Τρίτη 12 Απριλίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΡΙΤΗΣ ~ χάλκη - μουφτής, σημειώσατε "χ"

Καληνωρίσματα από το +yannidakis 
Αυτήν την περίοδο η Ελλάδα και η τουρκία έχουν ένα κοινό: Είναι πολιτικά αδύναμες. Η κυβέρνηση της τουρκίας συνεχίζει τις επιδείξεις δύναμης όσο όμως βάλλεται από την Ευρώπη, τη Ρωσία, τον νότο με τα απανωτά τρομοκρατικά χτυπήματα, αλλά και την υπερσύμμαχο Αμερική! Η Ελλάδα, προσπαθεί να συνέλθει από τα δρώμενα του Ιουλίου όπου η κυβέρνηση έπαιξε την τύχη της χώρας σε μια ζαριά στα Eurogroups και μοιραία, έχασε φέρνοντας μια πρωτοφανή ύφεση στην κοινωνία.

Αν πάμε όμως λίγο πιο πίσω, θα δούμε ότι οι χώρες ενδιαφερόντουσαν περισσότερο για την εξωτερική πολιτική τους με αποτέλεσμα να έχουμε τις γνωστές κόντρες. Ο Ερντογάν μιλούσε ανοιχτά για "τουρκική ενότητα" στη Θράκη και ζητούσε χωρίς προκαταλήψεις το δικαίωμα να διορίζει μουφτή στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα για την ενδεχόμενη επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Δυο ανάσες ηρεμίας και...

Ας προσπαθήσουμε να αξιολογήσουμε ψύχραιμα και αντικειμενικά τα παραπάνω. Μήπως ο Ερντογάν έχει λίγα γραμμάρια δίκιου; Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μουσουλμάνοι νόμιμοι έλληνες πολίτες που μάλιστα εκλέγονται στην ελληνική Βουλή και υπηρετούν στον ελληνικό στρατό. Γιατί θα πρέπει να τους ορίζεται από αλλόθρησκους ο τοπικός αρχηγός της θρησκείας τους; Προσωπικά μου ακούγεται λίγο άδικο και λίγο άσχετο.

Το ότι αυτό αιτείται στα πλαίσια ενός εκβιασμού με χαλάει πολύ. Βλέπετε, αν ενδώσουμε θα πρόκειται για μία πολιτική ήττα και δεν το θέλουμε αυτό κόντρα στην τουρκία. Μπορεί κάλλιστα λοιπόν να αντιστραφεί η απειλή, αν απαιτήσουμε πρώτα το άνοιγμα της Χάλκης, ειδάλλως πάμε για το θάψιμο της υπόθεσης με την Χάλκη να μένει ένα όνειρο. +Yanni Spiridakis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το