Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

EK-ΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ~ παππούδες και γιαγιάδες

μία μητέρα περι-γράφει πως είναι να μεγαλώνεις την αυριανή γενιά, σήμερα

Χαίρεται. Είχα πάει πριν λίγο καιρό στο σχολείο της κόρης μου και συζητώντας διάφορα θέματα μία δασκάλα άρχισε να μας μιλάει για την γιαγιά της και για τον παππού της και τις πολύ όμορφες στιγμές που περνούσε μαζί τους. Αναμφισβήτητα είναι για ένα παιδί, κατά την γνώμη μου μετά τους γονείς του, τα αμέσως πιο οικεία του πρόσωπα είτε γιατί εκείνοι τα προσέχουν για να εργαστούν οι γονείς είτε γιατί απλά περνούν χρόνο μαζί τους για να τα καλομαθαίνουν. 

Όποιος γονιός αλλά και παιδί έχει την τύχη να έχει καλούς γιαγιάδες και παππούδες τότε σίγουρα η σχέση αυτή είναι μια σχέση ζωής. Οι γονείς απολαμβάνουν την βοήθεια των δικών τους γονιών πολύ απλά γιατί λείπουν από το σπίτι για λόγους επαγγελματικούς ή άλλους λόγους και αφήνουν το παιδί τους σε χέρια ασφαλή.  Έχουν πολύ περισσότερο χρόνο με αποτέλεσμα να τους λένε ιστορίες από το παρελθόν τους να τους μιλάνε για άλλα πρόσωπα της οικογένειας του και έτσι ένα παιδί να γνωρίσει καλύτερα τους συγγενείς του. Δεν λείπουν φυσικά και οι ιστορίες και από όταν τα παιδιά τους ήταν μικρά, πράγμα που εξιτάρει τα εγγόνια τους γιατί μπαίνουν σε ένα ατέλειωτο παιχνίδι φαντασίας και θέλουν όλο και περισσότερο να ακούν ιστορίες από όταν ήταν μικροί οι γονείς τους. 

Αλλά και εμείς οι γονείς πολλές φορές επεμβαίνουμε στον τρόπο που οι παππούδες και οι γιαγιάδες διαχειρίζονται τα παιδιά μας γιατί έχουμε το άγχος μήπως τα καλομαθαίνουν. Η αλήθεια είναι αυτή αλλά οι ειδικοί λένε ότι το παιδί είναι σε θέση να αξιολογήσει και να καταλάβει ότι άλλη είναι η στάση που κρατούν οι γονείς απέναντί τους και άλλη είναι η στάση που κρατούν οι παππούδες και οι γιαγιάδες. Διάβασα επίσης ότι ακόμη και αν διαφωνούμε με τον τρόπο τους καλό είναι να μην το αναφέρουμε μπροστά στα εγγόνια διότι θα τα μπερδέψουμε. Από την άλλη πλευρά οι παππούδες και οι γιαγιάδες δεν θα πρέπει να εμπλέκονται και να υποτιμούν τα παιδιά τους μπροστά στα εγγόνια τους και να τα επικρίνουν για τον τρόπο που χειρίζονται διάφορα θέματα ακόμα και αν διαφωνούν έντονα, γιατί δεν είναι ωραίο για κανένα παιδί να μειώνουν τους γονείς του.

Παλιότερα που η κόρη μου περνούσε περισσότερες ώρες με την γιαγιά της μου έλεγε "η γιαγιά μου με άφησε να δω πολλές ώρες παιδικά" και άλλες φορές "μα μου έδωσε σοκολάτα" και εγώ της απαντώ, "έτσι κάνουν οι γιαγιάδες". Είναι όμορφο για ένα παιδί να υπάρχει κάποιος στο περιβάλλον του να το καλομαθαίνει και νομίζω ότι λίγο πολύ έρχεται η στιγμή που όσο αυστηροί γονείς και να είμαστε γινόμαστε μαλθακοί παππούδες και γιαγιάδες. Και στις δύο περιπτώσεις η αγάπη είναι εκείνη που μας καθοδηγεί και και αυτή είναι που πρέπει να διδάξουμε και στα παιδιά μας. +Ioanna Mpourdouvali 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το