Σάββατο 9 Απριλίου 2016

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ~ υπάρχει ιδιωτική ζωή στο internet;

παρουσίαση νέων τεχνολογιών & η χρηστικότητα & συμβολή τους στην καθημερινότητα

Αφορμή για το κείμενο του μήνα στάθηκαν πολλά γεγονότα τα οποία συνέπεσαν πολύ κοντά το ένα στο άλλο, χρονικά, και που όλα αφορούν στην προσωπική μας ελευθερία στο Διαδίκτυο και το πόσο αυτή παραβιάζεται σε καθημερινή βάση από τις εκάστοτε κρατικές αρχές (όχι μόνο τις τοπικές). Τελικά, είμαστε ασφαλείς online; Μας αξίζει να είμαστε ασφαλείς; Μας νοιάζει να είμαστε ασφαλείς; Και αν ναι, τι μπορούμε να κάνουμε και ποιόν μπορούμε να εμπιστευτούμε;
Ας πάρουμε τα πράματα με την σειρά – Η ελευθερία λόγου, έκφρασης αλλά και η διαφύλαξη της ιδιωτικής μας ζωής είναι αναφαίρετα δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Κανένα κράτος, καμία αρχή, κανένας οργανισμός δεν επιτρέπεται να εισβάλλει στο σπίτι μας, να διαβάσει την αλληλογραφία μας, να ψάξει τα ιατρικά μας αρχεία ή να καταγράψει τις συνομιλίες μας (εκτός και αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι και υπάρχουν τα αντίστοιχα δικαστικά έγγραφα). Και αυτό το δικαίωμα ορίζεται από τον Ο.Η.Ε. και επιβάλλεται σε όλα τα κράτη. Άρα δεν τίθεται θέμα κρατικής νομοθεσίας, ή παρανόησης. Και μάλιστα, με την Παράγραφο 68/167, ο Ο.Η.Ε. έκανε ξεκάθαρο ότι το Διαδίκτυο και η «ψηφιακή ζωή» είναι και αυτά εξίσου προστατευόμενα από την νομοθεσία.

Παρόλα αυτά όμως και παρόλες τις αποκαλύψεις του Edward Snowden πριν 3 χρόνια, το τοπίο παραμένει θολό και οι περισσότεροι πολίτες πέφτουν καθημερινά θύματα παρακολούθησης από τις κυβερνήσεις, χωρίς κανείς να κάνει κάτι για να το αλλάξει. Είναι γνωστό ότι η Αμερικανική κυβέρνηση, σε συνεργασία με άλλες κυβερνήσεις, έχει στήσει ένα δίκτυο παρακολούθησης που προκαλεί ίλιγγο με τις δυνατότητές του.

Όλες οι ψηφιακές δραστηριότητες, όλων των ανθρώπων (με απειρο-ελάχιστες εξαιρέσεις) καταγράφονται και αποθηκεύονται σε τεράστιους servers με ατελείωτα αποθέματα αποθηκευτικού χώρου. Email, κλήσεις, κοινωνικά δίκτυα, μηνύματα, φωτογραφίες και ο,τι άλλο βάζει ο νους σας – συλλέγεται. Και προσοχή! Τα δεδομένα αυτά δεν συλλέγονται αν εκκρεμεί εις βάρος μας κάποια δικαστική εντολή. Η συλλογή λαμβάνει χώρα καθημερινά, ασταμάτητα και χωρίς εξουσιοδότηση από κάποια αστυνομική αρχή. Φανταστείτε να έχετε κάποιον 24/7 δίπλα σας, να σας ακολουθεί όπου πάτε και να καταγράφει ό,τι κάνετε. Εφιαλτικό, έτσι;!
Όλα τα παραπάνω γίνονται χρησιμοποιώντας την τρομοκρατία σαν δικαιολογία και πάτημα. Ο Δυτικός κόσμος ταρακουνήθηκε αρκετά από τα απανωτά τρομοκρατικά χτυπήματα τα τελευταία χρόνια (από τις 11/9 πιο συγκεκριμένα και το χτύπημα στην Νέα Υόρκη) και έτσι στον βωμό της καταπολέμησης της τρομοκρατίας αποφασίστηκε να θυσιαστεί η προσωπική μας ελευθερία. Είναι λοιπόν εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε πόσες τρομοκρατικές επιθέσεις εξιχνιάστηκαν ή απετράπησαν ως αποτέλεσμα αυτών των μέτρων. Η απάντηση είναι: ΚΑΜΙΑ! Πολλαπλές επιτροπές έχουν συσταθεί για να αξιολογήσουν την επιτυχία και αξιοπιστία των μέτρων αυτών και όλες απεφάνθησαν ότι ουσιαστικά ούτε μια τρομοκρατική επίθεση δεν απετράπει με την συνδρομή δεδομένων που συλλέχθηκαν από τον πληθυσμό. Άρα, τι σκοπό εξυπηρετεί όλη αυτή η προσπάθεια;

