Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΡΙΤΗΣ ~ το ιστορικό καλεντάρι του μαρτίου

Χαίρεται εραστές (και μη) της Ιστορίας +yannidakis 
Το ότι η πρώτη Τρίτη του μήνα συνέπεσε με την πρώτη μέρα του μήνα, με έβαλε σε ιδιαίτερες σκέψεις σχετικά με τον σημερινό προβληματισμό. Κατέληξα, λοιπόν, στο να αφιερώνω τον πρώτο "Προβληματισμό Τρίτης" κάθε μήνα σε μία επισκόπηση των σημαντικότερων ιστορικών γεγονότων που συνέβησαν τον μήνα αυτό. Προσδεθείτε, μπείτε στη χρονομηχανή, και πάμε μαζί να ενημερωθούμε, να αυξήσουμε  τις γνώσεις μας και να προβληματιστούμε, σ' ένα ιδιότυπο αλμανάκ!

2 Μαρτίου 1919: Ο Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ, γνωστός ως Λένιν, ιδρύει τη Γ' Κομμουνιστική Διεθνή (ένωση των κομμουνιστικών κομμάτων) στη Μόσχα.

6 Μαρτίου 1910: Αιματηρή εξέγερση αγροτών στο Κιλελέρ της Θεσσαλίας, ως αποτέλεσμα της συγκέντρωσης της γης σε λίγους και ισχυρούς και της μεταχείρισης των κολίγων.

9 Μαρτίου 2000: Η Ελλάδα καταθέτει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ένταξη στην ευρωζώνη...

10 Μαρτίου 1905: Ξεσπά στην Κρήτη το "Κίνημα του Θερίσου", με αρχηγό τον Ελευθέριο Βενιζέλο και αίτημα την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

14 Μαρτίου 1957: Απαγχονίζεται από τους Άγγλους ο κύπριος αγωνιστής Ευαγόρας Παλληκαρίδης σε ηλικία 19 ετών.

15 Μαρτίου 44: Ο Ιούλιος Καίσαρας δολοφονείται έπειτα από συνωμοσία μελών της συγκλήτου, μέσα στη Σύγκλητο.

Άρθουρ Έβανς
16 Μαρτίου 1900: Ο σερ Άρθουρ Έβανς ξεκινά τη συστηματική ανασκαφή στο ανάκτορο της Κνωσού.

22 Μαρτίου 1821:  Οι επαναστατημένοι Έλληνες μπαίνουν στην Πάτρα κι ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός Γ' στήνει σταυρό για να ορκίσει τους αγωνιστές στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.

24 Μαρτίου 1999: Ξεκινούν οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί διαρκείας 78 ημερών στη Γιουγκοσλαβία, ως αντίδραση στην άρνηση της τελευταίας να υπογράψει τη συμφωνία για το Κοσσυφοπέδιο. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση που συνέβη στο ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

25 Μαρτίου 1821: Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός Γ', στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Πάτρα κηρύσσει και επίσημα την επανάσταση και εκδίδει την αμέσως επόμενη μέρα επαναστατικό μανιφέστο.

30 Μαρτίου 1952: Ο Νίκος Μπελογιάννης και τρεις ακόμη σύντροφοί του εκτελούνται δια τυφεκισμού στο στρατόπεδο στο Γουδί, αφού καταδικάστηκαν ως κομμουνιστές με την κατηγορία της κατασκοπείας.


~Καλό μήνα!~

+Κωνσταντίνα Πορφυρού

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το