Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΡΙΤΗΣ ~ mini FAQ για το ισλάμ

Χαίρεται εραστές (και μη) της Ιστορίας +yannidakis 
Πέρασε μόνο μία εβδομάδα απ' το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, κι όσο οι "11ες Σεπτεμβρίου" της Ευρώπης πολλαπλασιάζονται, τόσο πολλαπλασιάζονται κι ο φόβος, η αγωνία και τα ερωτηματικά των Ευρωπαίων πολιτών, στα μάτια των οποίων η απειλή μοιάζει να παγιώνεται. Εξάλλου, σε μήνυμά του το Ισλαμικό Κράτος, στο οποίο αναλαμβάνει την ευθύνη για το αιματοκύλισμα του Βελγίου, προειδοποιεί ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή:
Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι απ' την αρχή.

Ερώτημα 1: Τι είναι το Ισλάμ; 

Η θρησκεία του Ισλάμ γεννιέται το 622 μ.Χ. στη Μέση Ανατολή από τον Μωάμεθ, τον έμπορο-προφήτη που μεταβιβάζει στον κόσμο το θέλημα του Θεού γράφοντας το Κοράνι, το ιερό βιβλίο της μουσουλμανικής θρησκείας. Τον 7ο αιώνα γνωρίζει τη διάσπαση σε σουνίτες και σιίτες, ενώ κατά τους αιώνες που ακολουθούν συντελεί στην δυναμική παρουσία του αραβικού κόσμου τόσο σε  πολιτιστικό επίπεδο (σημαντική λογοτεχνική παραγωγή, μαθηματικά, ιατρική, αστρονομία κ.α.), όσο και σε επίπεδο κατακτήσεων. Στους 5 πυλώνες του Ισλάμ, που καθορίζουν τον καλό μουσουλμάνο, συγκαταλέγονται η επίσκεψη στη Μέκκα, η προσευχή, η νηστεία, οι φιλανθρωπικές πράξεις και η ομολογία της πίστης.

 Ερώτημα 2: Τι είναι το Τζιχάντ; 

Στα αραβικά, τζιχάντ σημαίνει αγώνας, προσπάθεια. Ένας αγώνας που αποσκοπεί στην πνευματική τελείωση, αλλά και στην επικράτηση του "καλού". Όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις, έτσι κι εδώ, η ασάφεια είναι η εστία των προβλημάτων. Το "καλό" είναι μεν η δικαιοσύνη, η ηθική κτλ, όμως είναι και το Ισλάμ; Ή όχι; Κι αν το Ισλάμ είναι το καλό, οι άλλες θρησκείες είναι το κακό; Αντιλαμβανόμαστε πως με λίγη πνευματική ζύμωση, μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί την ασάφεια αυτή ανάλογα με τις προσωπικές του πεποιθήσεις και επιδιώξεις... Το Κοράνι αναφέρει "μη χρησιμοποιείς βία για να τους κάνεις να ασπαστούν τον ισλαμισμό" (50.44).
(Μήπως λοιπόν οι "Τζιχαντιστές" είναι οι πρώτοι που παραβιάζουν τους νόμους τους Ισλάμ;)

Χάρτης μουσουλμανικών κρατών


Ερώτημα 3: Υπάρχει "Μετριοπαθές Ισλάμ";

Μεγάλες αντιπαραθέσεις έχουν γίνει γι' αυτό το ερώτημα κι η απάντηση έγκειται στην κρίση του καθενός, καθώς είναι άρρηκτα δεμένη με ιδεολογικούς και πνευματικούς παράγοντες. Αφενός, όσοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει επικαλούνται τα πρόσφατα αιματηρά συμβάντα και αποκαλούν τους άλλους "ρομαντικούς", αποκλείοντας σημαντικές λογικές παραμέτρους. Αφετέρου, όσοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει αναλώνονται σε αναλογίες και σύνθετα επιχειρήματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, αν υπάρχει το "μετριοπαθές Ισλάμ", πρέπει να κάνει την αισθητή την παρουσία του και να δηλώσει ξεκάθαρα τη θέση του για τις ραγδαίες εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος.

Στόχος της τρομοκρατίας είναι ακριβώς ο φόβος. Κι είναι λογικό, όταν αθώοι άνθρωποι χάνονται, να εγείρεται το ένστικτο της επιβίωσης. Όμως ο φόβος μας πρέπει να προσανατολίζεται προς τη σωστή κατεύθυνση και να μην διολισθαίνει σε σφάλματα. Κι αν τον εκμεταλλευτούμε σωστά, μόνο τότε θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή τη μέγγενη της ιστορίας αλώβητοι. +Κωνσταντίνα Πορφυρού

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το