Τρίτη 5 Απριλίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΡΙΤΗΣ ~ ιστορικό καλεντάρι απριλίου

Χαίρεται εραστές  (και μη) της Ιστορίας +yannidakis 
Ο Απρίλιος μπήκε, κι όπως φαίνεται εκτός απ' την άνοιξη, εγκαινιάζει και μία περίοδο κρίσιμων εξελίξεων εν Ελλάδι και διεθνώς. Προς το παρόν, ας δούμε μαζί τι λογής εκπλήξεις επεφύλασσε ο μήνας αυτός διαχρονικά, ποιο το στίγμα του, τι μπορεί να μας διδάξει:

1 Απριλίου 1955: Ίδρυση της ΕΟΚΑ με στόχο την αποτίναξη του βρετανικού ζυγού από την Κύπρο και την ένωσή της με την Ελλάδα.

4 Απριλίου 1949: Ιδρύεται η ένωση του ΝΑΤΟ από 11 χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ με κύριο άξονα μία αμυντική συμμαχία και προεκτάσεις σε διάφορες κρατικές λειτουργίες των μελών.

6 Απριλίου 1941: Η Γερμανία εισβάλει στην Ελλάδα από τα Βόρεια σύνορά της και παρά την δυναμική αντίσταση των ελληνικών στρατευμάτων, κάμπτει την ελληνική άμυνα.

"Η γυναίκα που κλαίει", Π. Πικάσο
8 Απριλίου 1973: Ο Πάμπλο Πικάσο, η εμβληματική μορφή της τέχνης του 20ου αιώνα, φεύγει από τη ζωή. Μας κληροδοτεί τον κυβισμό και μία νέα οπτική για τον υπερρεαλισμό.

12 Απριλίου 1204: Η Κωνσταντινούπολη αλώνεται από τους σταυροφόρους της Δ' σταυροφορίας κι εγκαινιάζεται η περίοδος της ενετοκρατίας. Μένει στα χέρια των δυτικών μέχρι το 1261, οπότε και την ανακαταλαμβάνει ο Μιχαήλ Η' Παλαιολόγος.

15 Απριλίου 1912: Το επιβατηγό υπερωκεάνειο "Τιτανικός", εκτελώντας το δρομολόγιο Σαουθάμπτον- Νέα Υόρκη (για πρώτη μάλιστα φορά) βυθίζεται έπειτα από σύγκρουση με παγόβουνο.

21 Απριλίου 1967: Κατάλυση της δημοκρατίας και επιβολή χούντας στην Ελλάδα για επτά χρόνια από τους Γεώργιο Παπαδόπουλο, Στυλιανό Πατακό, Νικόλα Μακαρέζο.

23 Απριλίου 2010: Διάγγελμα του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου από το Καστελόριζο, στο οποίο ανακοίνωνε στον ελληνικό λαό την είσοδο της χώρας στο μηχανισμό στήριξης (...). Ακολουθεί σκληρό βίντεο, δείξτε ψυχραιμία και μη σπάσετε τις οθόνες:

 24 Απριλίου 2004: Ιστορική άρνηση της Κύπρου στο "σχέδιο Ανάν" έπειτα από δημοψήφισμα στη μεγαλόνησο. Το ποσοστό των πολιτών που απέρριψε το σχέδιο άγγιξε το 76%.

26 Απριλίου 1986: Στον Πυρηνικό Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας στο  Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας σημειώνεται το σημαντικότερο μέχρι σήμερα πυρηνικό ατύχημα της ιστορίας, με 31 θύματα.

28 Απριλίου 1945: Ο Μπενίτο Μουσολίνι, ιδρυτής του φασιστικού κόμματος της Ιταλίας, συλλαμβάνεται από αντιφασίστες και εκτελείται.

Χίτλερ και Μουσολίνι
30 Απριλίου 1945: Ο Αδόλφος Χίτλερ, μία μέρα μετά το γάμο του, αυτοκτονεί με χάπια υδροκυανίου, μαζί με τη συμβία του Εύα Μπράουν. Αμέσως μετά αποτεφρώθηκαν.

~Καλό μήνα!~

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το