Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΡΙΤΗΣ ~ χρόνια πολλά στις γυναίκες μ' ένα παράδειγμα προς μίμηση

Χαίρεται εραστές (και μη) της Ιστορίας +yannidakis 
Η 8η Μαρτίου, που έχει καθιερωθεί ως "Ημέρα της Γυναίκας", είθισται να γιορτάζεται με αφιερώματα στο σημαντικό και πολυδιάστατο κοινωνικό ρόλο της, αναφορές σε δυναμικές γυναίκες που σημάδεψαν την ιστορία, αλλά και αναδρομές στην πορεία του φεμινιστικού κινήματος. Στο yannidakis, ξεφεύγοντας απ' τα στενά παραδοσιακά πλαίσια της ημέρας, σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα πρόσφατο γυναικείο πρωτοπόρο επίτευγμα, το οποίο αποπνέει υγεία και μας γεμίζει ελπίδες για το μέλλον.
Πριν λίγες μέρες, ολοκληρώθηκε στο Ντουμπάι το "Πρώτο Παγκόσμιο Forum Γυναικών", μία πρωτοβουλία που δεν έχει ιστορικό αντίστοιχο, παρουσιάζει λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σίγουρα πρόκειται να αποτελέσει μελλοντικά σημείο αναφοράς. Πληθώρα ομιλητών ανέλυσε τρόπους με τους οποίους η γυναικεία παρουσία θα μπορούσε να εντατικοποιηθεί σε πολιτική, τέχνη, οικονομία και επιστήμη, ενώ στις εργασίες παρευρέθησαν η Κριστίν Λαγκάρντ, η βασίλισσα της Ιορδανίας αλλά και η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπασελέτ. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις δύο χιλιάδες.

Η σημασία του forum αυτού έγκειται αρχικά στο γεγονός ότι αποτέλεσε δίαυλο για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με ζητήματα που διαχρονικά απασχολούν τις γυναίκες, καθώς ακόμη και στις μέρες μας κλάδοι όπως αυτοί που αναφέρθηκαν παραπάνω αποτελούν δύσβατα μονοπάτια, στα οποία η πρόοδος για μία γυναίκα απαιτεί ακόμη περισσότερη προσπάθεια, επιμονή και μεθοδικότητα απ' ότι απαιτεί για έναν άνδρα. Απόδειξη είναι η ίδια η ανάγκη ύπαρξης μιας τέτοιας πρωτοβουλίας.

Επιπλέον, το γεγονός ότι οι εργασίες διεξήχθησαν στο Ντουμπάι με τη συμμετοχή πολλών γυναικών με αραβικές καταβολές αποτελεί κατά κάποιο τρόπο μία "γροθιά στο στομάχι", αν αναλογιστούμε τις καταστάσεις που βιώνουν οι γυναίκες στα αραβικά κράτη. Στα Η.Α.Ε οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να κυκλοφορούν με καλυμμένους τους ώμους και τα γόνατα, τους απαγορεύεται να κάνουν παιδί εκτός γάμου, να παντρεύονται μη μουσουλμάνους, ενώ ένα δημόσιο φιλί μπορεί να οδηγήσει μέχρι τη φυλακή.

Ιστορική είναι λοιπόν η σημασία τέτοιου είδους δράσεων από πολλές απόψεις. Είναι εδώ, για να μας θυμίζουν να μην επαναπαυόμαστε στα κεκτημένα, να μην σταματήσουμε να διεκδικούμε. Κι αυτό το μήνυμα, είναι η καλύτερη ευχή για μία μέρα σαν τη σημερινή. +Κωνσταντίνα Πορφυρού

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το