Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ~ τεχνολογικές προβλέψεις

παρουσίαση νέων τεχνολογιών & η χρηστικότητα & συμβολή τους στην καθημερινότητα

Κάθε χρόνο, πολλές ιστοσελίδες, ερευνητικοί οργανισμοί και ΜΜΕ ασχολούνται με προβλέψεις για τον επόμενο χρόνο. Τι θα γίνει στην πολιτική σκηνή, στον αθλητισμό, στην οικονομία, κλπ. Φυσικά, η τεχνολογία δεν θα μπορούσε να λείψει, ειδικά με τον ρυθμό που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια.

Το να κάνουμε προβλέψεις είναι σχετικά εύκολο και ιδιαίτερα ακίνδυνο. Η στήλη το είχε κάνει παλιότερα για αυτό και φέτος αποφασίσαμε να κάνουμε το ανάποδο. Να ψάξουμε στην ιστορία του 20ου και 21ου αιώνα και να ξε-θάψουμε κάποιες από τις προβλέψεις που όχι μόνο δεν «βγήκαν» αλλά διαψεύστηκαν πανηγυρικά! 


  • «Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει αγορά για τα φωτοτυπικά μηχανήματα. Το πολύ να πουληθούν 5000 συσκευές», δήλωσε το 1959 η IBM όταν οι μετέπειτα ιδρυτές της Xerox τους παρουσίασαν το φωτοτυπικό μηχάνημα!
  • «Τα κινητά τηλέφωνα δεν θα αντικαταστήσουν ποτέ την παραδοσιακή τηλεφωνία», είπε το 1981 ο Marty Cooper, ένας από τους καλύτερους εφευρέτες της Motorola και εμπνευστής του κινητού τηλεφώνου!
  • «Δεν πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε λειτουργικό σύστημα υπολογιστών που να δουλεύει στα 32-bits», δήλωσε ο ιδρυτής της Microsoft και δημιουργός των Windows, Bill Gates!
  • «Προβλέπω ότι το Διαδίκτυο πολύ σύντομα θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο και το 1996 θα καταρρεύσει με εντυπωσιακό τρόπο», δήλωσε το 1995 ο Robert Metcalfe, ιδρυτής της εταιρίας δικτυακών προϊόντων 3Com!
  • «Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν ή θα υπάρξουν ποτέ τόσα πολλά ενδιαφέροντα βίντεο τα οποία θα ήθελα να παρακολουθήσω», υποστήριξε το 2005 ο Steven Chen, Τεχνολογικός Διευθυντής του YouTube εκφράζοντας την ανησυχία του για την μακροβιότητα της εταιρίας!
  • «Πολλοί ρωτάνε πότε θα κυκλοφορήσει η Apple κάποιο κινητό τηλέφωνο. Η απάντηση είναι, ποτέ», δηλώνει με περίσσια σιγουριά το 2006 ο David Pogue, συντάκτης των New York Times!
  • «Δεν υπάρχει περίπτωση το iPhone να μπορέσει ποτέ να κατακτήσει κάποιο σημαντικό μερίδιο στην αγορά», δήλωσε το 2007 με περίσσια αυτοπεποίθηση ο Steve Ballmer, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft!

Οι παραπάνω δηλώσεις (και άλλες τόσες που δεν αναφέρονται εδώ) δείχνουν πόσο «έξω» μπορούμε να πέσουμε όταν προσπαθούμε να προβλέψουμε την τεχνολογική εξέλιξη. Είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον να βλέπουμε ανθρώπους που είναι μέσα στην τεχνολογία να αποτυγχάνουν να προβλέψουν με σαφήνεια το μέλλον. Οι ατάκες επελέγησαν με αυτό ακριβώς το σκεπτικό – να δείξουν ότι ακόμα και οι ίδιοι οι εφευρέτες και δημιουργοί μπορούν να βάλουν φραγμούς στα όνειρά τους!

Ζούμε σε μια εντυπωσιακή περίοδο της ανθρωπότητας. Η τεχνολογική εξέλιξη κάνει πραγματικότητα αυτά που δεν είχαμε φανταστεί ποτέ μας. Είναι μεγάλη μας τιμή να αποτελούμε κομμάτι αυτού του κόσμου και να μπορούμε να είμαστε μάρτυρες αυτής της τεχνολογικής έκρηξης στην καινοτομία και την εφευρετικότητα!

Κλείνουμε το κείμενο (και τον χρόνο) με την καλύτερη, ίσως, πρόβλεψη που έγινε ποτέ (αν και κάποιοι αρνούνται ότι ειπώθηκε). Ανήκει στον Charles Duell, επίτροπο της Αμερικανικής Εταιρίας Καταχώρησης και Πιστοποίησης Ευρεσιτεχνιών, ο οποίος το 1899 είπε, «Ο,τι μπορούσε να εφευρεθεί, έχει ήδη εφευρεθεί»!

Καλά Χριστούγεννα σε όλους, με υγεία και ευτυχία! Ευτυχισμένο το 2016! +Vassilis Anastasiadis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Υπάρχει μία πρόβλεωη που πάντοτε επαληθεύεται:
    Του χρόνου όλα θα είναι χειρότερα, τουλάχιστον για την πλειοψηφία των ανθρώπων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το