Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΡΙΤΗΣ ~ χριστούγεννα και ιστορική αλήθεια (μέρος β')

Χαίρεται εραστές (και μη) της Ιστορίας +yannidakis 
Αν το πρώτο μέρος του αφιερώματός μας σας έκανε να στραβοκοιτάξετε με δυσπιστία το στολισμένο μπαλκόνι του γείτονα, ετοιμαστείτε για μεγαλύτερες ποσότητες προβληματισμού! Συνεχίζοντας την ακροβασία ανάμεσα στην ιστορική πραγματικότητα και την εικόνα των Χριστουγέννων όπως την έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους, είμαστε εδώ για να σβήσουμε απ' την κοινή συνείδηση μύθους και να τους αντικαταστήσουμε με αλήθειες.

Το έθιμο λέει πως πρέπει να το τοποθετούμε στην κορυφή του δέντρου μας, σε ανάμνηση μίας εκ των ιερότερων βραδιών του χριστιανισμού. Δεν είναι άλλο από το αστέρι της Βηθλεέμ. Σε περίπτωση που αυτό υπήρξε κάποιο φαινόμενο, καθώς η ύπαρξή του έχει αμφισβητηθεί, το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τριπλή σύνοδο πλανητών, συγκεκριμένα Άρη, Δία και Κρόνου. Η θεωρία αυτή, που διατυπώθηκε για πρώτη φορά απ' τον Κέπλερ κι έχει υποστηριχθεί από αρκετούς αστρονόμους, είναι και η πλέον επιστημονικά βάσιμη, καθώς άλλες, όπως η ταύτιση του "αστεριού" με κομήτη ή supernova έχουν απορριφθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Το "αστέρι" λοιπόν, που με τόση περηφάνεια βάζουμε στην κορυφή του δέντρου μας μέσα σε πνεύμα κατάνυξης... δεν ήταν αστέρι!

Δεν θα μπορούσε φυσικά να λείψει απ' αυτό το άρθρο ο σημαντικότερος διαχρονικά προβληματισμός, όχι μόνο σχετικά με τα Χριστούγεννα, όχι μόνο σχετικά με το χριστιανισμό, αλλά γενικότερα της ιστορίας: υπήρξε ο Ιησούς; Ένα ερώτημα για το οποίο έχει χυθεί πολύ μελάνι, έχουν πατηθεί πολλά πλήκτρα, έχουν πονοκεφαλιάσει πολλοί ακαδημαϊκοί.

Κοινή παραδοχή των επιστημόνων, είναι πως ο Ιησούς υπήρξε, ήταν ένας Γαλιλαίος Ιουδαίος του οποίου η ζωή τοποθετείται στο 7-4 π.Χ με 30-36 μ.Χ., βαπτίστηκε από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή και σταυρώθηκε με εντολή Ποντίου Πιλάτου. Μεγάλη φιλολογία έχει αναπτυχθεί σχετικά με άλλα κομμάτια των Γραφών που αφορούν το βίο Του, αλλά και τις ιδιότητες που Του αποδίδει η θρησκεία. Ωστόσο, θα μου επιτρέψετε να θεωρήσω άσκοπο το τελευταίο κομμάτι αέναου επιστημονικού διαλόγου, αυτό δηλαδή που αφορά τις ιδιότητες, τις δυνατότητες και τη φύση του Ιησού, καθώς επαφίεται στο ζήτημα της πίστης του καθενός και προσαρμόζεται ανάλογα με αυτό. Με λίγα λόγια: όποιος πιστεύει στο Χριστιανισμό, πιστεύει στα θαύματα του Χριστού και τη θεϊκή του φύση, καθώς πρόκειται για έννοιες που δεν αποδεικνύονται επιστημονικά. Αυτό που έχει σημασία και δίνει το θεμελιώδες έρεισμα στα Χριστούγεννα, είναι πως ο Χριστός όντως υπήρξε.

