Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ~ φως μεσα στο σκοταδι

Καληνωρίσματα από το +yannidakis 
Πλησιάζουν και πάλι οι γιορτές και γύρω μας όλα φαντάζουν πολύχρωμα κι εντυπωσιακά με στολισμένες βιτρίνες και δρόμους. Έλατα με λαμπιόνια που αναβοσβήνουν ρυθμικά και στεφάνια με πορφυρές κορδέλες και παιχνίδια. Η βαβούρα στις αγορές και στα μαγαζιά μοιάζει σχεδόν ελκυστική και όλα μας δελεάζουν να συμμετέχουμε μέσα στη Χριστουγεννιάτικη μέθη. Καταναλωτισμός σε όλο του το μεγαλείο προβάλλεται με το πρόσχημα των εορτών και το παραδοσιακό έθιμο της ανταλλαγής δώρων. Μπορούν άραγε όλα αυτά τα λάγνα πλάνα γύρω μας να ξεπλύνουν την ασχήμια, τη διαφθορά και τη μιζέρια που πλαισιώνουν την καθημερινότητα;

Έκανα το γύρο των ειδήσεων και ένιωσα να αρρωσταίνω από αηδία μ’ αυτά που είδα, άκουσα και διάβασα. Πόλεμος, φόνοι, φτώχεια, πείνα, δυστυχία, προσφυγιά, καχυποψία, πολιτικές αντιπαραθέσεις, ψέματα, μηνύσεις, διαφθορά και μίσος… ανεξέλεγκτο βρώμικο μίσος. Οι «κακοί» μισούν τους πάντες γιατί είναι «κακοί» και οι «καλοί» μισούν τους «κακούς» γιατί είναι κακοί. Ένας φαύλος κύκλος χωρίς αρχή και χωρίς τέλος, χωρίς αιτία και νόημα, μια άβυσσος σκοτεινή που καταπίνει τους πάντες και τα πάντα. Μήπως είναι κάτι καινούργιο; Ένας πρόσφατος ξεπεσμός της ανθρωπότητας; Μια μπλαβισμένη σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας; Είμαστε εμείς οι άτυχοι να ζούμε σε μια τόσο πρωτόγνωρη εποχή; Η απάντηση είναι γνωστή και όλοι λίγο πολύ το ξέρουμε πως η ανθρωπότητα δεν έχει αλλάξει από τους προϊστορικούς χρόνους… δυστυχώς. Απλά είμαστε οι άτυχοι που ζουν στην εποχή της απόλυτης πληροφόρησης, στην εποχή που ανά πάσα στιγμή έχουμε κάθε είδηση από κάθε γωνιά του κόσμου στα δάχτυλά μας. Έτσι η ασχήμια του κόσμου προβάλλεται είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο μπροστά μας σε όλο της το μεγαλείο.

Δεν είμαι αφελής για να γράψω σ’ αυτή τη σελίδα πράγματα που έχουν χιλιο-ειπωθεί κατά καιρούς προς δικαιολόγηση της αν-ανθρωπιστικής μας κοινωνίας. Δεν θα ρωτήσω ένα χαζό και αναπάντητο «γιατί» για να δώσω δραματικό ύφος στα δεδομένα. Δεν θα κηρύξω από τον ενάρετο θρόνο μου μηνύματα αγάπης, ειρήνης, συμπόνιας, ανθρωπιάς που ίσως συγκινήσουν προσωρινά μα θα ξεχαστούν πολύ γρήγορα. Δεν θέλω να σας δώσω ενοχές μήτε να σας ρίξω σε κατάθλιψη ενόψει των εορτών για τα πολλά άλυτα προβλήματα της ανθρωπότητας. Είμαι όμως ένας κλασικός ρομαντικός που θέλει να κλείσει τα μάτια του και να σβήσει από τη σκέψη και τη θύμησή του όλα όσα πονάνε, όλες τις σκληρές αλήθειες και την βάναυση πραγματικότητα. Θέλω να ζήσω τα παραμυθένια Χριστούγεννα του κινηματογράφου, εκείνα που πίσω από χιονισμένα παράθυρα μικρά παιδιά με κόκκινα μαγουλάκια χαμογελάνε κάτω από ένα πελώριο στολισμένο δέντρο καθώς η μαμά κι ο μπαμπάς τα κοιτούν αγκαλιασμένοι με περηφάνια κι αγάπη. Θέλω να δω την καλοσύνη των ανθρώπων καθώς περνούν χαμογελαστά μέσα στους χιονισμένους δρόμους και χαιρετούν ευγενικά ο ένας τον άλλο με ευχές για ευτυχία κι ευημερία. Θέλω να βλέπω τα πολύχρωμα φώτα και τις χρυσές κι ασημένιες μπάλες πάνω στα χριστουγεννιάτικα δέντρα να με μαγεύουν όπως όταν ήμουν παιδί. Θέλω να πιστεύω πως το βράδυ των Χριστουγέννων το άστρο το λαμπρό είναι εκεί κάπου ψηλά στον ουρανό, ίσως πίσω από κάποιο σύννεφο, μα λάμπει όπως έλαμπε πρώτα.
Αγαπητοί αναγνώστες και συνεργάτες μου. Αληθινά δεν ξέρω αν πιστεύετε στην αληθινή μαγεία των Χριστουγέννων, την καθαρή κι αμόλυντη ιδέα της γεννήσεως του Θεανθρώπου, πέρα από ψώνια, δώρα και τα φανταχτερά κοσμήματα των δρόμων. Μακριά από την ασκήμια και την μιζέρια της τηλεόρασης και μακριά από τα προσωπικά προβλήματα. Είτε πιστεύετε είτε όχι πρέπει να παραδεχτείτε ότι το ελπιδοφόρο μήνυμα και η προσδοκία για ένα καλύτερο αύριο μπορούν να γεμίσουν τις καρδιές σας με ευφορία, αγάπη και προ πάντων ελπίδα! Αυτό λοιπόν σας εύχομαι κι εγώ, ο ανόητος ρομαντικός μα πιστός πως κάπου μέσα στο σκοτάδι πάντα θα βρεθεί το φως!

