Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

ΕΦAPΜΟΖΟΝΤΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ~ μήπως ζούμε σε μια ξεπερασμένη πραγματικότητα;

πως οι εφαρμογές της επιστήμης & της τεχνολογίας επιδρούν στην κοινωνία του σήμερα

χαιρετώ τα science nerds του +yannidakis 
Στο yannidakis έχει ξαναγίνει λόγος για την εικονική πραγματικότητα. Σήμερα όμως θα μιλήσουμε περισσότερο για την εφαρμογή της.

Με πολύ απλά λόγια, η Εικονική Πραγματικότητα είναι η προσομοίωση ενός περιβάλλοντος από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Πιο συγκεκριμένα, η Εικονική Πραγματικότητα χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές, για να δημιουργήσει και να προσομοιώσει υπαρκτά ή μη περιβάλλοντα από τα οποία ο χρήστης έχει τη ψευδαίσθηση ότι περιβάλλεται και στα οποία μπορεί να κινηθεί ελεύθερα, αλληλεπιδρώντας παράλληλα με τα αντικείμενα που περιλαμβάνουν, όπως θα έκανε και στον πραγματικό κόσμο.

Τι θα γινόταν όμως αν ο χρήστης είχε τη δυνατότητα, μέσω της Εικονικής Πραγματικότητας, να αλλάξει σώμα και να ζήσει την εμπειρία του αντίθετου φύλου; Αυτού του είδους η εμπειρία ξεπερνάει την ψευδαίσθηση ενός πλαστού περιβάλλοντος, αφού λειτουργεί ανθρωποκεντρικά και έχει επιπτώσεις τόσο στην εμφάνιση όσο και στην ψυχολογία του χρήστη. Φαντάσου, λοιπόν, τα συναισθήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει σε έναν άντρα η εμφάνιση γυναικείου στήθους, αλλά και αντίστοιχα τα συναισθήματα μιας γυναίκας όταν θα άγγιζε για πρώτη φορά το εικονικό της πέος!

Στο παρελθόν έχουν γίνει διάφορες απόπειρες για την προσομοίωση της εμπειρίας του αντίθετου φύλου και τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει βοηθήσει στο να γίνει αυτή η εμπειρία ακόμα πιο ρεαλιστική. Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή καλλιτεχνική κολεκτίβα BeAnotherLab δημιούργησε μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας που επέτρεπε στους χρήστες μέσω Oculus Rift να δουν τον εαυτό τους ως άτομο του άλλου φύλου. Ο τρόπος που λειτουργεί είναι με δύο χρήστες να φορούν από ένα Oculus Rift ταυτόχρονα και να ψηλαφούν το σώμα τους με απόλυτο συγχρονισμό, με τα video-feeds τους να ανταλλάσσονται, δίνοντας στους χρήστες την αίσθηση ότι βρίσκονται σε ένα άλλο σώμα, το οποίο αντιδρά στις ενέργειές τους. Με τον τρόπο αυτό το μυαλό "ξεγελιέται'' και δέχεται το νέο σώμα ως δικό του. 
Αυτή, ωστόσο, είναι μια μόνο από τις εφαρμογές της Εικονικής Πραγματικότητας, αφού σε διαφορετικές περιπτώσεις μπορεί να σε κυνηγάνε δεινόσαυροι, να επισκέπτεσαι τον πλανήτη Άρη, να βουτάς στο κενό από ουρανοξύστη και πολλά ακόμα!

Ένα από τα ερωτήματα που εδώ και ώρα με βασανίζουν είναι γιατί δημιουργήσαμε την Εικονική Πραγματικότητα. Θέλαμε να ξεφύγουμε από την δύσκολη καθημερινότητά μας δημιουργώντας τον κόσμο όπως θα θέλαμε εμείς να είναι; Ή μήπως μας λείπει η δράση και η περιπέτεια, και αντί να κάνουμε τον κόπο να την αναζητήσουμε φεύγοντας από τον καναπέ, κατορθώσαμε τελικά να φέρουμε την ίδια την περιπέτεια στον καναπέ;

Όσο η επιστήμη και η τεχνολογία εξελίσσονται, τόσο θα συναντάμε την Εικονική Πραγματικότητα μπροστά μας σε όλο και περισσότερους τομείς της ζωής μας. Αυτό όμως αποτελεί όντως μέρος της εξέλιξης ή μας απομακρύνει από την πραγματικότητα, κάνοντας την να μοιάζει...μπαγιάτικη; +el. gk. 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ζουν σε άθλιες συνθήκες προσπαθώντας να επιβιώσουν με ένα δολάριο την ημέρα. Δεν έχουν καν πόσιμο νερό και για ηλεκτρικό ούτε λόγος.
    ΗΔΗ ζούμε σε εικονική πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το