Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ~ το κοινό αιγαίο με την τουρκία (δεν) είναι η λύση στο προσφυγικό

Καληνωρίσματα από το +yannidakis 
Αν καμιά μέρα σε βγάλει ο δρόμος εκεί προς την Άνω Κατραβαχάθα να ρωτήσεις στο καφενείο του χωριού για την χωματερή, δίπλα στην Βουλωχτουμένη. Πριν χρόνια, ένας τσοπάνης έβγαζε το γουρούνι του βόλτα σε μια χωμάτινη αλάνα, όμως ο απέναντι γείτονας διαμαρτυρήθηκε στον δήμαρχο, ότι η αλάνα αυτή ανήκε στην Βουλωχτουμένη κι ότι απαγόρευε να την χρησιμοποιεί το δικό του γουρούνι. Ο τσοπάνης δημιούργησε περιστατικό που κόντευε να καταλήξει σε κανονική βεντέτα και όταν η υπόθεση στο δικαστήριο, ο δικαστής αναφώνησε αγανακτισμένος: "μαλώνετε για 100 μέτρα μιας λασπωμένης αλάνας; Να μάθετε να την χρησιμοποιείται και οι δύο".

Πιστεύετε πως ο τσοπάνης και ο γείτονάς του έμειναν ευχαριστημένοι από την απόφαση αυτή; Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είχε μια παρόμοια ιδέα πρόσφατα. Ο άνθρωπος είπε: "Πού ζούμε; Το θέμα είναι ότι πρέπει να τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους;" κι εγώ δεν τον αδικό. Στα μάτια του -όπως και σε αυτά του δικαστή- το αμφισβητούμενο κομμάτι είναι υπερβολικά μικρό για να δημιουργεί ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα. Βέβαια στην περίπτωση αυτή, ο Γιούνκερ θέτει προτεραιότητες. Εκτιμά ότι η κοινή περιπολία Ελλάδας και τουρκίας στο ανατολικό Αιγαίο είναι μια πρακτική ιδέα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Και έχει δίκιο.

Ο Γιούνκερ δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να συνεκτιμήσει ότι μια τέτοια εφαρμογή, θα αποτελέσει το έναυσμα ενός δρόμου που δεν έχει επιστροφή. Δεν μπορεί να καταλάβει πως οι τούρκοι θέλουν αυτό το πάτημα για να σπάσουν την κερκόπορτα των θαλάσσιων συνόρων, ένα όνειρο ζωής για εκείνους. Οι αντιδράσεις των ελλήνων φαντάζουν υπερβολικές και φοβικές. Θεωρεί πως δημιουργούμε εμπόδια στην λύση του προσφυγικού, όμως εμείς ξέρουμε καλύτερα, έτσι δεν είναι; +Yanni Spiridakis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το