Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

5... συμβουλές για να οργανώσεις τις καλοκαιρινές σου διακοπές χωρίς άγχος!

Μάϊος… ο μήνας όπου η άνοιξη βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και το καλοκαίρι είναι μία ανάσα μακριά! Η περίοδος που αρχίζουμε να ονειρευόμαστε τον ήλιο, τη θάλασσα και τις ατέλειωτες ώρες που θα περάσουμε στην παραλία, παρόλο που οι υποχρεώσεις ακόμα μας πιέζουν… «Ο μήνας των λουλουδιών» δεν παύει να αποτελεί την καλύτερη χρονική στιγμή για να οργανώσουμε τις πολυαναμενόμενες διακοπές μας! Ούτε πολύ νωρίς, ούτε πολύ αργά, η κατάλληλη περίοδος για να σκεφτούμε τι είδους διακοπές θέλουμε να κάνουμε, με ποιους θέλουμε να τις περάσουμε, ποιες δραστηριότητες μας ταιριάζουν και ποιο μέρος καλύπτει τις ανάλογες ανάγκες μας! Και τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, τι πρέπει να προσέξουμε ώστε να αποτελέσουν όντως μέρες διακοπών και όχι μία ακόμα περίοδος υποτιθέμενης χαλάρωσης με εκατοντάδες σκέψεις περί υποχρεώσεων να βασανίζουν το πίσω μέρος του μυαλού μας… Έτοιμοι να καταστρώσετε το πλάνο των διακοπών σας;

Επιλέξτε καλή παρέα
Το πιο σημαντικό σε ό,τι και αν κάνουμε στη ζωή μας, είναι να περιβαλλόμαστε από αγαπημένους μας ανθρώπους και να το μοιραζόμαστε μαζί τους. Ανθρώπους που μπορούν να μας αλλάξουν τη διάθεση με μια απλή φράση τους, που μόνο με την παρουσία τους μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς, που από ένα συνωμοτικό βλέμμα τους καταλαβαίνουμε αμέσως τι σκέφτονται και το αντίστροφο, που μπορούν να μας φέρουν ένα αβίαστο και αυθόρμητο χαμόγελο, χωρίς κόπο ή προσπάθεια. Τέτοιους ανθρώπους θέλουμε και χρειαζόμαστε να έχουμε δίπλα μας, πόσο μάλλον την περίοδο των διακοπών, δηλαδή την περίοδο της ξεγνοιασιάς, ανεμελιάς και ξεκούρασης. Αποφύγετε λοιπόν ανθρώπους φορτικούς, που σας προκαλούν την έστω και παραμικρή πίεση. Και, προπάντων, φροντίστε να μην «ρισκάρετε» να περάσετε τις διακοπές σας με παρέα που δεν γνωρίζετε καλά… Όχι ότι τα ρίσκα δεν μπορούν και να ευδοκιμήσουν, αλλά, προτιμήστε τα γνώριμα «νερά» ώστε να είστε σίγουροι!

2 Το κατάλληλο μέρος για εσάς
Κάθε μέρος είναι μοναδικό και, αδιαμφισβήτητα, θα βρείτε πολλά όμορφα μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε και θα σας προσφέρουν μία ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων. Το θέμα είναι να βρείτε και να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς είδος διακοπών. Αυτό που σας ταιριάζει γενικότερα αλλά και αυτό που έχετε ανάγκη ειδικότερα, στη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής σας. Οπότε, αναρωτηθείτε ποιος είναι ο στόχος του ταξιδιού σας. Χαλάρωση, ρομαντισμός, περιπέτεια; Θέλετε να ξεκουραστείτε και να περνάτε τη μέρα σας σε μια ειδυλλιακή παραλία; Θέλετε να γνωρίστε μία πόλη περιπλανώμενοι στα δρομάκια της, ανακαλύπτοντας και κάτι διαφορετικό σε κάθε γωνιά της; Θέλετε να επισκεφτείτε μουσεία, γκαλερί και να δείτε θεατρικές παραστάσεις; Ή μήπως να κάνετε κάθε είδους αθλητικές δραστηριότητες, όπως αναρρίχηση ή …θαλάσσια σπορ; Υπάρχουν πολλά μέρη, καθένα από τα οποία ενδείκνυται για το είδος διακοπών που θα προτιμήσετε να κάνετε. Το θέμα είναι να αποφασίσετε ποιο στυλ διακοπών χρειάζεστε και θα σας ικανοποιήσει περισσότερο. Και αν δεν είστε τόσο αποφασιστικοί … «μικρό το κακό», αφού υπάρχουν προορισμοί εναλλακτικοί, που μπορούν να συνδυάσουν διαφορετικές προτιμήσεις. Αρκεί να είστε υπομονετικοί και να ψάξετε!

