Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ~ ο μάνθος και άλλοι 9000 που φεύγουν απ' την ελλάδα για πάντα

Καληνωρίσματα από το +yannidakis 
Με τον Μάνθο είμαστε φίλοι περισσότερα από πέντε χρόνια. Τότε και οι δύο είχαμε πολύ δουλειά, εκείνος στον κατασκευαστικό κλάδο ως επιχειρηματίας κι έτσι βλεπόμασταν συγκεκριμένες ώρες και μέρες, κάνοντας σκέψεις για την δημιουργία μίας οικογένειας αφού όλα πήγαιναν καλά στις δουλειές μας. Σήμερα, ο Μάνθος έχει κάνει οικογένεια όμως η επιχείρησή του φυτοζωεί εδώ και πολύ καιρό απειλώντας την επιβίωσή της.

Ο Μάνθος είναι ένας από τους 9.000 επιχειρηματίες που σκέφτονται να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό. Δεν είναι όλοι επιστήμονες και κανείς δεν τους εγγυάται πως αν κλείσουν την επιχείρηση τους θα βρουν κάπου αλλού δουλειά. Αντιθέτως, πιστεύουν στον εαυτό τους, πιστεύουν στις ικανότητες, τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους στο αντικείμενο που μέχρι σήμερα πραγματεύονταν στην επιχείρηση τους, τουλάχιστον μέχρι που ένα πρωί βρέθηκαν να έχουν συνέταιρο το κράτος.

Υπολογίζεται πως ένα 15% των επιχειρήσεων έχει ήδη κάνει το βήμα να φύγει απ' την Ελλάδα, μετακομίζοντας την έδρα της επιχείρησης τους σε χώρες με χαμηλότερη φορολογία, φτηνότερα εργατικά χέρια, φορολογική σταθερότητα, κεφαλαιακή προσβασιμότητα και λιγότερη γραφειοκρατία. Στο στόχαστρο των μετακομίσεων αυτών είναι η Ρουμανία, η Βουλγαρία κλπ. Ο Μάνθος για παράδειγμα, θέλει να μεταφέρει την επιχείρηση του στην Κύπρο, κρατώντας τα γραφεία του εδώ σαν ένα απλό υποκατάστημα.
Ρουμάνοι, Βούλγαροι κλπ. τρίβουν τα χέρια τους που βλέπουν επενδυτικά κεφάλαια να έρχονται στην χώρα τους απασχολώντας σημαντικό αριθμό εργαζομένων και τονώνοντας σημαντικά την οικονομία της χώρας τους. Ότι δηλαδή θέλει να πετύχει η Ελλάδα με μεγάλες επενδύσεις από κινέζους, αμερικάνους, γερμανούς και πάει λέγοντας.

Όμως αλήθεια... Γιατί κάποιος να θέλει να έρθει στην Ελλάδα για να επενδύσει; Επειδή απλά μπορεί σχολώντας να πάει για καφέ δίπλα στη θάλασσα; Αλήθεια, το πιστεύετε ακόμα αυτό το ψεύτικο σενάριο;

Ο Μάνθος βαρέθηκε να πίνει καφέδες σκοτώνοντας τον χρόνο της αναδουλειάς του και πλέον ανησυχεί και για την οικογένειά που έχει δημιουργήσει. Μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς που σκέφτεται πρώτα την δική του επιβίωση και μετά των υπαλλήλων που απασχολεί; Σκεφτείτε τώρα πόσα άτομα αναμένεται να μείνουν στον δρόμο, επειδή εννιά χιλιάδες επιχειρηματίες προτίμησαν την επιβίωση τους;

Η κυβέρνηση καλλιεργεί ένα κλίμα τρόμου και μόνο από τα σενάρια των νέων μέτρων, κάθε δυο-τρεις μήνες, ενώ την ίδια ώρα βρέχει μια καταιγίδα από αντικίνητρα για έναν επιχειρηματία όχι απλά να έρθει στην Ελλάδα, αλλά έστω να μείνει σε αυτήν. Οικονομία χωρίς επιχειρηματικότητα δεν υπάρχει και επιτέλους ήρθε η ώρα κάποιος να σκεφτεί αντίθετα το ζήτημα της φορολογίας. Ήρθε η ώρα να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις ώστε να... επιχειρήσουν και κερδισμένο θα είναι εγγυημένα το κράτος! +Yanni Spiridakis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

5 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. αυτό είναι σχετικό και περιγράφει μια μακάβρια πραγματικότητα που συνεχώς σφίγγει έναν κλοιό που μας πνίγει

      Διαγραφή
  2. το παρακάτω σχόλιο έγραψε η αναγνώστρια Ελένη Παναγιώτου, αλλά δεν δημοσιεύτηκε για τεχνητούς λόγους:
    "Πολύ ωραίο το θέμα σου.
    Διαβάζοντάς το, θυμήθηκα ένα τηλεφώνημα που δέχθηκα πριν 1,5-2 χρόνια, από Ελληνα επιχειρηματία εκ Βουλγαρίας. Μου πρότεινε να τοποθετήσω τα προϊόντα του στο μαγαζί μου και να τον βοηθήσω να βρει κι άλλη αγορά.
    Του έθιξα ακριβώς αυτό που θίγεις κι εσύ. Ότι δηλ. κοίταξε μόνο την πάρτη του κλείνοντας εδώ την επιχείρησή του. Αφησε υπαλλήλους χωρίς δουλειά από τη μια μέρα στην άλλη, άφησε όλους εμάς (τα κορόιδα που ακόμα έχουμε επιχείρηση στην Ελλάδα)να τραβάμε τον Γολγοθά μας, επέλεξε να δίνει αλλού τα λεφτά του σε μεροκάματα και φόρους και τώρα επιστρέφει! Επιστρέφει σε μας (τα κορόιδα που ακόμα έχουμε επιχείρηση στην Ελλάδα) για να πουλήσει τα προϊόντα του!!! Φυσικά σε τιμές ελληνικές, άσχετα από το χαμηλό κόστος παραγωγής που έχει!!!
    Δεν είναι παράδοξο ???
    Γιατί δεν τα πουλάς εκεί, κύριε? Πάλι την πάρτη σου σκέφτεσαι, περισσότερο κέρδος θα έχεις αν τα πουλήσεις σε μας (τα κορόιδα που ακόμα έχουμε επιχείρηση στην Ελλάδα).
    Ή γιατί δεν έμεινες εδώ, να παλέψουμε όλοι μαζί?

    Μήπως είμαι εγώ η παράλογη ???"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η αλήθεια Ελένη μου είναι πως είναι πολύπλοκη. Ανήκω κι εγώ στην ίδια κατηγορία με σένα και κάνω την δική μου προσπάθεια όπως όλοι. Όμως όταν κάποια στιγμή από εσένα εξαρτώνται κι άλλα άτομα, όπως λ.χ. τα παιδιά σου, τότε ξαφνικά σκέφτεσαι πολύ μονόπλευρα.

      Διαγραφή
    2. η Ελένη τοποθετήθηκε ξανά:
      "Θα σκοντάψω σε μια φράση σου και θα σου θέσω το εξής ερώτημα: Αν όλοι οι 9000 επιχειρηματίες φύγουν απο την Ελλάδα, πόσοι θα είναι οι άνεργοι; Πόσοι απο αυτούς τους επιχειρηματίες θα μπορέσουν (με τόση ανεργία) να πουλήσουν τα προίόντα τους στην Ελλάδα;"

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το