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς όμως για αυτό και θα πρέπει να ανησυχούμε; Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που, εν γνώσει του, θα άνοιγε την πόρτα του σπιτιού του σε έναν ξένο και θα τον άφηνε να μπει μέσα και να ψάξει το σπίτι του, την ζωή του και να μιλήσει σε φίλους και συγγενείς. Με τον ίδιο τρόπο, λοιπόν, θα πρέπει να αντιδράσουμε και για την ηλεκτρονική μας παρουσία. Σκοπός δεν είναι να περιορίσουμε το τι δημοσιεύουμε στο Facebook, για παράδειγμα, προκειμένου να μην εκτεθούμε. Στο κάτω-κάτω, δεν σκεφτόμαστε τι φαγητό θα φάμε σπίτι μας ούτε τι πίνακα θα κρεμάσουμε στον τοίχο μας. Έχει αποδειχθεί, εξάλλου, ότι η ανθρώπινη δημιουργικότητα ανθίζει σε περιόδους ελευθερίας και βαλτώνει υπό δικτατορικά ή απολυταρχικά καθεστώτα. Άρα, αν θέλουμε το Διαδίκτυο να συνεχίσει να αποτελεί πηγή έμπνευσης και εκφραστικότητας, θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ελεύθεροι!

Η απάντηση βρίσκεται στην κρυπτογράφηση. Όπως εγκαθιστούμε κλειδαριές στο σπίτι μας για να προστατεύσουμε και να ελέγξουμε ποιος έχει πρόσβαση σε αυτό, έτσι και η κρυπτογράφηση κλειδώνει τα ψηφιακά μας αρχεία και τα προστατεύει από τα περίεργα «βλέμματα». Επειδή η κρυπτογράφηση όμως, σαν διαδικασία, είναι αρκετά πολύπλοκη για τον μέσο χρήστη, οι εταιρίες θα πρέπει να αναλάβουν δράση και να αρχίσουν να την προσφέρουν αυτόματα σε όλους μας. Ήδη πολλές εταιρίες άρχισαν και το κάνουν και μάλιστα κάποιες το παρέχουν σε επίπεδο hardware και όχι software, κάτι που κάνει την όλη διαδικασία πιο ασφαλή και αξιόπιστη. Κλασικό παράδειγμα είναι η Apple όπου τα κινητά της iPhone 6/6S/6 Plus/6S Plus έρχονται με hardware κρυπτογράφηση που είναι πρακτικά αδύνατο να «σπάσει».
Μια δυνατή αλυσίδα κρυπτογράφησης μαζί με ένα δυνατό κωδικό και ένα βιομετρικό κωδικό (δαχτυλικό αποτύπωμα, ίριδα, κλπ.), θα ανεβάσουν το επίπεδο ασφαλείας και θα κρατήσουν τους περίεργους μακρυά μας. Δυστυχώς (ή ευτυχώς), μπαίνουμε σε μια εποχή που θα πρέπει να διαλέγουμε τις εταιρίες που χρησιμοποιούμε στο Internet με βάση το πόσο ασφαλείς είναι και το τι επίπεδο κρυπτογράφησης και προστασίας προσωπικών δεδομένων παρέχουν στους χρήστες τους.

Και για όσους είναι της άποψης ότι δεν έχουν τίποτα να κρύψουν και ότι «καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται», κλπ. περιμένω στα σχόλια να μου γράψετε τους κωδικούς πρόσβασης στο email σας ώστε να μπαίνω που και που να διαβάζω τι αλληλογραφία ανταλλάσσετε. Εξάλλου, δεν έχετε τίποτα να κρύψετε, έτσι δεν είναι;;!

ΥΓ1. Το κείμενο έχει χαρακτήρα αφύπνισης και όχι ανάλυσης μιας και δεν γίνεται να παρουσιαστεί όλο το πρόβλημα σε ένα μόνο κείμενο μερικών λέξεων. Παρόλα αυτά, μπορούμε να επανέλθουμε στο μέλλον εμβαθύνοντας σε κάποια συγκεκριμένα σημεία. Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα γύρω από την ψηφιακή παρακολούθηση, αξίζει να διαβάσει το βιβλίο “No place to hide”. Ο συγγραφέας του, Glenn Greenwald, είναι αυτός που πήρε πρώτος συνέντευξη από τον Edward Snowden και αυτός ο οποίος ξεκίνησε την όλη ιστορία της διαρροής των αρχείων Snowden.
ΥΓ2. Τα συμβάντα τα οποία αποτέλεσαν έμπνευση για το κείμενο ήταν:
Η δικαστική μάχη του FBI με την Apple με αφορμή τη συγγραφή κώδικα για το ξεκλείδωμα ενός iPhone που ανήκε σε τρομοκράτη με σκοπό την (πιθανή) ανάκτηση πληροφοριών σχετικών με το τρομοκρατικό χτύπημα. 

Ένα debate το οποίο οργανώθηκε στην Βουλή των Λόρδων και στο οποίο ήμουν καλεσμένος. Η συζήτηση ήταν γύρω από την απόφαση της Ε.Ε. να απαγορέψει στις Αμερικανικές Αρχές την ελεύθερη υποκλοπή προσωπικών δεδομένων Ευρωπαίων πολιτών.

Την είδηση ότι το WhatsApp, μια από τις πιο διάσημες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων μέσω κινητών, αποφάσισε να ενεργοποιήσει κρυπτογράφηση για την προστασία των χρηστών του. +Vassilis Anastasiadis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το