
Καλό μήνα. Διάλεξα αυτό το θέμα για τα εγκαίνια του Οκτώβρη γιατί θεωρητικά θα μας απασχολεί από σήμερα ως το... 2030!!! Στην συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών προ ολίγων ημερών ετέθησαν οι νέοι στόχοι για τούτον τον κόσμο με ορίζοντα επίτευξης το 2030. Ουσιαστικά μιλάμε για όλες τις χώρες (τις εξής λίγες της Δύσης) οι οποίες προσπάθησαν να φορέσουν τα καλά τους και να μιλήσουν για το πως θα επιδιορθώσουν αυτόν τον υπό κατάρρευση πλανήτη.

Οι στόχοι που τέθηκαν είναι αφενός σημαντικοί και αφετέρου υπερβολικοί ως προς την εφαρμογή τους.

  • Πρώτη στη λίστα ήταν η προστασία του περιβάλλοντος, συνιστώσα που επισήμαναν όλα τα κράτη. Είναι άλλωστε γεγονός πως πλέον τα περισσότερα ανεπτυγμένα κράτη έχουν αποκτήσει μια σχετική οικολογική συνείδηση και αν δεν είναι ακόμα μη αναστρέψιμη η κατάσταση μπορούμε να ελπίζουμε για προγράμματα υλοποίησης συγκεκριμένων στόχων προς αυτήν την κατεύθυνση.
  • Το προσφυγικό απασχόλησε όπως ήταν φυσικό. Εκεί ακούστηκαν απόψεις λίγο πιο πρακτικές, αφού οι περισσότεροι συμφώνησαν πως η ουσιαστική λύση είναι να βρεθεί τρόπος να σταματήσει αυτή η εκροή μεταναστών (σ.σ. με έναν πόλεμο).
  • Επίσης δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στην οικονομία με στόχο να μειωθεί ο πληθυσμός που βρίσκεται κάτω απ' το όριο της φτώχειας. Μιλάμε για μια παρατήρηση "την είπαμε, ξεμπερδέψαμε, επόμενο..." αφού κανείς δεν διευκρίνισε πως θα γίνει αυτό, ειδικά σε μια εποχή λιτότητας και εξαθλίωσης λαών ακόμα και της Δύσης (όπως η Ελλάδα).
  • Τέλος αναφέρθηκε το ζήτημα της εκπαίδευσης και συγκεκριμένα της πρόσβασης σε αυτήν αφού ο αριθμός των παιδιών που δεν έχουν πρόσβαση σε σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι τεράστιος!
Και όταν όλοι είναι χαρούμενοι για τους νέους στόχους που θέσανε και χειροκροτούν, μετά αρχίζουν τα ψιλά γράμματα και οι αστερίσκοι, αφού το πρόγραμμα αυτό έρχεται να αντικαταστήσει εκείνο του 2000 που εξέπνεε το 2020 και φυσικά ούτε κατά προσέγγιση δεν πλησίαζε τους στόχους. Μάλιστα ειπώθηκε πως οι στόχοι δεν είναι δεσμευτικοί και η κάθε χώρα θα τους προσεγγίσει κατά το δοκούν. Με άλλα λόγια, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι! Τα λέμε το 2030! +Yanni Spiridakis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το