Καλά Χριστούγεννα και ο νέος χρόνος να σας βρει υγιείς κι ευτυχισμένους. +Niko Spiridakis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

9 σχόλια:

  1. Niko το κείμενο σου είναι και πάλι ανατριχιαστικό. Έχω φορές που θέλω να αφεθώ σε αυτήν την μαγεία, άλλες που δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό να συμβεί κι άλλες που εξαναγκάζομαι να προσποιούμαι ότι τα καταφέρνω και δυστυχώς, συνήθως βρίσκομαι σε αυτήν την τρίτη κατηγορία.

    Ανταποδίδω τις ευχές σου και προσθέτω την ειλικρινή δική μου, να καταφέρεις να προσεγγίσεις αυτήν την μαγεία όσο περισσότερο γίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην ίδια κατηγορία είμαστε! Αλλά πρέπει πάντα να υπάρχει ελπίδα. Χωρίς ελπίδα δεν υπάρχει φως μέσα στο σκοτάδι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. φοβερό το κείμενο σου Νίκο...
    να υπάρχει ελπίδα... ελπίδα κι υπομονή...
    εύχομαι και στους δυό σας να συναντήσετε το πνεύμα των Χριστουγέννων...
    Καλές γιορτές....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. φοβερό το κείμενο σου Νίκο...
    να υπάρχει ελπίδα... ελπίδα κι υπομονή...
    εύχομαι και στους δυό σας να συναντήσετε το πνεύμα των Χριστουγέννων...
    Καλές γιορτές....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στις περισσότερες αναρτήσεις που κάνω έχω αναλάβει «εργολαβικά» την πληροφόρηση για το ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑΣ ΕΓΩ.
    Σε χριστουγεννιάτικη-χριστιανική ορολογία δεν είναι παρά ο πολλαπλός δαίμονας που κατοικοεδρεύει μέσα μας, τα περίφημα επτά θανάσιμα αμαρτήματα.
    Το αποτέλεσμα στην παγκόσμια κοινότητα είναι αυτό που βλέπεις και περιγράφεις.
    Και θα σε στεναχωρήσω αλλά οι ευχές και οι ελπίδες δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Όσο θα παραμένει ζωντανός μέσα μας ο επταπλός δαίμονας-ΕΓΩ δεν πρόκειται ποτέ να γεννηθεί στην ανθρώπινη καρδιά ο Χριστός. Έτσι κάθε χρόνο τα πράγματα θα είναι όλο και χειρότερα, αφού κανένας άνθρωπος δεν θέλει να καταστρέψει τον εσωτερικό του δαίμονα. Ούτε καν εγώ που το διαφημίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ΕΓΩ Μιχάλη μας το έδωσε ο Θεός. Το πως το χρεισημοποιεί ο καθένας κάνει τη μεγάλη διαφορά. Πρέπει να υπάρχει πάντα ελπίδα γιατί διαφορετικά χαθήκαμε...

      Διαγραφή
    2. Έκανα μία συγκεκριμένη περιγραφή του ΕΓΩ.
      Αν δίνεις δική σου καλώς.
      Αν όμως αποδέχεσαι την συγκεκριμένη περιγραφή σαν «δώρο θεού» τότε τζάμπα ελπίζεις. Δεν ξέρω πόσους γνωρίζεις διατεθειμένους «να χάσουν χρήματα» και να σταματήσουν την λαιμαργία τους για την απόκτηση περισσότερων πραγμάτων που είναι και η βασική αιτία της παγκόσμιας φτώχειας.

      Διαγραφή
  6. Είναι πολύ όμορφο και ανθρώπινο το άρθρο σου, συγχαρητήρια! Ίσως τελικά έπρεπε να φτάσουμε σ' αυτό το σημείο ανθρωπιστικής ένδειας, για να μπορέσουμε να αποστραφούμε κάποια πράγματα και να γυρίσουμε στην (υγιή) εσωστρέφεια- αναζήτηση ουσίας. Κι ίσως τα Χριστούγεννα αποτελούν μια καλή αφορμή για κάτι τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το