Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ~ λεφτά υπάρχουν αλλά πως... τα διεκδικείς;

Καληνωρίσματα από το +yannidakis 
Ξυπνάς το πρωί γεμάτος αγωνία για το τι κακό συνέβη (όσο κοιμόσουν) στον πλανήτη κι έρχεσαι αντιμέτωπος με την παρακάτω είδηση:

"Με αποτέλεσμα έκπληξη έκλεισε σε ταμειακή βάση το 2015 για τα έσοδα του Δημοσίου. Τα στοιχεία δείχνουν υπέρβαση 1,9δις ευρώ έναντι του στόχου που θέτει ο προϋπολογισμός, ενισχύοντας έτσι τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης εν όψει της πρώτης αξιολόγησης και της διαπραγμάτευσης για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2016 και των επόμενων ετών έως και το 2018.
Ειδικότερα, τα έσοδα σε ταμειακή βάση του προϋπολογισμού το 2015 ανήλθαν σε 51,406 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 49,491 δισ. ευρώ."

Χαράς ευαγγέλια σκέφτεται κανείς, όμως πριν πανηγυρίσουμε εθνικά σα να πήρε η Εθνική του Ευρωπαϊκό, ας προβληματιστούμε. Στο +yannidakis βρισκόμαστε άλλωστε...

Αν το 2015 έκλεισε με αυτήν την έκπληξη για το κράτος, σημαίνει κάτι. Και αυτό το κάτι το βλέπουμε ήδη αυτές τις πρώτες δεκατέσσερις μέρες του νέου έτους. Η αγορά έχει στεγνώσει, οι συντάξεις έχουν καταναλωθεί ήδη από τις γιορτές και ο κόσμος πλέον αναμένει απελπισμένος το τέλος του μήνα για την επόμενη είσπραξη(;)

Τίποτα νέο ως εδώ, όμως να μία έξυπνη διαπίστωση για την κυβέρνηση: Λεφτά υπάρχουν. Ο κόσμος πληρώνει ή τέλος πάντων θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να θέλει να πληρώσει. Ποιες προϋποθέσεις; Η εξής μία: Εισόδημα! Α... η λέξη κλειδί για κάποιον που θέλει να πληρωθεί. Να δώσει την ευκαιρία στον άλλο να τον πληρώσει. Αλήθεια πόσο απλό ακούγεται;

Προχθές διάβαζα ότι στην ατζέντα μιας συζήτησης ήταν η φοροδιαφυγή. Πόσο λογικό ακούγεται να γονατίζει ένας λαός στους φόρους και μετά να εξετάζεται η διαδικασία πάταξης της φοροδιαφυγής. Είναι σαν τον νόμο περί επιπλέον φορολογίας στον νόμιμο τζόγο, την ίδια ώρα που κανείς δεν κάνει κάτι για να χτυπήσει τον παράνομο του οποίου ο ετήσιος τζίρος εκτιμάται στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο!

Λεφτά υπάρχουν. Εδώ κι εκεί. Κι από κει κι από δω. Το θέμα είναι πως τα διεκδικείς. Πως τα διαχειρίζεσαι. Αν το κράτος εξ αρχής έδινε κίνητρα στον λαό για να πληρώσει, θα το έκανε. Και επειδή στην Ελλάδα είμαστε(...) αν αυτή η προσφορά συνοδευόταν από έναν ισχυρό ελεγκτικό μηχανισμό πάταξης της φοροδιαφυγής, τότε τα κέρδη θα ήταν πολλαπλάσια και οικονομικά και κοινωνικά. 

Αλλά... ποιος είμαι εγώ που θα σκεφτεί τόσο απλά; +Yanni Spiridakis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το