Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΕΜΤΗΣ ~ η διάλυση της ενωμένης ευρώπης ξεκινά απ' τα βόρεια

Καληνωρίσματα από το +yannidakis 
Η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση για να είμαι ακριβής, από καταβολής της έχει θέσει αμέτρητους στόχους. Κάποιος τους πέτυχε (όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική), κάποιους τους προσεγγίζει (όπως το κοινό νόμισμα) και κάποιους βλέπει πως δεν μπορεί να πετύχει (κοινή ανάπτυξη).

Ο βασικότερος της στόχος όμως, ήταν πάντοτε η διεύρυνση. Μπορεί η Ελλάδα να αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μέλη της, αυτό όμως δεν την κάνει πιο ισχυρή έναντι των πιο νέων μελών. Αυτή τη στιγμή η Ένωση μετράει είκοσι εφτά μέλη και η διεύρυνση συνεχίζεται με πολλές χώρες να βρίσκονται σε διάφορα στάδια ενταξιακών διαπραγματεύσεων, από την Σερβία ως την Αλβανία, αλλά και την τουρκία!

Σε θεωρητικό επίπεδο, φαντάζει ιδανικό το σενάριο, όμως η πράξη είναι διαφορετική. Κρίση, ανεργία, κακή διαχείριση αναπτυξιακών προγραμμάτων, αδυναμία κοινής ευρωπαϊκής φιλοσοφίας και πλέον και ανεπιτυχή αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ο κόσμος πλέον έχει κριτική σκέψη και χάρη στις νέες τεχνολογίες, πλήρη εικόνα των δεδομένων στην Ευρώπη. Το μόνο που μένει να κάνει, είναι να επιλέξει. Και στην Δανία -σε πρόσφατο δημοψήφισμα- απέρριψε τα σχέδια για αυξημένη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έστω και με μόλις 53%. Ουσιαστικά ζήτησε να μην είναι πλήρες μέλος της. Οι λόγοι είναι προφανείς. Ποιος θέλει να είναι πλήρες μέλος μιας ένωσης που μπάζει από προβλήματα που ακούνε στο όνομα, τρομοκράτης, κρίση, ανεργία.

Το "Όχι" των Δανών, σημαίνει και αποχώρηση της χώρας από την Europol μέσα στο νέο έτος. Τα δεδομένα λοιπόν ανατρέπονται. Η Ευρώπη δεν χτίζεται, γκρεμίζεται ή αν θέλετε ακολουθεί το μοτίβο του "ράβε-ξήλωνε". Είναι κρίμα, γιατί έχω δηλώσει ευρωπαϊστής, όμως ο ευρωπαίος πολίτης δεν είναι αμερικανός που "τρώει" αμάσητη την πληροφορία και αυτό είναι ένας από τους λόγους που η Ένωση αποσυντίθεται. Άλλωστε εκεί πάνω, έχουν πιο καθαρό μυαλό από εμάς που παλεύουμε για ένα μεροκάματο. +Yanni Spiridakis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το