Κλείνοντας αισιόδοξα, θα ήθελα να τονίσω πως όλη αυτή η διαδρομή σε καμία περίπτωση δεν είχε σκοπό να απομυθοποιήσει το "πνεύμα των Χριστουγέννων", τη χαρά των γιορτών, τις παραδόσεις τόσων ετών, ή να μας γεμίσει μιζέρια. Τώρα, που έχουμε πετάξει κάθε περιττό περίβλημα, που έχουμε προσδιορίσει την ιστορική ακρίβεια, που έχουμε τακτοποιήσει κάθε εκκρεμότητα κι έχουμε κάνει όσα βήματα μας επιτρέπουν οι γνώσεις μας προς την αλήθεια, τώρα είμαστε έτοιμοι να συνειδητοποιήσουμε τι είναι τα Χριστούγεννα και να απορροφήσουμε την ουσία τους: την ανιδιοτελή αγάπη, το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο, το χρόνο με τους δικούς μας ανθρώπους. Αξίες χρήσιμες στον οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας ευχηθώ ολόψυχα, μιας και η επόμενη "συνάντησή" μας θα είναι σε μία εβδομάδα από τώρα: Καλά Χριστούγεννα και χρόνια πολλά! +Κωνσταντίνα Πορφυρού

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

4 σχόλια:

  1. καλησπέρα Κωνσταντίνα.
    Πρώτα να σε συγχαρώ για ένα εξαιρετικό αφιέρωμα που πραγματοποίησες σε δύο μέρη. Ήταν ένα λεπτό θέμα και το χειρίστηκες ιδανικά.
    Ύστερα θα ήθελα να επισημάνω πως η ιστορικότητα της ύπαρξης Του Ιησού αποδεικνύεται και από μη θρησκευτικές πηγές, οπότε αυτό κλείνει την συζήτηση για όλα. Ωστόσο έχει μεγάλο ενδιαφέρον το ότι εδώ και δύο (ή τρία αν θυμάμαι) χρόνια, γίνεται μεγάλη προσπάθεια να επιστρέψει σαν ζήτημα αυτό, με μεθόδους που εστιάζουν σε πολύ συγκεκριμένα ιστορικά κείμενα και αποκρύβουν άλλες που ξαναλέω δεν αφορούν πάντα θρησκευτικής φύσης πηγές.
    Καλά Χριστούγεννα σε εσένα και στους αναγνώστες της στήλης σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Γιάννη τόσο για τα καλά σου λόγια, όσο και για τις καίριες επισημάνσεις σου! Εύχομαι και σ' εσένα καλά Χριστούγεννα και υγεία.

      Διαγραφή
  2. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω το νόημα αυτού του κειμένου. Τι σημασία έχει αν δεν ήταν ένα αστέρι και ήταν τρεις πλανήτες? Φυσικά και δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι ο Χριστός έκανε θαύματα. Μήπως υπάρχει κανείς που μπορεί να αποδείξει ότι δεν έκανε θαύματα? Ένα είναι σίγουρο, ότι εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια αυτό που μας δίδαξε ο Χριστός έχει εμπνεύσει δισεκατομυρια ανθρώπους και είναι όσο ισχυρό όσο ποτέ άλλοτε. Δεν ήταν μια φούσκα... Αυτή η διάρκεια του και η επιρροή του σε αυτό τον κόσμο λέει πολλά.

    Καλά Χριστούγεννα σε όλους και έστω για λίγες μέρες ας γεννηθεί κάτι όμορφο μέσα στις καρδιές μας.

    Βακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Βάκη,
      Η προσέγγιση που επιχείρησα κάθε άλλο παρά θρησκευτική είναι. Στόχος μου ήταν να αποκαταστήσω, όσο καλύτερα μου επέτρεπαν οι πηγές και οι δυνάμεις μου, την ιστορική αλήθεια και τη γνώση για το παρελθόν. Γιατί να έχουμε μία στρεβλή εικόνα για τα γεγονότα, ενώ η εποχή μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση στην αλήθεια; γιατί να συντηρούμε το επίπλαστο;
      Όσο για το δεύτερο σκέλος της απάντησής σου, με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη, ο λόγος του Χριστού αναμφίβολα είναι διαχρονικός.

      Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου και σου εύχομαι καλά Χριστούγεννα!

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το