Ώρα για προγραμματισμό
Κάντε την έρευνά σας. Αναζητείστε οικονομικές προσφορές για τη διαμονή σας, φροντίστε να μείνετε ικανοποιημένοι τόσο από το μέρος στο οποίο θα διαμείνετε, όσο και από το σημείο, ώστε να μην χάνετε άσκοπα τον χρόνο σας σε περιττές μετακινήσεις. Αναζητείστε τα πάντα, από τις συγκοινωνίες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέχρι τις επιλογές που έχετε για φαγητό ή ποτό. Όσα περισσότερα γνωρίζετε από πριν, τόσο πιο προετοιμασμένοι θα είστε για το τι θα συναντήσετε. Βάλτε στο πρόγραμμα τις δραστηριότητες που ονειρεύεστε να κάνετε και τα μέρη που θα θέλατε να επισκεφτείτε και φτιάξτε ένα χρονοδιάγραμμα, ώστε να μην περάσουν οι μέρες χωρίς να το καταλάβετε, δίχως να έχετε κάνει αυτά για τα οποία επιλέξατε το συγκεκριμένο μέρος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι λειτουργούν με ένα βασικό πλάνο, αφού αυτό λειτουργεί καταπραϋντικά και τους βοηθά να νιώθουν σίγουροι. Βέβαια, ο κάθε άνθρωπος γνωρίζει τον εαυτό του καλύτερα από τον καθένα, ωστόσο έχει διαπιστωθεί ότι ένας επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων μας είναι απαραίτητος, αφού μας βοηθά να δίνουμε αξία σε αυτά που όντως έχουμε ανάγκη. Παρόλα αυτά, η λέξη κλειδί για ένα πρόγραμμα είναι η ευελιξία. Και αυτό γιατί δε θέλετε ένας αστάθμητος παράγοντας (όπως οι καιρικές συνθήκες) να γίνει η αιτία που θα χαλάσουν οι διακοπές σας. Αναποδιές θα υπάρχουν πάντα. Ας είμαστε ψυχολογικά έτοιμοι για αυτές!

4 Τακτοποιήστε τα της δουλειάς
Βασικός στόχος των διακοπών είναι να απομακρύνουμε από το μυαλό μας σκέψεις που αφορούν την εργασίας μας και την καθημερινότητά μας. Οφείλουμε να κάνουμε μία προεργασία- η οποία φυσικά δεν μπορεί να ξεκινήσει την τελευταία μέρα πριν την αναχώρησή μας- ώστε να διευθετήσουμε τις υποχρεώσεις μας και να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας να χειριστούν ο,τιδήποτε έχουν αναλάβει όσο εμείς θα λείπουμε. Καλό είναι, λοιπόν, να ολοκληρώσετε τις εργασίες σας πριν φύγετε για τις πολυπόθητες διακοπές σας τόσο για να μη βρεθείτε με ένα laptop στην παραλία, όσο κυρίως για να αφεθείτε σε ανέμελες σκέψεις που αφορούν σε ποιο μπαρ θα πιείτε το πότο σας το βράδυ, παρά σε πιεστικές όπως η προθεσμία που λήγει σε δύο μέρες.

5 Μην αγχώνεστε για το αν προκύψει κάτι!
Και ναι, μετά από όλη την παραπάνω προετοιμασία και πάλι υπάρχει πιθανότητα να συμβεί κάτι που δεν είχατε προβλέψει! Ψυχραιμία και καλή διάθεση είναι η λύση σε όποιο πρόβλημα και αν παρουσιαστεί στο δρόμο σας. Μην αφήσετε τίποτα να επηρεάσει την θετική σας στάση! Άλλωστε, η ζωή χωρίς απρόβλεπτα, θα ήταν μία ευθεία γραμμή, τόσο βαρετή και μίζερη… Οι καμπύλες είναι αυτές που δίνουν αυτήν την γλυκιά ένταση που, τελικά, έχουμε τόσο πολύ ανάγκη! +Elina Ioannou 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το