Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΡΙΤΗΣ ~ χριστούγεννα και ιστορική αλήθεια (μέρος α')

Χαίρεται εραστές (και μη) της Ιστορίας +yannidakis 
Απ' τη στιγμή που το ράδιο ξεκίνησε να παίζει το "last Christmas", που τα μαγαζιά στολίστηκαν με πάσης φύσεως γιρλάντες και γιορτάζουν πάνω από τρεις φίλοι μας κάθε βδομάδα, δε χωρά αμφιβολία, ήρθαν τα Χριστούγεννα! Τα Χριστούγεννα, η φάτνη, το αστέρι και οι μάγοι, λίγο πολύ όλα μας είναι γνωστά. Υπάρχει όμως και η άλλη φύση της ιερής γιορτής των Χριστιανών. Η λιγότερο γνωστή. Αυτή που αφορά την ιστορική της θεμελίωση.

Σημαντικότερο θέμα μεταξύ των ερευνητών αποτελεί αυτό που αφορά την ημερομηνία εορτασμού των Χριστουγέννων. Η 25η Δεκεμβρίου είχε επικρατήσει μέχρι το 376 μ.Χ. σε Ανατολή και Δύση, σήμερα όμως έχουμε αρκετούς λόγους να αμφιβάλλουμε γι' αυτή. Αρχικά, σύμφωνα με τις Γραφές, όταν τα χαρμόσυνα νέα της γέννησης του Κυρίου μεταφέρθηκαν μέσω αγγέλων στους βοσκούς, εκείνοι είχαν τα κοπάδια τους στην ύπαιθρο. Ωστόσο, αυτό μας δημιουργεί αρκετούς προβληματισμούς, καθώς οι παγεροί χειμώνες δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους δραστηριότητες. Παράλληλα, μελετητές βασιζόμενοι σε στοιχεία όπως η γέννηση του Ιωάννη κι η ηλικία του Ιησού κατά τη σταύρωση έχουν καταλήξει με σχετική ακρίβεια στην τοποθέτηση της γέννησης Του μέσα στο φθινόπωρο.

Γιατί όμως καθιερώθηκε η 25η Δεκεμβρίου; Παρά τον ισχυρό θρησκευτικό της πυρήνα, η γιορτή φαίνεται πώς βρήκε αυτή τη θέση στο εορτολόγιο καθαρά για λόγους πολιτικής. Αποτέλεσε τη χαριστική βολή του Χριστιανισμού στην ειδωλολατρία, καθώς στις 25 Δεκεμβρίου γιορτάζονταν ήδη από την αρχαία Ελλάδα τα Ηλιούγεννα,  η γέννηση δηλαδή του Διονύσου η οποία έπειτα ταυτίστηκε με τη γιορτή του θεοποιημένου Ήλιου! Πόσο πιο καλό και ανταγωνιστικό marketing θα μπορούσατε να σκεφτείτε; Η εκκλησία σ' αυτόν τον τομέα παίρνει αριστείο.

Ένα ακόμη θέμα προβληματισμού σχετικά με τα Χριστούγεννα είναι οι "μάγοι", για τους οποίους φαίνεται πως η Αγία Γραφή πουθενά δεν αναφέρει πως ήταν τρεις, παρά μόνο πως τόσα ήταν τα δώρα τους! Επίσης, σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Ματθαίο, καθώς οι μάγοι έρχονταν από την ανατολή (κι αυτό δικαιολογεί και το προσωνύμιο "μάγοι" που τους έχει δοθεί, καθώς οι πνευματιστές θεωρούνταν επιστήμονες σχεδόν μόνο σε ανατολικές χώρες- πιθανότερη καταγωγή τους η περσική), είχαν να διανύσουν δηλαδή μεγάλη απόσταση, δεν επισκέφθηκαν τον Ιησού στο στάβλο, όπως η Χριστουγεννιάτικη βιομηχανία προσπαθεί να μας πείσει, αλλά στο σπίτι που βρισκόταν με την μητέρα του!

Φαίνεται λοιπόν πως υπάρχουν πράγματα, λεπτομέρειες ή μη, που δεν γνωρίζουμε για τη δημοφιλέστερη παγκοσμίως γιορτή. Στοιχεία που ακόμη και σήμερα ελάχιστοι προσπαθούν να υποδείξουν ή ακόμη και αποκρύπτουν. Είτε ευθύνεται γι' αυτό το θρησκευτικό αίσθημα, είτε η βιασύνη και οι ρυθμοί της εποχής μας, είτε ο φόβος για "απομυθοποίηση" της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης (από την οποία η παγκόσμια οικονομία κάθε χρόνο λαμβάνει μεγάλες τονωτικές ενέσεις...), οφείλουμε να εκμεταλλευόμαστε τη δυνατότητα που έχουμε για πρόσβαση στη γνώση και να αποκαθιστούμε την αλήθεια.

Σας περιμένω την επόμενη βδομάδα στο +yannidakis για το δεύτερο μέρος του αφιερώματος. +Κωνσταντίνα Πορφυρού

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

5 σχόλια:

  1. Διονυσος vs Ιησου. Οντως υπαρχουν λεπτομερειες τις οποιες πολλοι δε γνωριζουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι, κι αναρρωτιέμαι τι ακόμη μπορεί να προκύψει στο μέλλον...

      Διαγραφή
  2. Διονυσος vs Ιησου. Οντως υπαρχουν λεπτομερειες τις οποιες πολλοι δε γνωριζουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά πολύ ενδιαφέρον θέμα και ευχαριστώ για την προσέγγιση. Εμένα πάντως δε με χαλάνε τα Χριστούγεννα στις 25 και καπάκι η Πρωτοχρονιά! Είναι η πιο χαρούμενη εποχή για μένα και την περιμένω πως και πως κάθε χρόνο!

    Καλά Χριστούγεννα!

    Βακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ! Πράγματι, σε όλους μας μια χαρά κάθονται οι μέρες αυτές, κι εγώ τις αγαπώ ιδιαίτερα γιατί μας δίνουν την ευκαιρία να ξεφύγουμε απ' την καθημερινότητα!

      Καλά Χριστούγεννα και σ' εσένα Βάκη και χρόνια πολλά!

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το