Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

ΕΦAPΜΟΖΟΝΤΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ~ οι επίδοξοι σωτήρες

πως οι εφαρμογές της επιστήμης & της τεχνολογίας επιδρούν στην κοινωνία του σήμερα

χαιρετώ τα science nerds του +yannidakis 
Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν τα πηγαίνουμε καλά με τα έντομα. Μας αηδιάζουν οι κεραίες τους, τα μικρά τριχωτά τους ποδαράκια, άσε που σε καμία περίπτωση δεν τα λες χαριτωμένα. Ο πιο σημαντικός λόγος, όμως, που εμείς οι άνθρωποι αποφεύγουμε τα έντομα είναι επειδή τσιμπάνε. Πόσο μάλλον όταν γνωρίζουμε πως από αυτό το τσίμπημα μπορεί να δηλητηριαστούμε, να γίνουμε φορείς μικροβίου, απλού ιού ή άλλης σοβαρότερης ασθένειας.

Ο βασικότερος ύποπτος για τέτοιου είδους τσιμπήματα είναι το κουνούπι. Μάλιστα στο κουνούπι καταλογίζονται σοβαρότατες ασθένειες, όπως η ελονοσία, ο δάγκειος και ο κίτρινος πυρετός, η εγκεφαλίτιδα, ο ιός Ζίκα και πολλές άλλες. Θα μπορούσε όμως να σκεφτεί ποτέ κανείς πως τα κουνούπια θα μπορούσαν να μας σώσουν τη ζωή; 

ασιατικό κουνούπι-τίγρης (aedes albopictus)
Αυτό ακριβώς σκέφτηκαν Βραζιλιάνοι, Αμερικανοί και Κινέζοι επιστήμονες, οι οποίοι πρόσφατα ξεκίνησαν δοκιμές με γενετικά τροποποιημένα κουνούπια προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του ιού Ζίκα και του δάγκειου πυρετού. Στις συγκεκριμένες χώρες γίνονται δοκιμές πάνω σε ένα διαφορετικό είδος μεταλλαγμένου κουνουπιού, που δεν χαρακτηρίζεται ως "γενετικά τροποποιημένο". Τα συγκεκριμένα έντομα μεταφέρουν ένα είδος βακτηρίου με την ονομασία Wolbachia, το οποίο τα καθιστά στείρα. Απελευθερώνοντας εκατομμύρια τέτοια κουνούπια (συνήθως αρσενικά επειδή δεν δαγκώνουν) ο άγριος πληθυσμός μπορεί να ελαττωθεί, με την πρακτική αυτή να θέλει να λειτουργήσει σαν έλεγχος των γεννήσεων. Και οι τρείς αυτές προσπάθειες στοχεύουν το ασιατικό κουνούπι-τίγρης, Aedes albopictus, ένα επιθετικό έντομο που επεκτείνει το έδαφός του και το οποίο μπορεί να μεταδώσει δάγκειο πυρετό. Στα projects της Βραζιλίας, της Κίνας και των ΗΠΑ, τα αρσενικά μολύνονται με μια έκδοση βακτηρίων που κάνει τη συνουσία τους άκαρπη. Κάθε τακτική χρήση στείρων εντόμων περιλαμβάνει την απελευθέρωση πολλών αρσενικών, συχνά περισσότερων από τον πληθυσμό στη φύση.

Θα μπορούσαν αυτές οι πρακτικές να αποτελέσουν τη σωτηρία χιλιάδων ανθρώπων ανά τον κόσμο, ή πρόκειται για μερικές ακόμα αποτυχημένες προσπάθειες που δίνουν μόνο ελπίδες; Η επιστήμη προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς, αλλά ίσως δεν είναι πάντα με το μέρος μας. +el. gk. 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

4 σχόλια:

  1. Ή απλά η ανθρώπινη επέμβαση στη φύση θα δημιουργήσει άλλα μεγαλύτερα μελλοντικά και απρόβλεπτα προβλήματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό λέγεται «να σε κάψω Γιάννη μ’ να σ’ αλείψω μέλι».
    Οι προσπάθειες αυτές αποδεικνύουν την απύθμενη ανθρώπινη βλακεία.
    Αφού καταστρέφουμε τις ισορροπίες του περιβάλλοντος με την τεχνολογική αδιαλλαξία μας, προσπαθούμε να επιδιορθώνουμε την ζημιά με την ίδια τεχνολογική αδιαλλαξία.
    Το «κόλπο» προφανώς δεν θα επιτύχει.
    Κύριος είδε τι προβλήματα θα προκαλέσει ο «ακίνδυνος» ιός που εξαπολύουν στην φύση οι ανεγκέφαλοι.
    Αν ξαφνικά δούμε τον ιό να προσβάλλει μέλισσες και άλλα έντομα-επικονιαστές, οι φωστήρες να σκαρφιστούν κάποιο νέο κόλπο. Και την νύφη θα την πληρώσουμε και πάλι εμείς και όχι η Φύση. Γιατί η πανέξυπνη και αδάμαστη Φύση είναι απλά ισορροπία ειδών. Αν εμείς καταστρέψουμε ένα, θα καταστραφεί και κάποιο άλλο για να επέλθει ισορροπία.
    Το τελικό πρόβλημα είναι πότε θα βάλουμε τόσο χέρι στην Φύση ώστε αυτή θα καταστρέψει εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς το παρόν έχουμε αρκεστεί στον να καταστρέφουμε οι ίδιοι το είδος μας, οπότε δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα το μπορεί η φύση να κάνει σε μας. Είναι τελείως αλαζονικό το να σκέφτεσαι ότι μπορείς να ελέγχεις τα πάντα. Στο τέλος πάντα την πατάς.

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το